• Informacje na temat:

    na żurawine z czosnkiem

Artykuły na temat: na żurawine z czosnkiem
  • Piersi z żurawiną

    Przygotowanie 40 min • Porcja 180 kcal • Koszt porcji 3,50 zł • Przepis na 3 porcje 1. Żurawinę mieszam z chrzanem. Z piersi odcinam polędwiczki. W każdej piersi nacinam kieszonki ostrym nożem. Kieszonki nacieram czosnkiem. Napełniam żurawiną z chrzanem. Wierzch piersi nacieram papryką, rozmarynem i tymiankiem. Chłodzę godz. w lodówce. 2. Kieszonki spinam wykałaczką...

  • Pasztet z żurawiną

    Pyszny pasztet.

  • Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 2,30 zł 1. Pierś indyka opłucz, osusz i porozcinaj tak, aby powstał duży płat. Lekko go rozbij, natrzyj posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sproszkowaną papryczką chili. 2. Puszkę groszku odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Ze słoiczka żurawiny odłóż 2 łyżki. Płat mięsa...

  • Pasztet z żurawiną

    ...z włoszczyzną oraz boczkiem, cebulą, czosnkiem i wątróbką przemiel dwa razy. Dodaj majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajka. Rękoma wyrób na gładką masę. Na koniec dodaj żurawinę...

  • Skład na 8 porcji: ● ok. 3-kilogramowa gęś świeża lub mrożona ● 2 jabłka ● 50 g suszonej żurawiny ● 3 łyżeczki suszonego tymianku ● 3 łyżeczki suszonego majeranku ● 2 ząbki czosnku ● sól i pieprz do smaku ● szklanka soku jabłkowego

  • Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

    Prosty przepis na sycące danie mięsne z owocowym dodatkiem.

  • Składniki: 1 kg karkówki, 15 dag suszonej żurawiny, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej, przyprawa do mięsa.

  • Filet z indyka faszerowany serem feta, migdałami i żurawiną

    ..., ziołami prowansalskimi. Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj z solą. Filet z indyka opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, rozetnij na duży płat. Mięso posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką...

  • Roladki z kurczaka z żurawiną

    Składniki: 2 filety z kurczaka, 8 dużych plastrów boczku, słoiczek żurawiny do mięs i serów, papryka słodka, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, łyżka oleju.

  • Piersi z gęsi nacieram czosnkiem, solą i pieprzem. Wkładam do naczynia, w którym będę mięso piec, zakrywam folią i odstawiam na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia dodaję żurawinę suszoną, podlewam wodą i pod przykryciem piekę dwie godziny w temperaturze 200ºC. Mięso często podlewam wypieczonym sosem. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę, żeby skórka gęsi zrumieniła się i była...

Przepisy na temat: na żurawine z czosnkiem
  • Zielona pasta z suszoną żurawiną

    Sposób przygotowania Makaron gotujemy al’dente. Na patelni podsmażamy delikatnie groszek cukrowy z czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Na koniec dodajemy liście szpinaku. Podsmażamy przez chwilę, tak aby szpinak nie stracił swojego koloru. Do gotowego sosu dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka, awokado i żurawinę. Wszystko doprawiamy solą i pierzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem. 

  • Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

    ..., majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C  przez ok...

  • Przetwory do mięs i serów

    Aromatyczny czosnek, żurawina, grzybki w occie czy konfitura z czerwonej cebuli to niezastąpione dodatki do zimowych kanapek, sałatek oraz przystawek.

  • D jak domowy pasztet

    Z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi.

  • Paprykowa przystawka z żurawiną

    Pomysł na dwukolorową, aromatyczną paprykę.

  • Pasztet w cieście z żurawiną

    Wyjątkowy przepis.

  • Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

    Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich – to tylko kilka z wielu inspiracji, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i pełne magicznej atmosfery.

  • Rulony z żyrawiną

    Sposób przygotowania 1. Kotlety umyj, osusz i rozbij. Natrzyj czosnkiem i solą. Żurawinę rozgotuj z miodem, kolendrą i tymiankiem. Wymieszaj migdały z bułką tartą.  2. Na kotletach połóż po plasterku sera i porcji żurawiny, zwiń. Obtocz w bułce. 3 łyżki oliwy i masło rozgrzej, włóż mięso, smaż ok. 10 min, aż się zrumieni.

  • Smakowite pasty kanapkowe z bakaliami

    Po wakacyjnym odpoczynku, kiedy wracamy do codziennych obowiązków poszukujemy pomysłów na szybki i smaczny lunch, który z łatwością zabierzemy ze sobą np. do pracy. W pierwszych dniach października warto sięgać po sezonowe warzywa, które dobrze będą smakować.