• Informacje na temat:

    na śmietanowiec z plackami

Artykuły na temat: na śmietanowiec z plackami
  • Blaty: 60 dag mąki pszennej, 10 dag mielonych migdałów, 15 dag cukru pudru, 1 mały proszek do pieczenia, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, 25 dag zimnego masła, skórka otarta z 1/3 cytryny, trochę mąki do oprószenia stolnicy. Krem: 1 litr śmietany kremówki, 1 op. cukru waniliowego, 4 łyżki drobnego cukru, 6 łyżek likieru migdałowego. Oraz: płatki migdałowe, migdałowy krokant, polewa czekoladowa.

  • Biszkopt: 6 jajek, po szklance mąki pszennej i cukru, 2 łyżki mąki ziemnia czanej, 8 łyżek oleju, łyże czka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao. Masa: 700 ml kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 10 pierników, łyżeczka cyna monu, 3 łyżki cukru. Dekoracja: 10 dag czekolady, 1/4 szklanki mleka, łyżka masła, ryż preparowany, starte pierniki.

  • Składniki na 12 porcji: Do ciasta: 4 jajka, 2/3 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, 2/3 szkl. mąki pszennej, łyżka spirytusu. Do przełożenia: 2 szkl. śmietany kremówki, 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 2 cukry waniliowe.

  • Składniki na 16 porcji: 4 jajka, szczypta soli, 12,5 dag cukru, 2 op. cukru wanilinowego, 12,5 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do piecz., 2 torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, 60 dag śmietany kremówki, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 4 łyżki dżemu porzeczkowego, 35 dag masy marcepanowej, 10 dag cukru pudru, 5 dag gorzkiej czekolady, 4 łyżki konfitury morelowej