• Informacje na temat:

    na śliwki węgierki kompoty

Artykuły na temat: na śliwki węgierki kompoty
  • Śliwki na drugie

    Schyłek lata to czas wymarzony na śliwki. Przyciągają kolorem, ale przede wszystkim soczystością i smakiem. Występują w wielu odmianach – jest ich ponad sześć tysięcy! Najpopularniejsza to oczywiście węgierka. Jest słodka i wyśmienita do deserów, a także po prostu do spożywania na surowo. Z węgierek udadzą się też dobrze powidła i kompoty. Natomiast renklodą o delikatnym smaku i jasnej skórce...

  • Przetwory dla dzieci

    ...ani innych ulepszaczy. Przetwory najlepiej przygotowywać z owoców o dużej zawartości pektyn - to substancje zagęszczające, które tworzą galaretkę. W pektyny bogate są śliwki, jabłka, jagody, agrest(...) cynamonu Umyj śliwki i usuń pestki. Obrane i umyte jabłko podziel na cząstki i usuń gniazdo nasienne. Owoce gotuj na małym ogniu, do uzyskania jednolitej masy. Następnego dnia ponownie zagotuj...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...moreli, brzoskwiń, wiśni, jeżyny, antonówki czy winogron. - We wrześniu i październiku sezon przetwórczy nie jest już tak intensywny. Dojrzewają głównie gruszki, śliwki węgierki i późniejsze odmiany(...) ogrzewania, dlatego są bardzo pracochłonne. Ale możemy też zakonserwować warzywa jako mrożonki. Jeśli chodzi o owoce, to możemy wówczas robić dżemy, kompoty, konfitury, galaretki z dojrzałego agrestu...

  • Zachowaj smaki lata

    ...ani innych ulepszaczy. Przetwory najlepiej przygotowywać z owoców o dużej zawartości pektyn - to substancje zagęszczające, które tworzą galaretkę. W pektyny bogate są śliwki, jabłka, jagody, agrest(...) • szczypta cynamonu Umyj śliwki i usuń pestki. Obrane i umyte jabłko podziel na cząstki i usuń gniazdo nasienne. Owoce gotuj na małym ogniu, do uzyskania jednolitej masy. Następnego dnia ponownie...

  • Przepis na życie

    ...gotowania i tęsknoty za smakiem z dzieciństwa. Od dziesięciu lat kilkanaście osób we wrześniu spotyka się, żeby smażyć powidła ze staropolskiej odmiany śliwki węgierki. „Nasza Nigella”, mówią o Grażynie(...). Marzę, żeby tęsknili choćby za zapachem naszych niedzielnych obiadów. W kuchni Grażyny najważniejsza jest nie lodówka, ale spiżarnia. Na dębowych półkach równiutko poukładane słoiki. Kompoty. Dżemy. Obok...