• Informacje na temat:

    na śliwki na spirytusie

Artykuły na temat: na śliwki na spirytusie
  • Składniki: dojrzałe owoce śliwy tarniny, suszone śliwki (niewędzone), goździki, rodzynki, miód, wódka czysta, spirytus.

  • ...✔Jakie śliwki? Powidła możesz usmażyć właściwie ze wszystkich rodzajów ciemnych śliwek, ale najlepiej udają się ze śliwek węgierek. By osiągnąć najsmaczniejsze...

  • Czas na lecznicze mikstury

    Pełnia lata to czas na przygotowanie przetworów, które jesienią i zimą pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia. Aronia i pigwa wyleczą przeziębienie, wiśnie ukołyszą do snu. Bursztyn złagodzi ból głowy i rozgrzeje obolałe stawy, śliwki pomogą przy zaparciach. Sok lub kompot z jagód skutecznie leczy biegunkę i zatrucie pokarmowe.

  • ...ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 2. Ciasto wyłóż na blat podsypany odrobiną mąki i krótko zagnieć. Podziel na kulki wielkości śliwki. Odłóż do wyrośnięcia. Pączki spłaszcz...

  • ...1. Biszkopt: białka ubij z solą, cuk rem i żółtkami. Wsyp sypkie produkty, wymieszaj. Piecz 35 min w 170°C. Ostudź, przekrój na pół. 2. Mus: śliwki rozgotuj z cukrem. Wsyp cynamon i galaretki, zmiksuj. Mus przetrzyj przez sito. 3. Krem: czekoladę stop, połącz z kajmakiem. Ostudź. Masło ucieraj, dodając czekoladę i spirytus. 4. Masa: galaretkę i żelatynę rozpuść...

  • ...śliwek). Ubij kogiel-mogiel, wlej śmietanę, olej, aromat i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Stopniowo i delikatnie dodawaj ubitą pianę z białek. Ciasto wlej do formy. Śliwki(...) jeszcze nie zepsute, owoce warto zużyć na nalewki. Miękkie owoce macerujemy w spirytusie rozcieńczonym wodą, twarde w wódce.

  • Aromatyczne gruszki faszerowane śliwkami

    Składniki: - 75 dkg gruszek, - 25 dkg śliwek, - 50 dkg cukru, - 1 szklanka spirytusu, - 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego, - sok z cytryny Przygotowanie: Gruszki i śliwki umyć, przekroić na połówki. Ze śliwek usunąć pestki. Gruszki obrać, wykroić z nich gniazda nasienne, nadziać połówkami śliwek i skropić sokiem z cytryny. Z cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop, do gorącego...

  • ...dżemy. Warto przyrządzać owoce nie tylko na słodko, ale także wytrawnie. Świetnie smakują np. śliwki czy morele w occie. Łącz różne smaki. Wspaniale smakują dżemy i konfitury przygotowane z różnych...

  • Słoik pełen witamin

    ...szkodliwy kwas parasorbinowy, który jarzębina zawiera. 5. Śliwki na zaparcia Powidła chronią przed rakiem jelita grubego, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, wpływają łagodząco...

  • Jesień skarbnicą leczniczych roślin

    ...zapalnych. Pomaga też na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Miąższ świeżych owoców, chociaż cierpki, jest ceniony za aromat i smak. Aby śliwki tarniny były nieco słodsze, można je zebrać po przymrozkach...

Przepisy na temat: na śliwki na spirytusie
  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Jakie śliwki? Powidła możesz usmażyć właściwie ze wszystkich rodzajów ciemnych śliwek, ale najlepiej udają się ze śliwek węgierek. By osiągnąć najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne powidła, wybieraj owoce dojrzałe, ze skórką lekko pomarszczoną przy ogonku. Takie śliwki są najsłodsze, dzięki czemu nie trzeba już dodawać cukru do powideł. Przygotowanie owoców Owoce przebierz, odrzuć...

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    ...kokosowych. Podaj na sałacie lodowej. 3. Barszcz miodowy 1 kg buraków ugotuj w łupinach. Obierz, grubo zetrzyj. Zalej litrem wody i powoli zagotuj. Ugotuj też namoczone suszone śliwki (ok. 200 g). Wywar...

  • Owocowe nalewki – leczą i są pyszne

    ...: od doby aż po rok! Wszystko zależy od rodzaju owoców - śliwki maceruje się krócej niż np. pigwę, bo się rozpadną. Maceracja lepiej przebiega w cieple. Drugi etap to maturacja, czyli dojrzewanie...

  • Gruszki faszerowane śliwkami

    Składniki: - 75 dkg gruszek, - 25 dkg śliwek, - 50 dkg cukru, - 1 szklanka spirytusu, - 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego, - sok z cytryny Przygotowanie: Gruszki i śliwki umyć, przekroić na połówki. Ze śliwek usunąć pestki. Gruszki obrać, wykroić z nich gniazda nasienne, nadziać połówkami śliwek i skropić sokiem z cytryny. Z cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop, do gorącego...

  • Tarninówka

    ..., - 1 l spirytusu 95 proc., - 3,5 l czystej wódki, - 7 łyżek miodu wrzosowego lub gryczanego, - 1,5 szklanki wody Przygotowanie: 1. Owoce tarniny umyj, osącz, ponakłuwaj. Opłucz śliwki, rodzynkom poobrywaj szypułki. 2. Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce...

  • Likier z głogu i tarniny

    ..., posiekane rodzynki i śliwki oraz skórkę otartą z cytryny i posiekaną wanilię. Zalej spirytusem i wódką. Zakorkuj. Odstaw na 6 tygodni. 2. Po upływie tego czasu zlej klarowny płyn znad owoców, a te zalej...