• Informacje na temat:

    na śliwowice z suszonych śliwek

Artykuły na temat: na śliwowice z suszonych śliwek
  • Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe z kostką (po ok. 15 dag każdy), 25 dag mąki, 2 jajka, 16-20 suszonych śliwek bez pestek (najlepsze będą podwędzane węgierki), 8 dag masła, 3-4 łyżki oleju, 1 łyżeczka bulionu w proszku, 3-4 gałązki natki, 2 łyżki śliwowicy, sól, pieprz.

  • Udka z kurczaka duszone  w owocach

    Składniki: 4 udka, po łyżce masła i oliwy, 6 plastrów wędzonego boczku, po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów, 3 goździki , mielony cynamon, kieliszek śliwowicy, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag mąki, 2 jajka, sól, 16-20 suszonych śliwek, 7,5 dag masła, 4 kotlety schabowe z kostką (razem około 1 kg), 3-4 łyżki oleju, pieprz, 1 łyżeczka bulionu w proszku, 3-4 gałązki natki pietruszki, 2 łyżki śliwowicy.

  • Udka duszone w owocach ze śliwowicą

    Składniki na 4 porcje: - 4 udka kurczaka, - po łyżce masła i oliwy, - 6 dag boczku wędzonego, - po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów, - 3 goździki, kawałek cynamonu, - 50 ml śliwowicy, sól, pieprz Przygotowanie: Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło...

  • Schab z owocami

    Składniki: 1 i 1/2 kg schabu, po 10 dag suszonych moreli, fig jasnych i ciemnych, żurawiny, śliwek, 50 ml śliwowicy, sól, czarny pieprz, majeranek, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, kilka gałązek tymianku do dekoracji. Krok po kroku 1. Namaczamy owoce Morele, żurawinę, figi jasne, ciemne i śliwki włóż do miseczki. Skrop je śliwowicą i odstaw na około pół godziny, żeby nasiąkły alkoholem. Gdy...

  • Lekkie obiady z kurczakiem

    Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka, łyżka masła i oliwy, 6 dag boczku wędzonego, 25 dag śliwek suszonych rodzynków i migdałów, 3 goździki, kawałek cynamonu, 50 ml śliwowicy, sól, pieprz...

Przepisy na temat: na śliwowice z suszonych śliwek
  • Udka duszone w owocach

    Składniki na 4 porcje: - 4 udka kurczaka, - po łyżce masła i oliwy, - 6 dag boczku wędzonego, - po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów, - 3 goździki, kawałek cynamonu, - 50 ml śliwowicy, sól, pieprz Przygotowanie: Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło...