• Informacje na temat:

    na śmietanę z żelatyną

Artykuły na temat: na śmietanę z żelatyną
  • Terrina ziemniaczana

    Gotowane ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. l Do rondelka wlej śmietanę i podgrzej ją (nie gotuj). Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i majonez....

  • ...1. Cukier utrzeć z żółtkami jajek do białości. 2. Masę cukrowojajeczną rozprowadzić w kawie. 3. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, by masa się nie zagotowała. 4. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdjąć ją z ognia i studzić, ciągle mieszając. Schłodzić w lodówce. 5. Schłodzoną śmietanę ubić i ostrożnie wymieszać z masą kawową. 6. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Rozbić...

  • Biszkopt z kremem  i masą krówkową

    ...śmietanę. Wierzch posyp obficie migdałami w płatkach (10 dag). Odstaw do schłodzenia. 12 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 2,50 zł.

  • ...1. Połowę truskawek, maliny i porzeczki podduś z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, cały czas mieszając. Śmietanę ubij, na koniec dodaj przesiany cukier puder. Jeśli deser przygotowujesz na wieczór, możesz dodać nieco żelatyny. 2. Na dnie szklanek ułóż plasterki bananów, polej rozpuszczoną czekoladą z przyprawami. Dodaj śmietanę, owoce duszone i świeże. Czas około 30

  • ...rozpuszczamy w wodzie. Do miski przekładamy twaróg, serek waniliowy, pozostały cukier, cukier waniliowy, żelatynę, miksujemy. Dodajemy bitą śmietanę. 4. Połówkę ciasta z powrotem wkładamy do blachy...

  • Przygotowanie: Wysmaruj formę na keks olejem i wysyp cukrem pudrem. Morele odcedź. Żelatynę rozprowadź w zalewie z kompotu i poczekaj, aż nasiąknie. Potem podgrzej ją (nie gotuj!) i rozpuść. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę i żelatynę. Na dnie formy rozsmaruj część masy twarogowej. Warstwami...

  • ...1. Warstwa serowa: żelatynę rozpuść w ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Ser, mleko, cukier i cukier waniliowy dokładnie zmiksuj. Pod koniec dodaj ciepłą żelatynę i czereśnie, dokładnie wymieszaj. Wlej do wyłożonej folią formy, ostudź. 2. Warstwa truskawkowa: galaretkę rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody. Truskawki, cukier i śmietanę zmiksuj. Dodaj ostudzoną galaretkę, wymieszaj, wylej na...

  • Mus truskawkowy

    Z pół kilograma truskawek zostawić kilka do dekoracji. Resztę umyć, odszypułkować i dobrze zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę...

  • Mus jogurtowy

    Jogurt wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym, startą skórką z cytryny i sokiem z połowy cytryny. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru. Żelatynę...

  • Panna cotta z musem truskawkowym

    Płatki żelatyny zalać zimną wodą i poczekać, aż zmiękną. Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy, ziarnka wanilii (laskę waniliową przeciąć wzdłuż...

Zdjęcia na temat: na śmietanę z żelatyną
Wideo na temat: na śmietanę z żelatyną
  • Zmysłowe smaki: Jak ubić śmietanę?

    zapachy, należy więc przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, - jeśli chłodzimy śmietanę w zamrażalniku należy uważać, aby się nie zmroziła, gdyż wtedy raczej nie uda nam się jej ubić, - jeśli śmietana podczas ubijania się rozwarstwi można próbować ją ratować, dolewając małymi porcjami świeżej śmietany i miksując do uzyskania gładkiej masy. Jak ubić śmietanę? – dokładne

  • Zmysłowe smaki: Panna cotta

    Panna cotta to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera sosem owocowym. Sprawdź przepis! Wejdź tutaj! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Panna cotta

    Panna cotta to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera sosem owocowym. Sprawdź przepis! Wejdź tutaj! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Przepisy na temat: na śmietanę z żelatyną
  • Przygotowanie: Piękne, zielone liście pora zblanszować, śmietanę ubić na sztywno, ser wymieszać z bitą śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (nie gotować), otrzymaną żelatynę połączyć z uzyskaną poprzednio masą. Zblanszowany por wyłożyć w foremki tak, aby brzegi pora nachodziły na siebie. Do foremek wlać otrzymaną masę, schłodzić. Przed podaniem...

