• Informacje na temat:

    na śledzie z kaparami

Artykuły na temat: na śledzie z kaparami
  • Śledzie mocz w wodzie lub w mleku przez ok. 2–3 godziny. Osusz, ewentualnie pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, oliwki i czosnek pokrój na plasterki. Połącz je z kaparami, pepperoni, czerwonym pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. W słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli z dodatkami i śledzie...

  • Księga smaków: Kapary

    ...przypraw solą, pieprzem, octem i cukrem. Posyp też suto kaparami i oliwkami. Z makaronem: Penne ugotuj al dente. Podsmaż kapary (ok. 4 minuty), aż do odparowania ich zapachu. Dodaj do nich śmietankę 18% i duś 6 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Gotowy sos wymieszaj z makaronem i od razu podawaj. W parze ze śledziem: Kapary doskonale smakują ze śledziami. Matjasy mocz...

  • ...1. Płaty śledziowe zalej zimną wodą tak, by były całe przykryte. Odstaw na kilka godzin lub na całą noc – dzięki temu nie będą zbyt słone. Odlej wodę i połóż śledzie na sitku, by obciekły. Oliwki i paprykę posiekaj w kostkę. Wymieszaj z kaparami. 2. Cebule obierz i pokrój w talarki. Zagotuj wszystkie składniki marynaty, wrzuć cebulę i gotuj 2 minuty (cebula powinna pozostać chrupiąca...

  • Składniki: 50 dag ziemniaków, 1-2 cebule, 1-2 korniszony, 3 filety śledziowe, wcześniej dobrze wymoczone, 1 puszka drobnej białej fasoli, sól, pieprz, 1 słoik (5 dag) kaparów, 10 dag majonezu, 1-3 łyżki mleka, 1 łyżka soku z cytryny, 15 dag parmezanu, koperek do dekoracji.

  • ...i przebój zdaniem czytelników mojego bloga. Trzeba je przygotować co najmniej dwa dni przed podaniem (można nawet tydzień wcześniej). Śledzie potrzebują czasu, żeby nabrać aromatu. 500 g filetów(...), 1–2 łyżki ziół prowansalskich, świeżo zmielony pieprz, sól morska do smaku, 0,5 litra oliwy extra virgin do zalania śledzi (można ją zastąpić olejem roślinnym), 2 listki laurowe. Śledzie odsącz z oleju...

  • Przygotowanie: ➊ Śledzie skrop oliwą i posyp skórką z cytryny. ➋ Ułóż na rybie po kilka kaparów, zroluj i zepnij wykałaczką. ➌ W salaterkach umieść po 1/4 jajka, łyżeczkę majonezu i rolmopsa. Udekoruj kaparami, oliwką, kawałkami papryczki, cytryny i natką pietruszki. ➜ Przygotowanie: 30 min ➜ Stopień trudności: łatwy ➜ Kalorie: 170 Renata Pyzik...

  • ...❶ 1/4 szklanki octu uzupełnij wodą i dodaj łyżeczkę cukru. Zalej roztworem śledzie i odstaw na 2 godziny. Odcedź. ❷ Rozłóż płaty wewnętrzną stroną do góry, skrop oliwą i posyp otartą skórką z cytryny. ❸ Ułóż na rybie po kilka kaparów, zroluj i zepnij wykałaczką. ❹ W salaterkach umieść po 1/4 ugotowanego jajka, łyżecz kę majonezu i rolmopsa. ❺ Udekoruj całość kaparami...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • ...1 Ugotuj obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Przelej zimną wodą i odsącz. 2 Obierz cebulę i pokrój w pióra. Skrop octem winnym i posyp cukrem. Podsmaż krótko na patelni. 3 Śledzie pokrój na małe kawałki. Posiekaj szczypiorek. 4 Wymieszaj śmietanę, jogurt, przyprawy. Polej ziemniaki, delikatnie wymieszaj. Pokrój na kawałki jabłko, posiekaj kapary...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

Przepisy na temat: na śledzie z kaparami
  • Wykwintne śledzie z kaparami

    Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz w wodzie lub w mleku przez ok. 2–3 godziny. Osusz, ewentualnie pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, oliwki i czosnek pokrój na plasterki. Połącz je z kaparami, peperoni, czerwonym pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. 2. W słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli z dodatkami i śledzie. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zalej...

  • Śledzie korzenne na grzankach

    Sposób przygotowania 1. Śledzie namocz w wodzie przez trzy godziny i pokrój w kostkę. Wymieszaj musztardę, miód, sok z cytryny, sos sojowy, olej oraz pieprz. Na suchą patelnię wysyp wszystkie przyprawy. Mieszając, podgrzewaj kilka minut.  2. Przełóż do zalewy i wymieszaj. Zalej śledzie. Następnego dnia odsącz i wymieszaj z posiekaną cebulą, kaparami, papryczką chilli i kukurydzą. Podawaj na...

  • Śledziowe roladki z jarzynami - Katarzyna

    ...grzyby. Skropić rosołem. Posolić solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 20 minut. Dodać kapary. Doprawić do smaku musztardą. Wystudzić. Śledzie opłukać, osączyć. Zrolować...

  • Śledź w czterech sosach

    ...cebulą, sosem majonezowym i kawiorem. Śledzie w sosie śmietanowym i musztardowym podajemy posypane posiekanym drobno jabłkiem i ogórkiem, zaś śledzie w sosie wykwintnym - pokrojonymi anchois i kaparami...

  • 3 pomysły na sałatkę śledziową

    ...i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Śledzie, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą pieprzem i cukrem. Dodać kapary. Buraki odcedzić(...) śledziowa Składniki na 4 porcje: 2 śledzie solone 400 g ziemniaków sól 2 średniej wielkości buraki 120 g ogórków konserwowych 300 g gotowanej szynki 2 jabłka 2 cebule...

Dyskusje na temat: na śledzie z kaparami