• Informacje na temat:

    naczynia na barszcz

Artykuły na temat: naczynia na barszcz
  • ...}}--> 1. Zakwas: 3/4 buraków umyj, obierz i pokrój w plastry. Ułóż w dużym naczyniu (np. słoju), zalej letnią wodą. Na wierzchu połóż razowiec. Otwór naczynia owiń gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 4 dni. Następnie wyjmij chleb, usuń pianę i zlej sok do słoików, zakręć (zakwas może być przechowywany tydzień). 2. Barszcz: namocz śliwki. Osobno ugotuj grzyby, a w drugim...

  • Barszcz na zakwasie

    Składniki na 6 porcji: ● 5 buraków ● 2 l ciep- łej wody ● 2 łyżeczki soli ● 5 ząbków czosnku ● kromka chleba razowego na zakwasie; barszcz: ● 6 buraków ● cebula ● garść suszonych grzybów ● 2 l wody ● sól ● 3 ząbki czosnku ● 3 liście laurowe ● łyżeczka pieprzu w kulkach ● majeranek...

  • Przygotuj zakwas: 3/4 buraków umyj, obierz i pokrój na plastry. Ułóż je w dużym naczyniu (np. słoju), zalej letnią wodą. Na wierzchu połóż kromkę razowca. Otwór naczynia owiń materiałem (np. złożoną gazą). Odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie wyjmij chleb, usuń pianę i zlej sok do paru słoików, zakręć (zakwas może być przechowywany ponad tydzień). Przygotuj barszcz...

  • Barszcz czerwony na domowym zakwasie

    ...1. Zakwas: 3/4 buraków umyj, obierz i pokrój w plastry. Ułóż w dużym naczyniu (np. słoju), zalej letnią wodą. Na wierzchu połóż kromkę razowca. Otwór naczynia owiń materiałem (np. gazą), odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie wyjmij chleb, usuń pianę i zlej sok do paru słoików, zakręć (zakwas może być przechowywany ponad tydzień). 2. Barszcz: osobno ugotuj grzyby (ok. 1,5 godz...

  • Przygotowanie: Włoszczyznę oczyść, umyj. Zalej 2 litrami wody. Dodaj koperek, szczyptę soli oraz pieprzu i gotuj 15 minut. Wywar odcedź. Oczyść i pokrój buraki, włóż do wywaru. Gotuj, aż będą miękkie, potem zmiksuj. Przypraw sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Naleśniki: do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko, szczyptę soli, posiekaną natkę i zmiksuj...

  • Składniki na 6 porcji: Do zakwasu (nastaw 2 dni wcześniej): 2 buraki czerwone, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 kromka żytniego chleba Do barszczu: 40 dag wołowiny na rosół, 2 buraki czerwone, 1 jabłko, 1/2 pęczka włoszczyzny, 6 łyżek gęstej śmietany, 3 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól...

  • ..., obierz i pokrój w plastry. Ułóż je w dużym naczyniu (np. słoju), zalej letnią wodą. Na wierzchu połóż kromkę razowca. Otwór naczynia owiń materiałem (np. gazą), odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie wyjmij chleb, usuń pianę i zlej sok do paru słoików, zakręć. 2. Przygotuj barszcz: w jednym garnku ugotuj grzyby (ok. 1,5 godz.). W drugim garnku ugotuj oczyszczoną włoszczyznę, resztę...

  • Przygotowanie: 1. Do szklanego lub kamionkowego wyparzonego naczynia wsyp mąkę, wlej przegotowaną ciepłą wodę. Wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj obrany czosnek i chleb razowy (ważne jest, aby chleb był pieczony na zakwasie żytnim bez użycia drożdży). Jeśli nie masz pewności czy chleb jest pieczony na zakwasie, możesz pominąć jego dodanie – żur się ukisi, tylko potrwa...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    Cieplejsze, wiosenne dni, zielone pąki na drzewach, czy rozkwitające żonkile to pierwsze zwiastuny zbliżającej się wiosny, ale także i Świąt Wielkanocnych. Ten radosny czas pełen spotkań z najbliższymi kojarzymy z tradycyjnymi, pysznymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie przecież, aby na świątecznym stole zabrakło białego barszczu bądź żurku, jajek w majonezie czy kolorowych mazurków. Zanim jednak...

  • Składniki na 8 porcji. Do zakwasu: 1 kg czerwonych buraków, 1 główka czosnku, 1 kromka chleba razowego, po szczypcie cukru i kminku, 3 litry wody, 3 łyżeczki soli. Do barszczu: 5 dag suszonych grzybków, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, po kilka listków laurowych, ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, sok z cytryny sól, pieprz Do uszek: 5 dag suszonych grzybów, 3 szkl. mąki pszennej...

Przepisy na temat: naczynia na barszcz
  • Kiszony barszcz

    Przygotowanie: 1. Obierz i pokrój w ćwiartki 1,5 kg buraków. Na dnie kamiennego lub szklanego naczynia ułóż 3-4 ząbki czosnku, 2 kromki suchego razowego chleba na zakwasie i buraki. 2.Zalej 3,5 l ciepłej, osolonej wody. Nakryj spodeczkiem, odstaw w ciepłe miejsce. Po kilku dniach barszcz jest już kwaśny (jeśli pojawi się pleśń, zdejmij ją). 3. Przecedź, rozlej do butelek.

  • Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem

    Białą kiełbasę najczęściej jemy z białym barszczem, żurkiem lub w postaci grillowanej. A jak będzie smakowała pieczona z ziołami? Warto wypróbować poniższy przepis - z pieczonymi ziemniaczkami smakuje wprost wyśmienicie.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka. Żurki i barszcz I.  Żurek z kiełbasą Za 20 zł: Składniki:  ●25 dag wędzonki(...). Dodaj skórkę od chleba. Masę przelej do glinianego naczynia (możesz dodać czosnek, listek laurowy). Przykryj gazą, pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej. Do litra wrzątku włóż wędzonkę i namoczone...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można(...) - z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza...