• Informacje na temat:

    na wątróbkę z serem

Artykuły na temat: na wątróbkę z serem
  • Trzy sposoby na wątróbkę

    ...zdrowotnych nie może jeść cebuli, polecam banany. Obrane kroi się w grube plastry, lekko smaży na maśle i rozkłada na usmażonej wątróbce. Wątróbkę można łączyć z innymi podrobami, np. z nerkami, żołądkami(...) i sól do smaku, pół szklanki czerwonego wina, szczypta kminku, 2 łyżki ostrego keczupu, 100 g boczku wędzonego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, osuszamy, usuwamy z niej...

  • Pyszna jajecznica - przepisy

    Jajecznica to nasze ulubione ciepłe śniadanie. Robimy ją tak często, że mogła nam się przejeść! Pora więc na kulinarne eksperymenty. Do jajecznicy dodaj np. podsmażoną na masełku drobiową wątróbkę. Wcześniej ją posól, popieprz i drobno pokrój.

  • ...1. Wątróbki oczyść, przekrój na pół, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 3 min i osącz. 2. Cebule pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju. Skrop wodą, dopraw solą i pieprzem, duś do miękkości. Dodaj wątróbkę i natkę, smaż 5 min. 3. Z bułeczek zetnij wierzch, wydrąż trochę miąższu, nałóż wątróbkę. Posyp serem, zapiekaj 10 min w 180ºC. Podawaj posypane szczypiorkiem...

  • Przepis przysłała Małgorzata Sopata z Rytra. Z bułeczek zetnij wierzchy, wydrąż miękisz i namocz w mleku. Bułeczki w środku posmaruj masłem. Wątróbkę i cebulę podsmaż na oleju. Kiedy ostygną, zmiel w maszynce razem z odciśniętym miękiszem. Wbij jajko, przypraw solą oraz pieprzem. Farszem napełnij bułeczki. Posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 180˚C. Porcje...

  • Z bułeczek zetnij czapeczki, wydrąż środki. Miękisz zalej mlekiem i odstaw, aby namiękł. Bułeczki wewnątrz cienko posmaruj masłem. Wątróbkę umyj, osusz. Cebulę obierz i drobno pokrój. Oba składniki podsmaż na maśle i ostudź. W maszynce zmiel razem odciśnięty z nadmiaru mleka miękisz z bułeczek oraz wątróbkę z cebulą. Wbij jajko, wymieszaj nadzienie i przypraw do smaku...

  • ...3/4 porcji ciasta. Odstaw, by wyrosło. Pokrój wątróbki, pieczarki, cebulę, papryki. Czosnek posiekaj. Na oleju usmaż wątróbkę. Wsyp pieczarki oraz resztę składników. Podsmaż i przypraw farsz. Odstaw, aby ostygł. Wyrośnięte ciasto nakłuj widelcem. Posyp połową żółtego sera i posiekanych pestek dyni. Nałóż farsz. Posyp serem (część odłóż do dekoracji) i pestkami. Rozwałkuj resztę ciasta, nakryj nim...

  • ...i pieprzem i lekko podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mieszamy z czterema żółtkami, a potem, delikatnie, z pianą ubitą z białek. Przygotowaną wątróbkę kroimy na plasterki(...) przykrywamy purée ziemniaczanym, posypujemy tartym serem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,90 zł Wartość odżywcza...

  • ...1. Wątróbkę pokrój w plastry. Rozłóż na talerzach. Na nich umieść plasterki pomidora. 2. Gruszki przekrój wzdłuż na pół, wydrąż w nich środki. 3. Ser pleśniowy ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj z serkiem kanapkowym (np. Bieluchem) oraz posiekanym koperkiem i pokruszonymi orzechami. 4. Nałóż masę do wydrążonych gruszek i podawaj na listkach sałaty.

  • Przygotowanie 60 min • Porcja 190 kcal • Przepis na 3-4 porcje. Tylko 1,10 zł za porcję. 1. Ciasto: mieszam jajko z wodą, mlekiem i solą. Dodaję mąkę w takiej ilości, by powstało lejące się ciasto. Dodaję olej i sodę. Smażę cienkie naleśniki z obu stron. 2. Farsz: kaszę zalewam 1/3 szkl. osolonego wrzątku. Wątróbkę siekam, łączę z napęczniałą kaszą, drobno pokrojonymi serem feta...

  • ...1. Wątróbkę oczyść dokładnie z błonek, delikatnie umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, posiekaj na małe kawałki. Oprósz mąką, wymieszaj. Obierz cebulę, drobno ją poszatkuj. Koperek opłucz i osusz, oderwij piórka z gałązek, posiekaj drobno. 2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć przygotowaną wątróbkę, przesmaż. Dodaj cebulę, smaż jeszcze 3 minuty. Usmażoną...

Przepisy na temat: na wątróbkę z serem
  • Włoskie risotto

    ...dolewaj porcjami pozostały bulion. Parmezan grubo zetrzyj. 2. Wątróbkę wymocz, oczyść, pokój na kawałki. Dobrze je osusz. Pozostałą cebulę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z resztą oliwy. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i wątróbkę. Mieszając, smaż 5-7 minut. Pod koniec smażenia posyp solą i pieprzem. 3. Risotto wymieszaj z 2/3 startego sera. Przypraw solą...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...(pęsetą), umyć i osuszyć. Cielęcinę, wątróbkę - uprzednio zaparzone, czyli przelane wrzątkiem - i słoninę przekręcić przez maszynkę do mięsa, w zależności od upodobań - można dwukrotnie. Cebule udusić na(...) ogniem, wypatroszone i oczyszczone) umyć i osuszyć, piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, przekręcić przez maszynkę. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem, drobniutko posiekać...

  • Kolacje z pięciu stron świata

    ...truflowej. Na patelni bez tłuszczu usmażyć plastry wątróbkę. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę(...) rozgrzać na patelni i kolejno smażyć 4 średniej wielkości naleśniki. Gorące naleśniki przekładać szpinakiem, serem i masą mięsną. Ostatni naleśnik udekorować resztką sera. Taką wieżę z naleśników...

  • Biesiada na trawie

    ...masłem i posól. Farsz: chałkę porwij na kawałki i namocz w mleku. Przełóż do malaksera wątróbkę, cielęcinę, masło, odciśniętą z mleka chałkę, posiekaną natkę pietruszki, miód, koniak, żółtka, dopraw...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., ●sól, pieprz, gałka muszkat., kolendra, majeranek, miel. goździki, jałowiec ●2 torebki kolorowego pieprzu; tłuszcz do blachy Sposób przygotowania: Wszystkie mięsa ugotuj z przyprawami. Wątróbkę(...), majeranek, miel. goździki, jałowiec ●2 torebki kolorowego pieprzu; tłuszcz do nasmarowania blachy Sposób przygotowania: Mięsa ugotuj z przyprawami. Wątróbkę podsmaż. Wszystko zmiel 3 razy...

Dyskusje na temat: na wątróbkę z serem
  • Re: Z czym podać wątróbkę?

    Czasami robię cukinię faszerowaną wątróbkę, jeśli mam czas: Dwie lub trzy cukinie kroję wzdłuż i łyżką pozbywam się nasion, nie obieram, sole i podpiekam w piekarniku. Wątróbkę siekam drobno, duszę ją z cebulką, czosnkiem i przyprawami a pod koniec dodaje siekane migdały. Faszeruje cukinie i posypuję serem i tartą bułką. Podpiekam do rozpuszczenia się sera oraz gdy bułka tarta zbrązowieje. Podaję