• Informacje na temat:

    na śledzie zalewa do śledzi

Artykuły na temat: na śledzie zalewa do śledzi
  • Śledzie w musztardzie Dijon

    Składniki: 1 kg solonych śledzi, 6 dużych cebul, 400 g gęstej śmietany 18 proc., 2 łyżki majonezu, 3 łyżeczki musztardy Dijon, 1 musztarda francuska, 2 łyżeczki kurkumy, cukier i pieprz do smaku. Zalewa do cebuli: 2 łyżki octu, 1/3 łyżki soli, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe.

  • ...•10 świeżych śledzi (sprawionych) •mąka •olej do smażenia. Zalewa: •5 szkl. wody •1 szkl. octu 10 proc. •8 łyżek cukru •2 łyżeczki soli •2 łyżeczki pieprzu kolorowego •6 listków laurowych •8 ziarenek ziela angielskiego •2 ząbki czosnku •1-2 marchewki •1-2 cebule; przyprawy:•sól, pieprz.

  • ...●6 płatów śledzi małosolnych ●2 czerwone cebule ●2/3 szkl. oleju; zalewa: ●szkl. wody ●2/3 szkl. octu ●3 łyżki cukru ●6 ziarenek pieprzu ●6 ziarenek ziela ang. ●5 goździków ●1/2 łyżeczki cynamonu ●szczypta imbiru ●3 liście laurowe...

  • Pyszne marynaty do świątecznych śledzi

    Szwedzka na herbacie 50 dag solonych filetów śledziowych zalej zimną wodą. Mocz przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie osusz, pokrój...

  • ...warstwę śledzi, przykryj cebulą. Układając na przemian cebulę i śledzie wypełnij słój. Zalej przestudzoną marynatą, odstaw na noc do lodówki. Podawaj z posiekaną cebulką i salsą pomidorową. Salsa pomidorowa(...) 6 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 180 kcal, cena 1,50 zł 1 Solone filety śledziowe (najlepiej z beczki) mocz...

  • Składniki: kg śledzi solonych (płatów), 4 cebule, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 l wody, 3 łyżki octu, 10 dag śmietanki.

  • Składniki na 6 porcji: 1/2 kg śledzi, 3 łyżki posiekanych mieszanych ziół, np.: koperku, natki pietruszki, 2 łyżki przyprawy do ryb, 2 cebule, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 cytryna, pieprz, ostra papryka, 1 listek laurowy, 250 ml oleju. Do dekoracji: plasterki cytryny, gałązki świeżego koperku.

  • Śledzie w zalewie z cynamonem  i czerwonym pieprzem

    Składniki: 2-4 płaty śledziowe marynowane, 3 cebule, olej do smażenia, 1/2 szklanki wody, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki keczupu, łyżeczka czerwonego pieprzu, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżka octu, 10 proc. pieprz czarny.

  • Składniki: 70 dag płatów śledziowych solonych, 4 cebule, 2 słoiki śliwek w occie (80 dag), 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, 100 ml octu 10-proc.

  • Kaszubskie śledzie w miodzie babci Genowefy

    Śledzie należy wymoczyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować zalewę - podgrzać olej, miód i sok z cytryny tak długo, aby masa zrobiła się jednolita. Dodać drobniutko pokrojoną papryczkę, pieprz i skórkę z cytryny. Cebule pokroić drobno. Przygotować słoik i układać warstwę śledzi i warstwę cebuli (na górze powinna być cebula). Zalać przestudzoną zalewą miodową. Po kilku godzinach przeożyć do...

Przepisy na temat: na śledzie zalewa do śledzi
  • Zalewa

    Tradycyjna zalewa do śledzi...

  • Śledzie z bakaliami

    Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Proponujemy śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.

  • Śledzie korzenne z Mazowsza

    Składniki: 6 płatów śledzi małosolnych 2 czerwone cebule 2/3 szkl. oleju zalewa: szkl. wody 2/3 szkl. octu 3 łyżki cukru 6 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela ang. 5 goździków 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 3 liście laurowe Przygotowanie: Filety śledziowe dokładnie wypłucz, a następnie pokrój w dzwonka (jeśli śledzie są mocno słone, koniecznie wcześniej wymocz je przez...

  • Śledzie zielone mojej Mamy

    Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii w moim rodzinnym domu. Mimo, że są bardzo proste w przygotowaniu moja Mama zwykła robić je właśnie z okazji Świąt. Nie znam osoby, której by nie posmakowały - są delikatne, kruche a zarazem pełne wyrazistych smaków. Polecam jako świetną przekąskę, także podczas karnawałowych szaleństw.

Dyskusje na temat: na śledzie zalewa do śledzi
  • Re: Zalewa

    Zapomniała dodać ; cebule kroimy w cienkie paski, gotujemy razem 10 min, odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Śledzie całe obieramy z wnętrzności, kroimy na kawałki,mlecz odkładamy i moczymy w wodzie 12 godzin. Do zalewy pakujemy kawałki wymoczonych śledzi , na sitko mlecz- przesypujemy dużą łyżką cukru i przecieramy do zalewy. Zamieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Smacznego.