• Informacje na temat:

    na śledzie z oliwką

Artykuły na temat: na śledzie z oliwką
  • ...1. Płaty śledziowe zalej zimną wodą tak, by były całe przykryte. Odstaw na kilka godzin lub na całą noc – dzięki temu nie będą zbyt słone. Odlej wodę i połóż śledzie na sitku, by obciekły. Oliwki(...)). Odstaw marynatę do ostygnięcia. Śledzie ułóż w wysokim naczyniu, przekładając je oliwkami i przelewając każdą warstwę marynatą z cebulą. Wstaw do lodówki na noc. Udekoruj listkami natki. Pomidorowo...

  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Śledzie mocz w wodzie lub w mleku przez ok. 2–3 godziny. Osusz, ewentualnie pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, oliwki i czosnek pokrój na plasterki. Połącz je z kaparami, pepperoni, czerwonym pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. W słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli z dodatkami i śledzie...

  • Śledzie w płatkach migdałowych

    Składniki: 4 filety śledziowe, 30 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone), szczypta cynamonu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, odrobina cukru, sól, pieprz cayenne. Do posypania: łyżka płatków migdałowych

  • ...i przebój zdaniem czytelników mojego bloga. Trzeba je przygotować co najmniej dwa dni przed podaniem (można nawet tydzień wcześniej). Śledzie potrzebują czasu, żeby nabrać aromatu. 500 g filetów(...), 1–2 łyżki ziół prowansalskich, świeżo zmielony pieprz, sól morska do smaku, 0,5 litra oliwy extra virgin do zalania śledzi (można ją zastąpić olejem roślinnym), 2 listki laurowe. Śledzie odsącz z oleju...

  • Śledzie namocz. Koperek posiekaj. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż rozgniecione ziarenka ziela ang., koperek, posiekane drobno korniszony. Dopraw. Cebule obierz, pokrój w talarki. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń środki z pestkami. Wymoczone śledzie podziel, ułóż na talerzu z talarkami cebuli, oprósz majerankiem, z boku ułóż jabłka. Udekoruj np...

  • Śledzie na słodko ostro z orzechami i dodatkami

    ...rodzynek oraz łyżką miodu . Wymoczone śledzie zalać marynatą na kolejne 7 godzin . Następnie cebulę pokroić i smażyć na oleju dodając drugą połowę rodzynek i 2 łyżki sezamu oraz musztardę i sproszkowaną papryczkę  chili ( świeżej nie mogłam kupić w swojej miejscowości )   mieszać intensywnie . Gdy cebulka zachnie przyjemnie pachnieć zestawić z ognia i ostudzić . Śledzie wyjąć z marynaty napełnić cebulką...

  • Przygotowanie: ➊ Śledzie skrop oliwą i posyp skórką z cytryny. ➋ Ułóż na rybie po kilka kaparów, zroluj i zepnij wykałaczką. ➌ W salaterkach umieść po 1/4 jajka, łyżeczkę majonezu i rolmopsa. Udekoruj kaparami, oliwką, kawałkami papryczki, cytryny i natką pietruszki. ➜ Przygotowanie: 30 min ➜ Stopień trudności: łatwy ➜ Kalorie: 170 Renata Pyzik...

  • ...❶ 1/4 szklanki octu uzupełnij wodą i dodaj łyżeczkę cukru. Zalej roztworem śledzie i odstaw na 2 godziny. Odcedź. ❷ Rozłóż płaty wewnętrzną stroną do góry, skrop oliwą i posyp(...), oliwką, kawałkami papryczki oraz cytryny i natką pietruszki. Czas przygotowania: 30 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 170. Stopień trudności: łatwe.

  • Przygotowanie: ➊ Jajka ugotuj na twardo, obierz i rozdrobnij. Śledzie i ogórki pokrój na małe kawałki, a cebulę posiekaj. ➋ Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj z majonezem i musztardą. Z otrzymanej sałatki uformuj 3 rybki (każda na osobnym talerzu). ➌ Oliwki przekrój i ułóż na rybce w formie łusek. Z musztardy i pieprzu zrób oczy, a z papryki ogon...

Wideo na temat: na śledzie z oliwką
  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

Przepisy na temat: na śledzie z oliwką
  • Wykwintne śledzie z kaparami

    Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz w wodzie lub w mleku przez ok. 2–3 godziny. Osusz, ewentualnie pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, oliwki i czosnek pokrój na plasterki. Połącz je z kaparami, peperoni, czerwonym pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. 2. W słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli z dodatkami i śledzie. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zalej...

  • Śledzie marynowane w oleju - Basia

    Wykonanie: Do 3 l wody wrzucić warzywa.przyprawy , zagotować i zostawić do ostygnięcia . Wymoczone śledzie zalać wywaem i zostawić na 12 godzin . /najlepiej na noc/ Następnie wyjąć śledzie(...) pokrajaną cebulka i zalać oliwką z olwek. Pozostawić również na 12 godzin . Podawać ozdabiając na przykład zieloną natką pietruszki. SMACZNEGO...

  • Składniki : śledzie, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, cebula, czerwona papryka, oliwki, marynowany czosnek, cytryna, olej, natka lub szczypiorek.

  • Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami

    Sposób przygotowania Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Filety śledziowe kroimy w wąskie paski, a cebulę w krążki. Następnie przyprawiamy kaszę oliwą, solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na gotową kaszę układamy pokrojone śledzie, cebulę i oliwki i posypujemy wszystko płatkami...

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ..., tuńczyk czy śledzie. - Roślinne źródła niezbędnego kwasu alfa-linolenowego czyli podstawowego kwasu z rodziny omega-3, nie są wystraczające ale także bardzo ważne. Dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego(...) piękny zapach świeżego wypieku, wprowadzając domowników w świąteczną atmosferę.    ...i na zimno   Jeśli zastanawiamy się nad przystawkami i dodatkami do świątecznych dań, postawmy na śledzie...

  • Śledź w oleju z przyprawami

    Musicie mieć: - śledzie solone lub gotowe matiasy w oleju, (2 opakowania lub 5-6 śledzi), - mleko, - 4 cebule (dwie mogą być czerwone), - olej rzepakowy, - rodzynki, - goździki, - zioła prowansalskie, - curry Śledzie wypatroszyć, obrać ze skóry i usunąć pęsetą jak najwięcej ości. (W przypadku korzystania ze śledzi matiasów należy odlać olej znajdujący się w opakowaniu i pokroić śledzie...