• Informacje na temat:

    na śmietanę na ciasto

Artykuły na temat: na śmietanę na ciasto
  • Ciasto biszkoptowe

    Pyszne cytrynowe ciasto z bitą śmietaną.

  • Libańskie ciasto pomarańczowe

    .... Śmietanę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę oraz masło kokosowe. Przestudź. Ciasto oblej przygotowaną polewą. Udekoruj wiórkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy.(...) jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj do niej mus pomarańczowy oraz wymieszane wcześniej sypkie składniki. 3.Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj tłuszczem i oprósz  mąką. Nałóż ciasto. Wstaw...

  • .... 2. W garnku zagotuj śmietanę z ziarenkami wanilii i 4 łyżkami cukru. Wystudź, dodaj żelatynę, wymieszaj, wystudź. Masę wylej na galaretkę, wstaw do zamrażalnika na 1,5 godziny. Pomarańcze umyj, przekrój na pół, wyciśnij sok. Podgrzewaj go w garnku z 5 łyżkami cukru, dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj. Ciasto ostrożnie wyjmij z formy, delikatnie odwróć, pokrój na plastry, podawaj z sosem...

  • ...obie mąki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz ok. 25 min w temperaturze 170°C. 2. Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody. Wystudź. Kiwi obierz i pokrój w plastry(...) i rozłóż na nim banany. Wyłóż tężejącą śmietanę, formując z niej plecy żółwia. Plastrami kiwi obłóż wierzch ciasta. Zrób łapki oraz buźkę. Wstaw do lodówki. Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 250

  • Składniki na 10 porcji: na ciasto: 15 dag kostki do pieczenia, 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1/3 szklanki kakao, 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 2 jajka, szczypta soli. Na polewę: 10 dag gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki kremówki. Ponadto: 15 dag masy marcepanowej, 2 łyżki...

  • Sekrety kruchego ciasta

    ...bitą śmietanę, krem budyniowy czy świeże owoce nałożysz do ciepłych babeczek, ciasto zwilgotnieje, straci na smaku i na wyglądzie. Nim wyłożysz owoce na surowe ciasto, posyp je manną - w cieście nie(...)Przygotowując ciasto kruche, 1/4 ilości masła (margaryny) przewidzianego w przepisie możesz zastąpić trzema łyżeczkami kwaśnej śmietany albo gęstego naturalnego jogurtu. Tym sposobem uzyskasz ciasto...

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...1. W misce wymieszać 400 g mąki, drożdże i 50 g cukru. Stopić 75 g masła, dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać. Wlać do miski, wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki wymieszać z 100 g cukru i cukrem wanilinowym, dodać 125 g masła. Rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki. Śmietanę wymieszać z budyniem, 75

  • Ucierane ciasto ze śliwkami

    ...1. Śmietanę zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. Następnie dodaj mąkę, miękkie masło i wbij jajka. Całość wymieszaj lub zmiksuj. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyj i wydryluj, osusz i przekrój na pół. Przed nałożeniem owoców na ciasto, posyp je odrobiną bułki tartej. Dzięki temu nie będzie za bardzo wilgotne...

  • ...przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dodaj kwaśną śmietanę. Wymieszaj mikserem. Blachę o wymiarach 35 x 40 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C. Piecz 20 minut. Potem wystudź. Pozostałe masło stop. Mleko zagotuj ze śmietaną kremówką. Wsyp kaszkę. Mieszając, gotuj...

  • ...}}--> 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj 15 dag cukru, sól i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy wbij 1 jajko i szybko zagnieć rękoma kruche ciasto(...) niego posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj. Następnie powoli wlewaj śmietanę kremówkę i mieszaj cały czas, aby połączyła się z karmelem. Zdejmij rondel z ognia, przestudź masę orzechową...

