• Informacje na temat:

    na śledzie z suszoną

Artykuły na temat: na śledzie z suszoną
  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • ...olejem i sokiem z cytryny. Zamknij słoik, odstaw na dwa dni. 4 Po tym czasie śledzie z dodatkami wyjmij ze słoika. Obierz i pokrój w krążki czerwoną cebulę. Jabłko umyj, pokrój na kawałki. Sparz...

  • ...1. Płaty śledziowe zalej zimną wodą tak, by były całe przykryte. Odstaw na kilka godzin lub na całą noc – dzięki temu nie będą zbyt słone. Odlej wodę i połóż śledzie na sitku, by obciekły. Oliwki(...)). Odstaw marynatę do ostygnięcia. Śledzie ułóż w wysokim naczyniu, przekładając je oliwkami i przelewając każdą warstwę marynatą z cebulą. Wstaw do lodówki na noc. Udekoruj listkami natki. Pomidorowo...

  • ...1. Miód rozpuść w 1/3 szkl. ciepłej wody, dodaj żurawinę. Odkrój 3 plasterki cytryny, z reszty wyciśnij sok. Wlej go do miodu. Plasterki potnij na ćwiartki. 2. Jabłka pokrój w kostkę, śledzie na kawałki, a cebulę w talarki. Koperek posiekaj. Wszystko zmieszaj z kawałkami cytryny. Dodaj odcedzoną żurawinę. Zalej olejem z pieprzem. Odstaw na całą noc.

  • ...1. ŚLEDZIE W WINIE: ● 6-8 śledzi matias ● 3 cebule ● łyżka gorczycy ● 1/3 szkl. oleju ● 2 małe jabłka ● 1,5 szkl. białego wytrawnego wina ● 2 liście laurowe pokruszone ● pieprz ● miód do smaku ● marchewka ● ew inne warzywa do dekoracji. 2. ŚLEDZIE W ZIOŁACH ● 4 filety śledzi ●2 łyżeczki majeranku suszonego ● 2 liście laur. pokruszone ● 4 ziarenka ziela ang. ● po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego...

  • ...patelnię i dokładnie mieszam. 4. Całość przyprawiam korzenną mieszanką, liśćmi laurowymi, rumem i octem, duszę pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu, studzę. Śledzie zalewam przygotowanym...

  • Rozgrzać olej, na nim zeszklić cebule. Następnie dodać koncentrat, cukier, sok z cytryny, na końcu umyte rodzynki i pokrojone w paski morele. Zagotować cały czas mieszając. Potem odstawić z płyty i ostudzić. Śledzie układać w pojemniku na przemian z przyrządzoną pastą. Podawać dobę później.

  • Śledzie opłucz zimną wodą, a następnie włóż do niedużego garnka, zalej letnią wodą i mocz przez 2-3 godziny. Po tym czasie śledzie odcedź. Przygotuj marynatę: w niedużym garnuszku(...) śliwki). Śledzie pokrój wg uznania (mogą być to pasy, jak też 2,5 cm kawałki). Ułóż je w misie lub słoju. Polej cebulką z pomidorowym sosem. Na tym ułóż znowu warstwę ryb i sosu. Powtarzaj do...

  • Łagodne, nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Katarzyna Jaworek z Mętkowa 1. Śledzie moczę dobę w wodzie (3-4 razy zmieniam wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka(...). Doprawiam do smaku cukrem, solą, pieprzem. 3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby się „przegryzły”. Gotowe wykładam na talerz. Przygotowanie 30 minut...

  • Śledzie w sosie śliwkowym

    Na wigilijny stół.

Przepisy na temat: na śledzie z suszoną
  • Śledzie z bakaliami

    Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Proponujemy śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.

  • Śledzie nadziewane suszonymi śliwkami

    Składniki: 6 płatów śledziowych 100 g żurawiny np. Bakalland 100 g śliwek suszonych np. Bakalland 3 łyżki miodu 1 szklanka soku z porzeczek 1 cebula 2 ząbki czosnku Świeży tymianek Przygotowanie: 1. Śledzie moczymy w wodzie ok. 30 minut. Suszone owoce zalewamy sokiem z porzeczek i również odstawiamy na 30 minut. Następnie sok razem z owocami przelewamy na...

  • Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

    Sposób przygotowania 1. Śledzie osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj musztardę, posiekaną papryczkę chili. Popieprz i wymieszaj. Cebulę pokrój w „piórka” i dodaj(...) i zalej śledzie (w razie potrzeby wlej więcej oleju). Przechowuj w lodówce, podawaj z koperkiem.

  • Rozgrzać olej, na nim zeszklić cebule. Następnie dodać koncentrat, cukier, sok z cytryny, na końcu umyte rodzynki i pokrojone w paski morele. Zagotować cały czas mieszając. Potem odstawić z płyty i ostudzić. Śledzie układać w pojemniku na przemian z przyrządzoną pastą. Podawać dobę później.

  • Śledzie w sosie śmietanowo-ziołowym - Dorota

    Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie ok pół godziny , następnie pokroić w romby lub w kwadraty. 1 śledź pokroić na drobne kosteczki i wymieszać ze śmietaną. Do śmietany włozyć pokrojoną cebulkę oraz wszytskie przyprawy ( troszke z kazdej) . Dobrze wymieszać. Dosypać cukru do smaki, Można też dodać łyżeczke octu. W tak przygotowany sos włożyć pokrojone śledzie. Wyłożyć na półmisek i posypać...

  • Śledziowe roladki z jarzynami - Katarzyna

    ...grzyby. Skropić rosołem. Posolić solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 20 minut. Dodać kapary. Doprawić do smaku musztardą. Wystudzić. Śledzie opłukać, osączyć. Zrolować...

  • Śledź z ogórkiem i śliwkami

    Składniki: 8 filetów a’la matias 4 kromki razowego pieczywa 4 ogórki konserwowe 6 suszonych wędzonych śliwek koperek, szklanka mleka sól pieprz Przygotowanie: 1. Śledzie(...) pokrój w ćwiartki, śliwki w cząstki. 2. Na szpikulce nabijaj śledzie, śliwki i ogórki. Wbijaj je w kromki chleba, posyp śliwkami. Kanapeczki dekoruj gałązkami koperku. Możesz je schłodzić godzinę...

  • Jak odchudzić święta?

    ...tylko ze śmietaną, doskonale smakuje także z jogurtem. Jeśli lubimy śledzie w oleju, dodajmy do nich odrobinę oleju lnianego lub rzepakowego. Pierogi lub uszka przygotujmy z dodatkiem mąki razowej...

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    ...), jeszcze przed tarłem. Przez kilka tygodni śledzie leżakują w beczkach, podlane zalewą solankową. Po tym czasie puszkuje się je, a proces fermentacji postępuje przez co najmniej 6 miesięcy (najczęściej jednak śledzie spędzają w puszkach rok). Wewnątrz powstają gazy - to dlatego większość puszek ma wypukłe denka. Efektem fermentacji ryb w soli jest słonawy posmak śledzia i bardzo intensywny zapach...

  • Racuchy dla otuchy

    Bliny gryczane ze śledziem babci Olgi Składniki: 100 g mąki gryczanej,  50 g mąki pszennej,  250 ml mleka,  15 g drożdży,  50 g masła,  1/2 łyżeczki cukru,  sól,  1 żółtko,  1 białko,  olej do smażenia,  śledzie, mlecz, ikra ze śledzia - według uznania,  kwaśna śmietana,  1/2 cytryny (do skropienia ryby) Drożdże rozprowadź małą ilością mleka z cukrem i odstaw na dziesięć minut. Zaczyn...