• Informacje na temat:

    na zrobienie mortadeli

Artykuły na temat: na zrobienie mortadeli
  • Składniki: 1 mała bagietka lub bułka typu paluch, 2 łyżeczki masła, oliwa, 10 dag sera żółtego, 10 dag wędliny (szynki, mielonki, mortadeli), 1/2 główki sałaty masłowej, pomidorki koktajl., oliwka, sól, pieprz.

  • Składniki na 8 porcji: 1,5 szkl. ryżu do risotto, 1 duża cebula, 1 por q4 szkl. bulionu warzywnego, 20 dag pieczarek, 1 oczyszczona z pestek czerwona papryka, 20 dag startego żółtego sera (np. gouda), 5 dag pistacji, 30 dag pokrojonej w kosteczkę wędliny (może być szynka, kiełbasa, mortadela), 150 ml kwaśnej śmietany wymieszanej z 2 łyżkami startego sera typu parmezan, 2 łyżki posiekanej natki, 2 jajka, tłuszcz i tarta bułka do przygotowania tortownicy, 1 chili, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki...

  • Masz, babo placek!

    Niedawno przy rodzinnym śniadaniu rozmowa zeszła na temat ważny dla wszystkich domowników, a mianowicie na pieczywo. I jak to zwykle u nas bywa, gdy rozpoczynamy dyskusję kulinarną, atmosfera szybko zrobiła się gorąca. Każdy miał swój ulubiony chleb/bułkę, był przekonany o ich wyższości nad konkurencją i starał się o tym przekonać pozostałych członków rodziny.

  • W soboty pozwalam sobie pospać... Wstaję o 6.45. Dzisiaj też. Od rana zrobiłam kawę  w ekspresie, przygotowałam prezent urodzinowy dla chłopaka Najmłodszek...

  • ...dialog przy dzisiejszej kolacji. kropeczek nalozyl sobie na talerz 2 plasterki zywieckiej i jeden duzy plaster czegos w rodzaju mortadeli (taka szwajcarska odmiana). duzy plaster zwinal w rulonik...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    Antybiotyki w mięsie, metale ciężkie w rybach, tłuszcze trans w słodyczach... Sprawdź, jakie substancje w żywności są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia, i poznaj sposoby na ich unikanie.

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ..." z mortadeli i "marcepan" z fasoli. Jakie zmiany zaszły w polskiej kuchni po 1989 roku? - Tak jak zmienił się cały ustrój i kraj, tak samo zmieniła się kuchnia. Zaczęliśmy jeść więcej warzyw...

  • Kuchnia Giuliany - pizza rustica i ....

    ...a pyszna. No to zaczynam : 300 g maki 4 jajka 25g drozdzy szklanka mleka szklanka oleju sol, pieprz 100 mortadeli ( radze uzyc w Polsce kielbasy szynkowej ) 150 g sera ( jaki badz " zolty...

  • Przysmaki z patelni

    ...posmarowanymi masłem czosnkowym oraz pastą z awokado (tzw. guacamole). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 420 kalorii Medaliony z mortadeli Składniki na 4 porcje: 1/2 kg mortadeli, 20 dag(...). Każdy z nich przekrój w poprzek, ale nie do końca - utworzysz w ten sposób kieszonkę. 3. Ser salami pokrój na cienkie plastry. W każdą kieszonkę mortadeli wsuń plasterek żółtego sera. Jajka umyj, osusz...

  • Uleglam

    ...rewelacji wiec dalej. I tu stop. Pierwszy kiermasz dyskretnie przypominajacy, ze Swieta nadchodza. Degustacje. Glownie wedlin i slynnej wloskiej mortadeli (nie lubie i tym doprowadzam...

Przepisy na temat: na zrobienie mortadeli
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem. Za 12 zł: Składniki:  ●3 jajka ●20 dag plastrów mortadeli ●duża ugotowana marchew ●2 szkl. klarownego bulionu(...). Połowę estragonu posiekaj. Na dno salaterek wlej po 3 łyżki galaretki. Wstaw do lodówki, by zastygła. Następnie na warstwie galaretki ułóż po 3 ćwiartki jajka, paski mortadeli, marchewkę i posiekany...