• Informacje na temat:

    na tarte kajmakowa

Artykuły na temat: na tarte kajmakowa
  • Składniki Spód: 1 i 1/4 szklanki mąki, 2 żółtka, 12 dag masła, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 20 dag gorzkiej czekolady, puszka skondensowanego mleka słodzonego lub puszka gotowej masy krówkowej, garść orzechów włoskich Polewa: 6 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 8 dag masła, 3 łyżki wody

  • Składniki: porcja kruchego ciasta z 25 dag mąki. Masa: 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 25 dag kon fitury brzoskwiniowej. Dodatkowo: puszka masy kajmakowej, 5 dag białej czekolady, garść orzechów włoskich, masło do formy.

  • ...żółtka utarte z cukrem oraz białka ubite na pianę. •Smak maku podkreślą i uzupełnią miód, bakalie, rodzynki namoczone w aromatycznym alkoholu, orzechy, wiórki kokosowe, kandyzowane: skórka pomarańczowa...

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, 12,5 dag masła, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek cukru pudru, 5 łyżek śmietany 18-proc. Ponadto: 20 dag orzechów laskowych, puszka masy kajmakowej (460 g), 20 dag mlecznej czekolady, 6 łyżek śmietany kremówki, 2 dag masła, pralinki toffifee.

  • Składniki na ok. 16 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, szczypta soli, 2 jajka, 1 szklanka oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego, ½ szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki, 3 duże marchewki, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz i bułka tarta do formy lub papilotki, ½ szklanki masy kajmakowej, orzechy włoskie.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka kaszy manny, 6 jajek, ½ szklanki cukru pudru. Na krem: 50 dag serka mascarpone lub kremowego, 40 dag puree z dyni, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki żelatyny, 30 ml wody. Ponadto: 2-3 łyżki masy kajmakowej, 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich.

  • Składniki na 20 porcji: Ciasto: 50 dag cukru pudru • 35 dag posiekanych orzechów włoskich • 5-6 białek • cytryna • tłuszcz i bułka tarta do formy. Masa: 25 dag masła 82-proc. • 20 dag cukru • 3 jajka • kieliszek rumu.

  • Babeczki orzechowe

    Łatwe, efektowne i pyszne.

  • Składniki na 12 porcji: 30 dag mąki, 45 dag masła, 5 dag mielonych orzechów, 10 dag cukru kryształu, 3 żółtka, 4 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany, 50 ml rumu, 25 dag gorzkiej czekolady , 20 dag cukru pudru, ozdoby czekoladowe

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

Przepisy na temat: na tarte kajmakowa
  • Zebra w polewie kajmakowej

    Sposób przygotowania 1. Rozbij 3 jajka. Żółtka odłóż, a białka ubij na sztywno z 2/3 szkl. cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z orzechami oraz...

  • Wielkanocna tarta z gruszką

    Z masą kajmakową i orzechami.

  • Tarta migdałowa z kajmakiem po włosku

    .... Zmniejsz płomień i gotuj ok. 2 godzin, aż masa kajmakowa zgęstnieje. Często mieszaj, by się nie przypaliła.  4. Formę do tarty (o śr. ok. 30 cm) posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...razowy na waflu Składniki: - 2 wafle, - 25 dag masła, - 25 dag czekolady, - 25 dag cukru pudru, - 1/2 startego chleba razowego, - gotowa polewa z białej czekolady lub cytrynowa, - pastylki(...), - 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, - esencja migdałowa i waniliowa, łyżka bułki tartej, polewa czekoladowa: - 15 dag śmietanki (36 proc.), 5 łyżek...