  • Egzotyczne babeczki

    Sposób przygotowania 1. Składniki na ciasto zagnieć. 12 foremek o śr. 6 cm posmaruj tłuszczem. Wylep ciastem. Wstaw do lodówki na 30 min. Piecz 25 min w 180 st. C (góra i dół). Spody wystudź.  2. Krem: żelatynę namocz i rozpuść. Śmietanę ubij z cukrem. Bitą śmietanę połącz z jogurtem oraz żelatyną. Tężejący krem wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Nałóż do czekoladowych spodów. Babeczki wstaw na...

  • Przekładaniec z owocami

    ...przez nią paski, zapełnij kółko na 1 papierze. Piecz 30 min  w 220 st. Tak samo upiecz jeszcze  2 placki. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij, połącz z masą serową i żelatyną. Blaty przełóż...

  • Miniterriny w porach

    .... Oliwki grubo posiekaj. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Fetę utrzyj z sokiem cytrynowym. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Śmietanę ubij, połącz z żelatyną, dodaj do sera. Dołóż pokrojone pory...

  • Przekładaniec pomarańczowo-śmietanowy

    Sposób przygotowania 1. Pomarańcze sparz i zetrzyj skórkę. Z połówki wyciśnij sok. Resztę podziel na cząstki. Białka ubij, dodając cukier. Dodaj mąki, żółtka, 3 łyżki soku i 1/4 skórki. Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.  2. Żelatynę namocz. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem, śmietaną i żelatyną. Biszkopt przekrój, nasącz sokiem. Ułóż...

  • Tarta maślankowa

    ...spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Maślankę wymieszaj z serem i czekoladą. Śmietanę ubij, dodaj do masy. Połącz z żelatyną. Wylej na spód. Truskawki wetknij w krem. Schładzaj 1 godzinę. Udekoruj.  

  • Mus w pucharku z pomarańczy

    ..., rozpuść ,podgrzewając. 2. Pomarańcze sparz, zetnij wierzchy, wyjmij miąższ, pokrój go. Śmietanę ubij, połącz z żelatyną i masą czekoladową. Dodaj likier i kawałeczki pomarańczy, wymieszaj. Przełóż...

  • Rolada biszkoptowa z kiwi

    ...rozpuść galaretkę. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Twaróg wymieszaj z jogurtem, resztą cukru, sokiem i skórką cytrynową. Śmietanę ubij. Dodaj do masy serowej. Połącz ją z żelatyną. Biszkopt rozwiń...

  • Łososiowy blok na twarogu

    .... Śmietanę ubij, ostrożnie wymieszaj z jogurtem, masą serową oraz żelatyną. Dodaj pokrojonego łososia oraz starty ogórek. Lekko przemieszaj.  2. Mus przełóż do przygotowanej formy. Przykryj wystającymi...

  • Rolada truskawkowa

    ..., podgrzewając. Śmietanę ubij z resztą cukru. Potem wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i żelatyną. Biszkopt rozwiń, posmaruj tężejącą masą truskawkową i kremem jogurtowym. Zwiń. Roladę włóż do lodówki na...

Dyskusje na temat: na śmietanę z żelatyną
  • Re: Śmietana z żelatyną

    Dziękuję za rady odnośnie galaretki, ale szukam czegoś, co usztywni śmietanę a nie zmieni jej smaku, nie nada mu żadnego owocowego posmaku. Sposób z galaretką jest świetny, sama go stosuję (np. jako brzoskwiniowa piankę z pokrojonymi brzoskwiniami w środku), ale galaretka zmienia smak śmietany.

  • dotyczy żelatyny

    Bardzo proszę o podanie krok po kroku w jaki sposób robi się bitą śmietanę z żelatyną. Zrobiłam raz coś takiego i porobiły mi się "kłaczki" ponieważ śmietanę miałam mocno schłodzoną, a żelatyna była w temperaturze pokojowej. Być może miałam złe proporcje ale wszystkie składniki dodałam ściśle wg przepisu z jakiego korzystałam.

  • Re: Tort limonkowy

    Uuuu nie strasz mnie bo zaraz zabieram się za niego i musi wyjść...może zwiększyć ilość galaretki lub śmietanę ubić z żelatyną,wtedy masa będzie sztywniejsza.Napiszę jak wyszedł,trzymajcie kciuki :)