• Informacje na temat:

    na zapiekanke z dorsza

Artykuły na temat: na zapiekanke z dorsza
  • Podstawowe składniki: 80 dag fileta z dorsza, 6 ziemniaków, 2 ząbki czosnku, cebula, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 pęczka świeżej porwanej kolendry (lub natki pietruszki), 250 ml śmietany, 1/2 szklanki tartego ostrego żółtego sera, olej.

  • Składniki na 6 porcji: • 4 mrożone filety z dorsza • 4 pory • 2 łyżki oleju słonecznikowego • 6 marchewek • 3 ziemniaki • biały pieprz • sól kamienna • majeranek • 20 dag pieczarek • 3/4 szklanki rosołu • 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika • pęczek koperku • cytryna.

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów z dorsza, 1 mały bakłażan, kilka małych pomidorków, 2 czerwone papryki, 1 średnia cukinia, 2 cebule, 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany, 2 gałązki rozmarynu, 3–4 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku, 4–5 łyżek oliwy z oliwek, 3–4 łyżki soku z cytryny, 5 łyżek masła, 3 łyżki bułki tartej, pikantna mieszanka przypraw, sól, pieprz.

  • Składniki: • 25 dag makaronu • pół kg filetów z dorsza • 1 łyżka soku z cytryny • 3 łyżki mąki pszennej • 10 dag żółtego sera • 1 pęczek koperku • 1 szklanka śmietany • 2 łyżki Maggi • sól • pieprz • tłuszcz • bułka tarta...

  • 80 dag filetów pokrój na porcje, umyj i osusz. Oprósz solą, pieprzem, skrop sokiem z 1/2 cytryny. Pokrój grubo połowę pęczka kopru – delikatnie wymieszaj...

  • Zapiekanka z wędzoną rybą

    Do potrawy najlepiej wybierać ryby z małą ilością ości. Są to m.in. morszczuk, dorsz, łosoś, mintaj. Łatwo też wyjąć ości z pstrąga.

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów białej ryby (dorsza, morszczuka), 30 dag cukinii, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, 1/2 szklanki grzanek, 1 papryczka chili, 4 jajka, sól, pieprz, gałązki natki pietruszki.

  • Składniki na 4 porcje: • 4 filety z dorsza • pół kg ziemniaków • pęczek szczypioru • pęczek natki pietruszki • 8 plastrów boczku • 2 łyżki masła • 4 łyżki kwaśnej śmietany • sól • pieprz • sok z cytryny.

  • Składniki na 4-5 porcji: opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem ● olej ● ok. szklanki ugotowanego ryżu ● filet z dorsza ● spora cebula ● 20 dag startego żółtego sera ● masło do zeszklenia cebuli, obsmażenia ryby i na- smarowania naczynia ● sól, pieprz ● natka do dekoracji.

  • Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza 60 dag ziemniaków 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 8 plastrów boczku 2 łyżki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, sok z 1 cytryny...

Przepisy na temat: na zapiekanke z dorsza
  • Dorsz na warzywach

    ....  3. Warzywa z patelni przełóż do żaroodpornej formy. Filety z dorsza opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na warzywach.  4. Na każdym kawałku ryby połóż porcję śmietany...

  • Dorsz z kuskusem

    Składniki: 80 dag dorsza 40 dag kaszy kuskus 500 ml bulionu warzywnego 2 marchewki cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1. Dorsza opłucz, posól, skrop sokiem z połowy cytryny i oliwą. Piecz 15 minut w 180˚C. 2. Kuskus zalej gorącym bulionem, odstaw. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na maśle...

  • Makaron z dorszem

    Składniki 25 dag makaronu np. wstążka ząbkowana 1/2 kg filetów z dorsza łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki pszennej 10 dag żółtego sera pęczek koperku 3/4 szklanki śmietany 18 proc. 2 łyżki przyprawy maggi sól pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Rybę umyj, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę...

  • Zapiekanka rybna z soczewicą

    Sposób przygotowania 1. Soczewicę opłucz, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej ją posoloną wodą. Gotuj 20 minut. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Potnij na połówki. Filety z dorsza umyj i osusz. Rybę skrop sokiem z cytryny, posól i posyp przyprawą ziołową. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i masło. Zrumień ziemniaki. Oprósz je solą. Przełóż do płaskiej, żaroodpornej formy. Na patelni rozgrzej...

  • Zapiekanka rybna w serowym sosie

    Sposób przygotowania 1. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Filety z dorsza opłucz, wytrzyj do sucha. Potem surową rybę zmiel albo zmiksuj w malakserze. Wędzonego łososia drobno posiekaj i wymieszaj z dorszem.  2. Do rybnej masy dodaj 3 jajka, startą marchewkę oraz kaszkę i oregano. Dolej sok z cytryny. Całość przypraw do smaku solą i białym pieprzem oraz odrobiną...

  • Ryba zapiekana z oscypkiem i szpinakiem

    Do zapiekanki najlepiej użyć dorsza, łososia lub pstrąga.

  • Na lepszy nastrój

    Zapiekany dorsz à la crème Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 1 seler, 300 g mrożonej fasolki szparagowej, 1 papryka bez skóry, 1/2 szklanki białego wina, 200 g startego sera bursztyn(...) w nim dorsza, seler i rozmrożoną fasolkę. Zalej całość śmietaną z jajkami i serem, obłóż paskami papryki. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Risotto Bergamo Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio...

  • Dynia na ciepło

    ...na kawałeczki. Dynię odcedź, wymieszaj z kawałeczkami dorsza. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Polej wierzch...

  • Fish and chips

    Flagowe danie kuchni brytyjskiej.