• Informacje na temat:

    na śniadanie z ziarnami zbóż

Artykuły na temat: na śniadanie z ziarnami zbóż
  • Płatki śniadaniowe bez pustych kalorii

    Płatki zalane mlekiem czy jogurtem to śniadanie błyskawiczne. Może być wartościowe i pożywne. Jest tylko jeden warunek: musimy wybrać odpowiednie płatki śniadaniowe.

  • Trzy powody, by jeść płatki zbożowe

    Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. Obok warzyw i owoców przetwory zbożowe powinny stanowić składnik większości naszych posiłków. Jak wyjaśnia ekspert – płatki zbożowe to źródło cennej energii, bez której nasze ciało i mózg nie mogą sprawnie działać, błonnika, pomagającego w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz wielu wartościowych...

  • Kuracje z kaszy jaglanej

    Kasza jaglana wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm w różnego rodzaju infekcjach, np. przeziębieniach i grypie. Obok orkiszu jest jednym z najlepszych zbóż stosowanych w dietach oczyszczających i odchudzających. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Odkwaszając organizm, zapobiega rozwojowi wielu chorób. Najlepsza na śniadanie Osoby, które rozpoczynają dzień od kaszy jaglanej...

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które mogą ci zaszkodzić!

    Wstajesz rano i w pośpiechu zjadasz jogurt naturalny z muesli popijając go sokiem z kartonu. Na drugie śniadanie zabierasz z sobą gotową sałatkę „fit” i baton energetyczny. Po miesiącu z przerażeniem stwierdzasz, że zamiast przypływu energii, czujesz ospałość i chroniczne zmęczenie, w dodatku zamiast schudnąć, znowu przybrałaś na wadze! Jak to się stało?

  • Licz z nami kalorie

    Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami zastanawiasz się czasem ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku? Aby rozsądnie pomóc sobie w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki dobrze jest wiedzieć czy właściwie pokrywamy potrzeby energetyczne naszego organizmu.

  • Owsiane płatki i inne cuda

    Owies to jedno ze starszych zbóż, znane człowiekowi od epoki brązu. Roślina należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw obejmujących ponad 30 gatunków. W Polsce uprawia się owies zwyczajny (Avena sativa L.), zwany też prawdziwym, ale na łąkach można spotkać owies głuchy, będący chwastem.

  • Policz swoje kalorie

    Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami, zastanawiasz się czasem, ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku?

  • Kipi kasza...

    Kaszkę możesz podać malcowi zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Zawsze będziesz mieć pewność, że brzdąc zjadł wartościowy posiłek.

  • Ważne pytania o akrylamid

    Akrylamid to naturalna substancja powstająca podczas obróbki termicznej produktów spożywczych (szczególnie tych zawierających skrobię, np. ziemniaków i zbóż). Powstaje, gdy coś smażymy albo pieczemy(...) akrylamidu w potrawach? Jeśli na śniadanie jadasz tosty, ustaw toster w taki sposób, by wyskakujące z niego grzanki miały kolor jasnozłocisty, a nie ciemnobrązowy. Kiedy pieczesz ciasto i dojdzie do...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    ...cały rok! Śniadanie Owoce z nabiałem i zbożami Czas wykreślić z menu słodkie dżemy, parówki, białe bułeczki z masłem i wędliną, gotowe smarowidła do pieczywa... Idealne śniadanie powinno być(...) uzupełniały węglowodany złożone, czyli produkty z pełnego ziarna zbóż, a nabiał nie zawierał więcej niż 2 proc. tłuszczu. ● Dlaczego to działa: Dodatek produktów pełnoziarnistych stabilizuje poziom...

Przepisy na temat: na śniadanie z ziarnami zbóż
  • Płatki śniadaniowe - wartościowy przysmak dla całej rodziny

    Płatki śniadaniowe to jeden z ulubionych przysmaków wielu dzieci. Te produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu. Jadalne części ziaren zbóż są bogatym źródłem m.in. błonnika.

  • DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA – ŚWIĘTUJMY CODZIENNIE!

    ...jego przygotowanie jest łatwiejsze niż nam się wydaje. Najlepiej spożyjmy je w gronie najbliższych – wszystkie badane matki (100%!) stwierdziły, że wspólne śniadanie to sposób na to, by pozytywnie...

  • Europejski Dzień Śniadania

    Stare przysłowie mówi - "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi". Pożywne śniadanie to solidna dawka energii - szczególnie wtedy, gdy przed nami dzień(...) śniadanie! Kampania "Zboże smakuje i inspiruje" przypomina nam o roli pierwszego posiłku z okazji zbliżającego się Europejskiego Dnia Śniadania, który przypada już 24 kwietnia...

  • Zboże smakuje i inspiruje

    ...produkty zbożowe takie jak np. makarony czy kasze. Polki najchętniej sięgają po przetwory ze zbóż na śniadanie w formie płatków lub pieczywa. Jednak, jak przekonują specjaliści w codziennej diecie powinny(...) "Zboże smakuje i inspiruje" Ania Jelonek. Różnorodność ziaren daje duże możliwości ich wykorzystania w produktach zbożowych , ponieważ każdy rodzaj zbóż ma inne właściwości i walory smakowe. To właśnie...

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    ..., którą otrzymuje się mieląc całe, niełuskane ziarno zbóż. To właśnie łuska odpowiada za wysoką wartość odżywczą produktów z niej wytwarzanych. Idealna dla osób aktywnych Pieczywo i makarony(...) dłuższe uczucie sytości, a śniadanie złożone z grahamki czy wieloziarnistego chleba sprawi, że na kolejny posiłek będziemy gotowi nawet po kilku godzinach. Wysoka zawartość błonnika poprawia pracę jelit...

  • Przewodnik po przekąskach dla aktywnych

    ...zacznijmy od pożywnego chrupiącego musli BA! 5 ziaren z miodem, które dzięki zawartości zbóż, dostarczy nam węglowodanów i naładuje energią. W ciągu dnia, w trakcie intensywnych zajęć, kiedy nie mamy czasu na zjedzenie posiłku, sięgnijmy po przekąski w postaci bogatych w witaminy i minerały batonów zbożowych BA!, czy owsianki, która jest idealną propozycją na drugie śniadanie, a jednocześnie źródłem...