• Informacje na temat:

    na upieczenie łopatki

Artykuły na temat: na upieczenie łopatki
  • Łopatka rolowana

    Składniki na 12-14 porcji: 1,2 kg łopatki (ew. karkówki bez kości), 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, 10-14 ziarenek kolendry, 1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub selera, 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu, sól, olej do obsmażenia.

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag łopatki wieprzowej , 6 ząbków czosnku , 200 ml soku jabłkowego , 2 łyżki miodu , 250 ml bulionu warzywnego , tymianek, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz...

  • Zapiekanka  królewska z mięsem

    Składniki na 4 porcje, naleśniki: 25 dag mąki jaglanej, 300 ml mleka, 50 ml wody gazowanej, jajka, 2 łyżki masła, sól, czarny pieprz. Farsz: 6 plastrów upieczonego mięsa, np. łopatki wieprzowej, garść świeżych listków szpinaku, 1 jajko, 2 łyżki śmietany 18%, gałka muszkatołowa, tymianek. Dodatkowo: 200 ml kwaśnej śmietany, 15 dag tartego żółtego sera, 1 łyżka mąki pszennej, słodka papryka, olej.

  • Skład na 8 porcji: ● 8 cienkich steków z łopatki wołowej (każdy po ok. 100 g) ● 80 g sera pleśniowego ● 100 ml warzywnego bulionu ● 600 g średnich ziemniaków ● 200 g kwaśnej śmietany ● 800 g fasolki szparagowej ● cebula ● nieduży por ● 4 łyżki oleju ● 2 łyżki masła ● pieprz i sól ● świeżo starta gałka muszkatołowa...

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag łopatki wieprzowej • 40 dag marchewki • por • pietruszka • 30 dag ziemniaków • 4 łyżki oleju rzepakowego • suszony rozmaryn • gałka muszkatołowa • liść laurowy • ziele angielskie • sól • pieprz...

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki), 1 cebula, 3 łyżki bułki tartej, 2 jajka, 2 pory, 3 plastry sera żółtego, masło do formy, natka pietruszki do dekoracji, sól, pieprz...

  • Składniki na 4 porcje: 75 dag bobu, 1 owoc granatu, listki świeżej mięty, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 kg wieprzowiny, np. łopatki, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 2 łyżeczki wędzonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, 2 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz...

  • Składniki na 10 porcji: 2 i 1/2 kg karkówki albo chudej łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1 limonka, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonych płatków chili, 1 łyżeczka suszonej kolendry, mielony czarny pieprz, 4 łyżeczki grubej soli morskiej, 1 pęczek dymek, 100 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki zasmażki błyskawicznej.

  •   A my jak nigdy, na zycher prawie.     Prezenty zapakowane, dom wysprzatany, ciasta są, łopatka upieczona, sledzie  wyszly super. Na wigilie robię...

  • Chciałabyś podać na świąteczny obiad coś wyjątkowego i nie wydać przy tym fortuny? To możliwe! Tanie gatunki mięsa, odpowiednio upieczone, też smakują wybornie!

Przepisy na temat: na upieczenie łopatki
  • Babeczki z borówkami

    Puszyste i pachnące

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    ..., przyciskając kilka razy przycisk Turbo. Na koniec użyłam  łopatki, żeby zeskrobać warzywa z brzegów misy. 3. Dodałam wodę do oznaczenia odpowiadającego pojemności 1 litra. Zupę gotowałam  przez 15(...) stosunkowo poręczny. Mój test to jedynie mała próbka jego możliwości - na pewno szybko skuszę się na upieczenie własnego chleba i ciast tym bardziej, że dołączone przepisy zaskakują różnorodnością...

  • Zdrowe przekąski z grilla

    .... Najlepsze będą te przygotowane z rostbefu, łopatki lub antrykotu. Mięso pokrój w 2- 3 centymetrowe paski. Łyżkę musztardy Dijon, 2 łyżki octu winnego, łyżkę sosu Worcester i 4 łyżki oliwy z oliwek...

  • Dynia makaronowa i tacos z czarną fasolą

    .... Przygotuj tacos Rozgrzej suchą ciężką patelnię na średnim ogniu. Lekko podpiecz tortillę, około 30 sekund z każdej strony. Za pomocą szczypców albo łopatki przenieś na półmisek i nałóż na nią...

  • Możesz jeść i chudnąć. Wystarczy, że wyrzucisz z diety cukier

    ..., rozgrzanej patelni, aż się przyrumieni i nigdzie nie będzie surowe, dzieląc je w trakcie smażenia na niewielkie cząstki za pomocą łyżki lub łopatki. Dorzuć do mięsa pozostałe składniki...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    W dniu Św. Patryka miliony ludzi na świecie, a szczególnie w Irlandii szaleją na punkcie koloru zielonego - w tonacji ubrań dominuje zielony, w pubach podawane jest zielone piwo, a w niektórych miastach nawet rzeki farbowane są na zielono.