• Informacje na temat:

    na śmietanę 30 do ciast

Artykuły na temat: na śmietanę 30 do ciast
  • Składniki na 20 porcji: • 30 dag mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • 20 dag masła • 10 dag cukru pudru • paczka cukru waniliowego • 1 łyżka śmietany • 3 jajka Wierzch ciasta i kruszonka: • 1 kg śliwek węgierek • 6 łyżek mąki • 3 łyżki cukru pudru • 10 dag zimnego masła...

  • Składniki na 10 porcji: 60 dag śmietany 30 proc. • 5 listków żelatyny • 9 łyżek cukru • laska wanilii • 20 dag czerwonych mrożonych porzeczek • 10 dag białych mrożonych porzeczek • 2 opakowania galaretki porzeczkowej • 4 pomarańcze • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej...

  • Składniki na 10-12 porcji: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru,5 dag mąki pszennej, 2 dag mąki ziemniaczanej, 500 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 galaretki o smaku cytrynowym, 2 łyżki cukru pudru, ¼ szklanki herbaty lub wody, 1 cytryna, 2-3 banany, 6-7 owoców kiwi...

  • Składniki na 20 porcji: 30 dag mąki pszennej, 60 dag cukru, 150 g masła, 30 dag orzechów włoskich, 30 dag orzechów laskowych, 30 dag śmietany kremówki, 2 jajka, 1 szczypta soli, mąka pszenna do posypania stolnicy, tłuszcz i mąka pszenna do przygotowania tortownicy.

  • Masa makowa: 4 jajka, puszka maku, 1/2 szkl. cukru, cukier wanilinowy, budyń, płaska łyżka proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, 2 łyżki mąki krupczatki. Masa twarogowa: 1 kg twarogu, 1/2 kostki masła, 8 jaj, budyń, szkl. cukru, olejek migdałowy, płaska łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany kremówki 30 proc., rodzynki, migdały.

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...1. W misce wymieszać 400 g mąki, drożdże i 50 g cukru. Stopić 75 g masła, dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać. Wlać do miski, wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki wymieszać z 100 g cukru i cukrem wanilinowym, dodać 125 g masła. Rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki. Śmietanę wymieszać z budyniem, 75

  • Przygotowanie: Masło stop, przestudź. Herbatniki pokrusz w malakserze. Okruszki ciastek wymieszaj z masłem. Podłużną foremkę (długość ok. 30 cm) wyłóż folią spożywczą(...) na cząstki, a resztę w średnią kostkę. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij z cukrem na sztywno. Powstałą...

  • ...1 Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąki, proszek. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Śmietanę ubij z cukrami i śmietan-fixami. Kawę rozpuść w gorącej wodzie, ostudź. 2 Biszkopt nasącz...

  • Leciutkie ciasto z porzeczką

    Lubisz, gdy ciasto ma kwaskowaty, orzeźwiający smak? Zamiast likierem skrop jeden blat sokiem z cytryny. Możesz też dodać do ciasta przed pieczeniem łyżkę tartej z niej skórki.

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 20 dag czekolady deserowej, 20 dag masła, 3/4 szklanki mąki tortowej, 3 jajka, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego. Krem: 25 dag serka mascarpone, 200 ml śmietanki 30 proc., 3 łyżki cukru pudru l czerwony barwnik spożywczy. Dekoracja: 30-40 dag świeżych truskawek, borówek, jeżyn, malin...

Przepisy na temat: na śmietanę 30 do ciast
  • Ciasto dyniowe z migdałami

    ...zagniatamy szybkimi ruchami, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie posypujemy mąką blat, na którym będziemy(...) zmiksowane jajka i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy z wyłożonym ciastem. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy całymi...

  • Zostało ci ciasto drożdżowe po świętach? Zrób pudding!

    Jeśli po świętach zostało nam ciasto drożdżowe, możemy z niego zrobić pyszny pudding, który zachwyci domowników. Jak nie marnować żywności, uczy w swej książce "Gotuję nie marnuję" Sylwia Majcher.

  • Ciasto „Flaga amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi

    ..., jeśli będzie wilgotny, daj mu kolejne 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno wystygnąć.   3. W wyższym naczyniu ubij bitą śmietanę na sztywno (śmietana do ubijania powinna być wcześniej schłodzona), po ubiciu wstaw śmietanę do lodówki. 4. Wystudzone ciasto przygotuj do dekorowania, zetnij górę (która może być nierówna) i wyrównaj boki. Przycięte ciasto odwróć do góry nogami...

  • Ciasto półkruche ze śliwkami

    ...dag zimnego masła lub margaryny posiekaj ostrym nożem. Dodaj dwa żółtka. Wsyp przesianą mąkę oraz 3/4 szklanki cukru. Dodaj szczyptę soli i śmietanę, połącz składniki i zagnieć półkruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 2. W tym czasie przebierz śliwki, opłucz je pod bieżącą wodą, przekrój na połówki i pozbaw pestek. Wydrylowane śliwki ułóż...

  • Proste ciasto ze śliwkami

    Składniki: 20-30 dojrzałych śliwek 3 szklanki mąki pszennej 5 dużych jaj 3/4 szklanki śmietany 12 proc. 1/3 szklanki oleju niepełna szklanka cukru 1 kopiasta łyżeczka proszku do(...) do żółtek (zostaw 1-2 łyżeczki - przydadzą się do posypania śliwek). Ubij kogiel-mogiel, wlej śmietanę, olej, aromat i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Stopniowo i delikatnie...

  • Ciasta bezowe - wybierz ulubione!

    Torcik limonkowo - melonowy Składniki: Ciasto: 5 żółtek 100 ml mleka 15 dag cukru 30 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag masła Beza: 5 białek szklanka cukru(...). Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz 10 minut w temperaturze 180°C. 2. Białka ubij, dodawaj stopniowo cukier i sok z cytryny, wymieszaj. Wyłóż na ciasto, piecz 10 minut w 160

  • Ciasto z kurczakiem

    ...i czosnek, zalać bulionem, zagotować. Dodać śmietanę. Do sosu wmieszać listki tymianku, mięso, marchewkę i groszek i nałożyć do formy (26 cm).  ¾ ciasta rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm(...). Ciasto nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Piec 30 minut w 200 st. C...

  • Ciasto ze snickersem

    ...czekolady 10 g tłuszczu kokosowego Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę zmieszaną z solą. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach (24x24 cm) i umieścić w nasmarowanej tłuszczem formie. Piec w 175 st. C przez 10-15 minut. Wyjąć z formy, ostudzić. Batony pokroić, dodać śmietanę i roztopić. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu i dodać...

  • Ciasto z morelami

    ...mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Morele sparzyć, zdjąć skórkę, poprzekrawać, wypestkować. 100 g mąki, 50 g cukru, cukier waniliowy i 75 g masła wyrobić na posypkę najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Śmietanę, 4 jajka, 75 g cukru i budyń wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto jeszcze raz wyrobić. Blachę (32x39 cm...

  • Ciasto z jeżynami - bez pieczenia

    Ciasto z jeżynami możesz jeść bez większych wyrzutów sumienia. Te pyszne owoce zawierają sporo błonnika, który przyspiesza przemianę materii.