• Informacje na temat:

    na wieprzowine w winie

Artykuły na temat: na wieprzowine w winie
  • Składniki na 2-3 porcje: 50 dag mięsa, np. polędwiczki lub schabu, ½ strąka czerwonej papryki, 1 średnia cebula, 1 średnia marchewka, 4 plastry ananasa z puszki, 4 łyżki soku z ananasa, 3 łyżki octu z białego wina, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki cukru, sok z ½ pomarańczy, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz

  • Składniki na cztery porcje: ● 70 dag mięsa wieprzowego ● 100 ml czerwonego wina ● oliwa ● chili ● łyżka miodu ● po pół łyżeczki kolendry i pieprzu ● 2 łyżki octu winnego ● bakłażan ● pomidor ● ogórek ● koperek ● ziemniaki

  • Składniki na 4 porcje: 200 g pora, 1 marchew,  1 mniejszy koper włoski, 120 g słoniny, olej, 500 g mielonej wieprzowiny, sól, pieprz czarny mielony,  6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka nasion kopru włoskiego, 80 ml białego wina, 120 ml bulionu mięsnego, 100 g masła,  125 ml kwaśnej śmietany 15%,  200 g ciasta francuskiego, 1 jajko.

  • Pikantne i pyszne.

  • Składniki na 4 porcje: po 40 dag wieprzowiny oraz wołowiny gulaszowej, 25 dag małych cebulek, 20 dag marchewki, 2 dag smalcu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 25 dag pieczarek, 15 mrożonych kurek,1 łyżka masła, 5 łyżek śmietany kremówki, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki oraz oregano do dekoracji

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, 3 duże ząbki czosnku, 2 marchewki, 40 dag fasolki szparagowej, 1/2 kg ziemniaków, 60 dag udźca wieprzowego, 4 łyżki oleju, sól l pieprz, 2 łyżki mąki tortowej, szklanka białego wina, szklanka wywaru warzywnego, 2 liście laurowe, 25 dag ciasta francuskiego, jajko

  • SKŁADNIKI: • 1,25 kg suro wego boczku • 500 ml wina ryżowego • 2 gwiazdki anyżu • kawałek imbiru (5 cm) • 3 ząbki czosnku • 3 dymki • 3 łyżki jasnego sosu sojowego • Glazura: • 4 łyżki miodu • 2 łyżki jasnego sosu sojowego • Przybranie: • papryczka chilli, bez pestek • 2 dymki.

  • Składniki: 50 dag miel. wieprzowiny, 2 pory, marchewka, 12 dag boczku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, chili, kolendra, 80 ml białego wina, 120 ml mięsnego bulionu, 10 dag masła , 125 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 20 dag ciasta francuskiego, jajko

  • Składniki: 80 dag karczku wieprzowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag mix papryk, 10 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, jałowiec, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

  • SKŁADNIKI: 2 szklanki czerwonego wina • sok i starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny • łyżka ziaren pieprzu • łyżka ziaren jałowca • 6 goździków • 3 liście laurowe • kawałek schabu ok. 2,25 kg zwinięty i obwiązany sznurkiem co 4 cm • 1/2 szklanki brązowego cukru • 1/4 szklanki oliwy • sól morska •1/2 szklanki octu winnego • 3 pomarańcze i 2 cytryny – obrane oraz podzielone, bez białej skórki

Przepisy na temat: na wieprzowine w winie
  • Wieprzowina duszona w winie

    Idealne danie obiadowe

  • Gulasz na czerwonym winie

    Na domowym przyjęciu możesz to danie podać w wydrążonym bochenku wiejskiego chleba.

  • Wieprzowina z pomarańczami i cytrynami

    Przepis pochodzi z książki Marleny de Blasi „Smaki południowej Italii”.

  • Pikantne i pyszne.

  • Składniki: 80 dag karczku wieprzowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag mix papryk, 10 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, jałowiec, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

  • Pomysł na prosty obiad

    Kulinarne abc.

  • Grillowanie: Warto znać zasady

    ...wcześniej mięso natrzeć przyprawami i zamarynować. W occie - zmięknie, w miodzie stanie się słodsze i delikatniejsze, a winie zyska aromat. Na grilla doskonale nadają się również różnego rodzaju...

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami, przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę!