• Informacje na temat:

    najlepsza tradycyjna kapusta wigilijna

Artykuły na temat: najlepsza tradycyjna kapusta wigilijna
  • Wigilijne kulinarne wariacje

    Tradycyjnie na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Tak przynajmniej jest w większości kultur. Jednak zdarza się, że na stole pojawia się dziesięć, lub nawet osiem dań. Na polskim stole niepodzielnie panuje karp, który jest co roku głównym daniem wigilijnym.

  • Najlepsze świąteczne przepisy

    Wigilijne uszka Postny kulebiak Groch z kapustą Postna kapusta z grzybami Kotlety grzybowe Kompot wigilijny Święta Dania na świąteczne dni: Rumiana gęś faszerowana Pieczone polędwiczki...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...trzeba położyć pod obrus. Dodatkowo siano kładziemy na środek stołu, a na nim - opłatki. Jest taka tradycja, że każda potrawa wigilijna musi dotknąć tego sianka i jeśli się opłatek przyklei do garnka(...) zabraknąć: zupy grzybowej, kaszy z grzybami i grochu ze śliwami - te dwa ostatnie to dania z moich stron, okolic Gorlic. Zawsze były też śledzie pod różną postacią, ryby i kapusta z grzybami. I moja...

  • Puste miejsce przy stole

    ...na kutię. Każda wigilijna potrawa ma swoje znaczenie. A kutia to symbol odrodzenia. I tak: szklanka ziaren pszenicy, tyle samo maku. Pół szklanki cukru pudru. Trzy łyżki amaretto. Cztery łyżki miodu...

  • Jak nie przytyć w święta?

    ...? Tradycyjna wigilijna wieczerza, złożona z 12 dań (każdego po ok. 100 g) z dodatkiem pieczywa i słodkich napojów może dostarczyć nawet około 3000 kcal. Jeśli wszystkie "odłożą się", przybędzie ci około 300(...) smażony (100 g) - 180 kcal. Ryba po grecku (100 g) - 80 kcal. Kapusta z grzybami (50 g) - 40 kcal. Pierogi z kapustą gotowane (3 szt. 120 g) - 210 kcal. Kawałek makowca (50 g) - 170 kcal...

  • To będą zdrowe święta!

    ..., kapusta, buraki, mak. Do tego okraszone porcją najzdrowszego tłuszczu, czyli oleju lnianego. Jednak także w tym wypadku sprawdza się powiedzenie: Co za dużo, to niezdrowo. Do kolacji siadamy głodni, bo(...) MOŻNA ZMIENIĆ KOLEJNOŚĆ POTRAW - Warto na nowo uporządkować menu, aby przechytrzyć apetyt - radzi Iza Czajka. - Najlepsza byłaby na początek surówka, ale zdaję sobie sprawę, że świeże warzywa trudno...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ..., ale też samopoczucie osoby, która przygotowywała posiłek. Dlatego staram się gotować z dobrą energią. Z drugiej strony praca w kuchni to dla mnie najlepsza technika relaksacyjna. Odstresowuje mnie...

  • Magia jarmarków

    Światła, dzwonki, dekoracje i choinki. Europa przygotowuje się do świąt Bożego Narodzenia. Dla wielu samo przygotowanie i czekanie jest równie przyjemne co późniejsze spotkania w rodzinnym gronie.

Przepisy na temat: najlepsza tradycyjna kapusta wigilijna
  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami, przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    Pamięta Siostra z dzieciństwa smaki potraw wigilijnych? Siostra Anastazja: - Tak, oczywiście. Potrawy na Wigilię u nas w domu przygotowywała mama. Były to pierogi, gołąbki z ziemniaków, kapusta(...) świętujemy. Czy jest coś, czego absolutnie nie powinno się jeść w Wigilię? - Na pewno nie powinniśmy jeść potraw mięsnych. W naszej tradycji wieczerza wigilijna składa się z jarskich potraw i według mnie...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!