Wideo na temat: na śmietanę na ciasto
  • Zmysłowe smaki: Jak ubić śmietanę?

    zapachy, należy więc przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, - jeśli chłodzimy śmietanę w zamrażalniku należy uważać, aby się nie zmroziła, gdyż wtedy raczej nie uda nam się jej ubić, - jeśli śmietana podczas ubijania się rozwarstwi można próbować ją ratować, dolewając małymi porcjami świeżej śmietany i miksując do uzyskania gładkiej masy. Jak ubić śmietanę? – dokładne

Przepisy na temat: na śmietanę na ciasto
  • Dwa pomysły na aromatyczną śmietanę

    Ma jeszcze jedną zaletę - niewielkim kosztem można błyskawicznie zmieniać jej smak i kolor! Dzięki temu twoje ciasto za każdym razem będzie całkiem inne. Z cytryną Cytrynę sparz wrzątkiem i wytrzyj. Skórkę zetrzyj na tarce o drobnych otworkach. Z cytryny wyciśnij sok (bez pestek). Skórkę i sok dodaj do ubitej śmietany. Malinowo ziołowa Pęczek melisy opłucz, osusz. Listki poodrywaj od łodyżek...

  • Ciasto marchewkowe

    ...i oprósz mąką. Gotową masę wyłóż na formę i wyrównaj łyżką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175 st. C /z termoobiegiem: 150 °C /piekarnik gazowy: patrz informacje od(...) śmietankowy oraz śmietanę i za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, ubij na gładką masę. Dodaj cukier puder i całość ponownie dobrze wymieszaj. Jeszcze chwila cierpliwości i będziesz mógł cieszyć...

  • Ciasto marmurek

    Doskonałe ciasto do kawy.

  • Ciasto marchewkowe z polewą

    ...1. Marchew obierz, zetrzyj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Orzechy posiekaj. Jajka utrzyj z olejem. Dodaj mąkę, proszek, sodę, cukier, sól, przyprawę do piernika. Wymieszaj. 2. Rodzynki osącz, obtocz w mące. Do masy dodaj marchew, rodzynki, 3/4 orzechów. Wymieszaj. Wlej w formę. Piecz przez 40 minut w 180°C. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i gotuj mieszając aż zgęstnieje. Wlej śmietanę...

  • Ciasto dyniowe z migdałami

    Składniki na kruche ciasto (możemy użyć gotowego) 200 g mąki 100 g masła z lodówki 2 łyżki zimnej wody Przepis na dyniowy mus 1 dynia średniej wielkości dynia(...) ml śmietany 100 g migdałów np. Bakalland (odkładamy garść do dekoracji) Przepis na ciasto Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej pokrojone masło oraz 2 łyżki wody. Ciasto...

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    ...kurczaka, podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy musztardę i śmietanę i do wszystkich składników wlewamy bulion. Kiedy sos będzie miał gęstą konsystencję doprawiamy gałką muszkatołową oraz sól i pieprz i jeszcze przez chwilę gotujmy sos. Następnie w brytfance rozwijamy ciasto francuskie. Na spód przekładamy sos żurawinowy, a następnie farsz z kurczaka...

  • Zostało ci ciasto drożdżowe po świętach? Zrób pudding!

    Jeśli po świętach zostało nam ciasto drożdżowe, możemy z niego zrobić pyszny pudding, który zachwyci domowników. Jak nie marnować żywności, uczy w swej książce "Gotuję nie marnuję" Sylwia Majcher.

  • Ciasto dyniowe - nie tylko na Haloween

    ...ciasto będzie lekko rumiane. Wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy w formie. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. W tym czasie mieszamy jajka z puree z dyni, następnie dodajemy cukier, śmietanę(...)Przepis na idealne ciasto z dynią podała paryska cukiernia Grande Epicerie de Paris. Wykonanie takiej tarty jest naprawdę proste. Przygotujmy zatem: 500 g gotowanej dyni puree, opakowanie...

  • Ciasto „Flaga amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi

    ..., jeśli będzie wilgotny, daj mu kolejne 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno wystygnąć.   3. W wyższym naczyniu ubij bitą śmietanę na sztywno (śmietana do ubijania powinna być wcześniej schłodzona), po ubiciu wstaw śmietanę do lodówki. 4. Wystudzone ciasto przygotuj do dekorowania, zetnij górę (która może być nierówna) i wyrównaj boki. Przycięte ciasto odwróć do góry nogami...

