• Informacje na temat:

    nalewki do ciasta

Artykuły na temat: nalewki do ciasta
  • Składniki na 16 porcji. Na blaty: 20 dag cukru, 25 dag masła, szczypta soli, 2 szkl. mąki pszennej, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 ml maślanki. Do przełożenia: 70 dag konfitury malinowej, 6 łyżek nalewki z malin, po 20 dag mielonego twarogu i śmietany kremówki, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 3 czubate łyżeczki żelatyny, 3 łyżki gotowej masy makowej. Do dekoracji: 45

  • Składniki na 10 porcji: 20 dag margaryny, 20 dag cukru, 4 jajka, 25 dag mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 czekolada, 5 łyżek nalewki malinowej, 1 szklanka malin + maliny i jeżyny do dekoracji. Polewa: 5 dag margaryny, 1,5 łyżki mleka, 1 łyżka kakao, 1 łyżka cukru pudru.

  • Składniki na 16 sztuk: 250 ml wody, 12 dag masła, 20 dag mąki, 4 jajka, szczypta soli. Na nadzienie: 300 ml śmietany kremówki, 1 op. zagęstnika typu śmietan-fix, 3 łyżeczki cukru, 4 łyżki nalewki cytrynowej, 1 łyżka cukru waniliowego.

  • Składniki na 6 porcji: 60 dag wiśni (wydrylowanych), po 2–3 łyżki cukru i wiśniówki (ew. rumu albo czystej wódki), 3 łyżki pokruszonych biszkoptów albo herbatników, mielony cynamon. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 1 jajko, sól.

  • ...jeszcze nie zepsute, owoce warto zużyć na nalewki. Miękkie owoce macerujemy w spirytusie rozcieńczonym wodą, twarde w wódce.

  • Składniki: szklanka malin, szklanka borówek, 2-3 łyżki nalewki wiśniowej, 2 dag cukru waniliowego, 8 dag masła, 3 duże jajka, szczypta soli, 15 dag mąki, 200 ml mleka, 17 dag cukru, pół szklanki śmietany kremówki, esencja waniliowa, 2-3 łyżki cukru trzcinowego...

  • Składniki na 8 sztuk: 1/2 op. (ok. 25 dag) mrożonego francuskiego ciasta, 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki, 3 łyżki rumu albo nalewki porzeczkowej, 4 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów, jajko do posmarowania ciastek, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz do posmarowania foremek.

  • ...1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta, 16 połówek moreli z puszki, 16 całych migdałów bez skórki (ew. wiśnie z kompotu, a w wersji dla dorosłych z nalewki), 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania, trochę mąki do oprószenia stolnicy.

  • Składniki na 14 porcji: 6 jajek, 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej, 2/3 szkl. cukru, 1/3 szkl. oleju, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 1 op. kremu karpatkowego + dodatki wg przepisu, 1/2 szkl. soku jabłkowego, 6 łyżek nalewki malinowej, 20 dag konfitury malinowej, 30–40 dag malin, tłuszcz do formy.

  • Składniki na 20 porcji: 125 ml mleka, 25 dag mąki pszennej, sok i skórka z 1 cytryny, 2 dag drożdży, 18 dag płynnego miodu, 2 gruszki, 100 ml białego wina deserowego, 50 ml nalewki gruszkowej, 15 dag orzechów włoskich, 5 dag całych migdałów, 2 łyżki masła, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 łyżeczka cynamonu, 10 dag mielonych migdałów, 2-3 łyżki marmolady morelowej.

Wideo na temat: nalewki do ciasta
  • Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?

    Domowe nalewki to nie tylko sposób na własne, delikatne alkohole, ale też tradycyjny sposób na przyrządzanie nietypowych słodyczy czy ciast! Nie każdy wie, jak przygotować domową nalewkę - a wbrew pozorom, to naprawdę proste! Zobaczcie, jak zrobić nalewkę - u nas wersja z czarną porzeczką.

  • Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?

    Domowe nalewki to nie tylko sposób na własne, delikatne alkohole, ale też tradycyjny sposób na przyrządzanie nietypowych słodyczy czy ciast! Nie każdy wie, jak przygotować domową nalewkę - a wbrew pozorom, to naprawdę proste! Zobaczcie, jak zrobić nalewkę - u nas wersja z czarną porzeczką.

Przepisy na temat: nalewki do ciasta
  • Placek z musem malinowym

    Składniki: Na ciasto: 30 dag cukru 35 dag mąki pszennej 7 jajek 30 dag gorzkiej czekolady 25 dag masła (ew. margaryny) szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i mąka do blachy Na mus: 50 dag śmietany kremówki l30 dag czekolady deserowej 6 łyżek nalewki malinowej 3-4 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: 1. Ciasto: gorzką czekoladę posiekaj, stop...

