• Informacje na temat:

    naleśniki z powidłami

Artykuły na temat: naleśniki z powidłami
  • ..., a następnie powidłami. Mielony mak wymieszaj z cukrem pudrem. Taką mieszanką obsyp placki. 7. Loksze zroluj jak zwykłe naleśniki. Można podawać je posypane resztą maku z cukrem i ozdobić świeżymi ziołami...

  • ...rozgrzej. Posmaruj olejem. Łyżką wazową wylewaj porcje ciasta. Smaż grubsze naleśniki, aż zrumienią się z obu stron. Niech maluch posmaruje je powidłami. Ułóż jeden na drugim, formując tort. 3Białka ubij...

  • To proste do przyrządzenia i niezwykle popularne danie uwielbia znakomita większość kilkulatków. Największym powodzeniem wśród maluchów cieszą się naleśniki...

  • Tort z naleśników

    .... Odstaw ciasto przynajmniej na 20 minut. Możliwie jak najcieńsze naleśniki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odłóż je na bok i przestudź. Twaróg zmieszaj z budyniem waniliowym, cukrem i mlekiem (masa powinna być dość rzadka, aby dobrze się rozsmarowywała). Układaj naleśniki jeden na drugim, smarując je na przemian kolejnymi warstwami twarożku...

  • ...sera i 2 łyżkami cukru pudru. 4. Rozgrzej na patelni olej. Za pomocą łyżki nalej ciasto i smaż naleśniki. 5. Naleśniki rozłóż na talerzu. Na środku każdego z nich połóż po 1 łyżce śmietany i twarogu oraz 1 łyżeczce powideł malinowych. Zrób „sakiewkę”, zawiązując ją dekoracyjnym sznurkiem. Na koniec posyp naleśniki resztką cukru pudru i dodaj do dekoracji rozmrożone wcześniej jagody i świeże...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...akurat zajadam się powidłami śliwkowymi z odrobiną goździków. Przygotowałam je na całą zimę, ale znikają w szybkim tempie. Moimi ulubionymi ciastami zawsze były sernik i szarlotka. Tę ostatnią(...), zrób nam naleśniki", to serce mi mięknie i biegnę do kuchni. Miłość do wegetarianizmu przywiozła pani z Grecji. A czy inne kraje też miały tak znaczący wpływ na pani życie? - Oczywiście, że tak...

  • Przepisy na lekkie obiadki

    .... Kolorowe naleśniki To jedno z ulubionych dań dzieci. Zwykle podaje się je z twarogiem lub powidłami. Jednak te ostatnie możesz łatwo zastąpić gotowym musem owocowym - wtedy pyszny obiadek(...): Leśna pychotka po 2. roku życia. Do zrobienia ciasta będą ci potrzebne: 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki tłustego mleka, 3 łyżki wody, 1 jajko, 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Usmaż cienkie naleśniki...

  • Praktycznie w kuchni

    ..., jeżeli uprzednio wypraży się na niej grubą sól. 12. Naleśniki najlepiej robić na mleku pół na pół z wodą i smażyć na teflonowej patelni lub zwykłej, wyprażonej grubą solą.             13. Żółtko od...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...w jej kuchni kilka potraw, za którymi przepadam - kurczak z czosnkiem, naleśniki, placki ziemniaczane, leniwe pierogi i leniwe pierogi z kapustą. No właśnie, pisała pani książkę kucharską przede...

  • Pomysły na lekkie obiadki

    .... Kolorowe naleśniki To jedno z ulubionych dań dzieci. Zwykle podaje się je z twarogiem lub powidłami. Jednak te ostatnie możesz łatwo zastąpić gotowym musem owocowym - wtedy pyszny obiadek dla smyka(...) pychotka po 2. roku życia. Do zrobienia ciasta będą ci potrzebne: 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki tłustego mleka, 3 łyżki wody, 1 jajko, 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Usmaż cienkie naleśniki i odstaw je na...

Przepisy na temat: naleśniki z powidłami
  • Naleśniki z mąki kasztanowej

    Naleśniki z mąki kasztanowej to pyszna, pożywna potrawa.

  • Krew w kuchni czyli czernina i krwiste naleśniki

    Krwiste naleśniki, to takie, do których - zamiast mleka i jajek - dodawało się zwierzęcą krew. Przedwojenni mieszkańcy Żuław wspominają je z sentymentem, jako jedną z tradycyjnych miejscowych potraw, podobnie jak czerninę - zupę przygotowywaną również na bazie krwi.

Dyskusje na temat: naleśniki z powidłami
  • Jak naleśniki to tylko z...

    ... serem... tak, duuużo sera. :) Najlepiej by w farszu był cynamon i żółtko jajka, trochę cukru. Dodaję także łyżkę serka homogenizowanego waniliowego, żeby farsz był bardziej aromatyczny i delikatny. A Wy wolicie z powidłami czy jakieś inne rodzaje farszu?

  • Re: Ulubione dania***

    a ja uwielbiam wypieki mojej mamy są przepyszne i ogólnie jej kuchnię ,a z tego co sama robię to makarony z sosami przeróżnymi,naleśniki z powidłami lub/i twarogiem, pulpety,kurczaka pod różnymi postaciami,smażoną rybkę,sałatki i surówki a z takich banałów to kocham biały ser i mleko

  • Re: Naleśniki - przepis podstawowy

    2 szkl. mąki, 1,5 szkl. mleka, 2 jajka, szczypta soli, jeśli ktoś lubi słodkie to jakieś 5 łyżeczek cukru, trochę oleju do ciasta, i miksuję to wszystko, oprócz białek, które mocno ubijam i dodaje na samym końcu. na patelnię odrobinę oleju i to tylko przed usmażeniem pierwszegonaleśnika...potem już nie potrzeba, bo troche oleju dodałam wcześniej do ciasta :) można je podawać z powidłami, albo

  • -

    -

    To ja potraktuję Miśkową imprezę zapoznawczo;-) Witam was jako całkowicie zielona dziennikopisarka. A w postaci ,,wałówki'' rzucam na stół szarlotkę i naleśniki ze swojskimi powidłami;-)

  • Re: Epizody Magdy G.

    Co ona za bzdury opowiada? Własnie za komuny uczyliśmy się gotować. Żeby było smacznie, zdrowo i tanio. Pamiętam kolacje w domu. Kasza gryczana ze skwareczkami albo z maslem i zsiadle mleko. Pychota. Naleśniki z jabłkiem czy z powidłami albo z serem. Pamiętam przepyszne zupy wcale nietuczące. Jak czasem mama nie miała czasu to szliśmy do baru mlecznego. Był zawsze duży wybór zup, naleśników