  • Minitarty z ciasta francuskiego

    ...świeżego tymianku 1/4 szklanki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozmroź ciasto. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z ciasta wykrój osiem kół o śr. 12(...) zbrązowieje. Przypraw do smaku. Zdejmij z patelni. 3. Oczyść i pokrój grzyby. Smaż je na maśle 10 minut, mieszając tylko od czasu do czasu. Pod koniec dodaj tymianek, mięso i śmietanę. 4. Nałóż...

Dyskusje na temat: na śmietanę na ciasto
  • Re: Ciasto filo....?

    krótko, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ew. gałką muszkatołową. Dodać ser/śmietanę i bazylię. Piekarnik nagrzać do 210 st C. Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraty. Nakładać nadzienie(...)Paczuszki ze szpinakiem /ok. 8 sztuk/ 1 duża cebula 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 ząbki czosnku ok. 250 g ciasta francuskiego (ciasto jest zwykle pakowane po 250-300 g, możemy zużyć całość

  • Re: Ciasto marmurek

    jaką śmietanę trzeba dodać?

  • Re: Ciasto cytrynowe pomocy

    Również zwróciłam uwagę na to ciasto i liczyłam, że Autorka coś doradzi. Ja myślę nad dodaniem do ubitej kremówki cytrynowej galaretki - rozrobionej albo w połowie albo szklance wody. Przy innych masach na kremówce (500 ml) dodając galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki uzyskiwałam bardziej zagęszczoną bitą śmietanę, a rozpuszczoną w szklance wody otrzymywałam bardziej piankę.

  • Re: Diabelskie ciasto (Devil's Food Cake)

    Te 420 ml śmietanki to ma być objętość ubitej, czy przed ubiciem. I pierwsze słyszę, by bitą śmietanę podgrzewać z czekoladą do jej rozpuszczenia w kąpieli wodnej. Zatrudnijcie albo lepszego tłumacza, albo lepszego cukiernika, bo ten wasz przepis funta kłaków nie wart.

  • Re: Ciasto cytrynowe pomocy

    Przepis znaleziony w necie (masa śmietankowa) : 400 ml śmietany 18% 2 śnieżki 1 łyżka żelatyny Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i wystudzić. Śmietanę ubić ze śnieżkami i dodać żelatynę i wymieszać. I może tak przygotowana masa , z która połączysz pozostałe składniki do ciasta cytrynowego się nie rozpłynie

  • Re: Ciasto szachownica

    Albo ja czegoś nie rozumiem albo przepis jest niekompletny. W "spisie składników" jest napisane że trzeba kupić 225g śmietany kremówki a w "przygotowaniu" wykorzystane jest: 100g śmietany do której mamy wmieszać czekoladę a następnie 55g śmietanki ubijamy na bitą śmietanę co razem nam daje 55g to do czego jest nam potrzebna reszta śmietany czyli 70g???

  • Re: ciasto z colą

    połamać i stopić w kąpieli wodnej.Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia. SMACZNEGO!!!!! Pozdrawiam Monika z Łodzi.(...)Witam. Znam taki przepis, polecam ciasto jest pyszne. SKŁADNIKI: (suche) 250gmąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300g cukru, 3 czubate łyżki gorzkiego kakao, szczypta soli, 1 opak.cukru

  • Re: Diabelskie ciasto (Devil's Food Cake)

    Chodzi o zwykłą śmietanę 30% ubitą mikserem na średnich obrotach - jeśli nie chcesz otrzymać masła

  • Re: ciasto bez dodatku jajek

    mam książkę ze starymi przepisami,bez jaj.:Ciasto kruche bez jaj : 25 dkg mąki pół kostki margaryny 2łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli.3-5 łyżekwrzącej wody. Oddzilic częśc przesianej mąki i zalac wrzącą wodą,zarabiając łopatką lub nożem. Margarynę posiekac z pozostałą mąką,dodac zupełnie ostudzoną zaparzoną mąkę,cukier,śmietanę i sól. Jeszcze trochę posiekac,zarobic szybko

  • Re: Diabelskie ciasto (Devil's Food Cake)

    Czekoladę rozpuszcza się ze śmietaną kremówką, potem dodaje się kwaśną śmietanę , na filmie widać wyraźnie i słychać co Anna robi. W przepisie jest błąd w tłumaczeniu