  • Tarta z masą malinową

    Składniki na 12 porcji: Spód: 35 dag mąki 15 dag zimnego masła 10 dag cukru 1 jajko mąka do stolnicy Masa: 60 dag malin 5 dag cukru 1 op. budyniu malinowego 250 ml soku z malin albo owoców leśnych 5-7 dag drobno posiekanych migdałów  Krem: 20 dag kremu czekoladowego typu nutella 50 ml nalewki z malin Sposób przygotowania: 1. Spód: mąkę...

  • Warkocz gruszkowy

    Znakomite połączenie mięciutkiego ciasta i chrupiących orzechów. Świetny także z polewą czekoladową.

  • Sernik z sosem malinowym

    Składniki: - 1 kilo sera mielonego, - 15 dag cukru, - 4 jaja, - pół litra kremówki, - 1 cukier waniliowy, - 1 budyń waniliowy, - 2 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - rodzynki, Sos: - 50 dag mrożonych malin, - Pół szklanki nalewki np. malinowej, - 6 łyżek cukru, - 1 szklanka soku malinowego, - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej...

  • Malinowe tiramisu

    Sposób przygotowania 1. Czekoladę drobno zetrzyj. Jajka wraz z cukrem i połową nalewki malinowej ubij w gorącej kąpieli wodnej na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodawaj do masy jajecznej po 1 łyżce(...). Skrop je resztą kawowego ponczu. Posmaruj pozostałym kremem.  3. Wprost na wierzch ciasta przesiej przez gęste sitko kakao (dzięki temu nie będzie grudek). Tiramisu wstaw do lodówki na ok. 5 godzin...

  • Sernik malinowy

    Sposób przygotowania 1. Połowę masła stop. Mąkę wymieszaj z połową cukru i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, śmietanę oraz 4 łyżki soku z cytryny. Dolej stopione masło. Zagnieć ciasto. Ok. 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Resztę ciasta wstaw do lodówki na 20 minut.  2. Maliny przebierz, opłucz, osącz, osusz. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Resztę masła utrzyj...

  • Gruszka w karmelowej glazurze

    Sposób przygotowania Przygotowanie kruchego ciasta Składniki na kruche ciasto poszatkuj. Zagnieć z nich kruche ciasto. Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta wykrój 6 okręgów o średnicy 8 cm. Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 7 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostaw do schłodzenia...

  • Sernik z morelami na kruchym spodzie kakaowym

    ...nalewki morelowej. 3. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Masę serową równomiernie rozsmaruj na kakaowym spodzie. Połówki moreli dokładnie osącz z zalewy. Ułóż je na wierzchu ciasta, przeciętą...

  • Dojrzałe morele

    ...1. Nie kupuj owoców, które zostały zerwane, zanim zdążyły dojrzeć. Szukaj tych ciemnopomarańczowych lub intensywnie żółtych. Twarde i jasne morele nie dojrzeją w domu i będą kwaskowe. 2. Pamiętaj też, że owoce te dość szybko się psują. Zjedz je więc od razu lub przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni. 3. Jeśli kupiłaś więcej moreli, użyj ich do ciasta czy sałatki lub zrób przetwory: dżem...

  • Smaki Litwy

    .... Charakterystyczne sęki i widoczne po przekrojeniu słoje powstają na skutek różnego stopnia podgrzania ciasta w czasie jego obracania. Sękacze jedzono zapewne już w średniowieczu, a jego pochodzenie wiązane(...) sękacz z księciem Radziwiłłem, który miał sprowadził to ciasto z Niemiec. Stuliściec jest specjałem kuchni karaimskiej. Robi się go ze stu cieniutkich warstw drożdżowego ciasta przekładanego masłem...

Dyskusje na temat: nalewki do ciasta
  • Re: wiśnie z nalewki spirytusowej

    wszystkim serdecznie dziękuję,nie udało mi się nic na temat ciasta odnaleźć w chomikuj.pl

  • Re: wiśnie z nalewki spirytusowej

    do tortu czekoladowego a kremem czekoladowym. generalnie wiśnie świetnie komponują się z czekolada, chociaż nie tylko polecam przepis na babkę cytrynową z wisienkami z nalewki:) http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/babka-cytrynowa-z-wisniami,38985

  • Re: wiśnie z nalewki spirytusowej

    To nie ciasto, ale jeden z ulubionych deserów mojej rodzinki odkąd Mirabelka dodała ten przepis: http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/nalesniki-czekoladowe-z-wisniami,37396 Zobacz, może Ci się spodoba:)

  • Re: wiśnie z nalewki spirytusowej

    gufusia, zaznaczam, że nigdy tak nie robiłam ale wydaje mi się, że pasowałyby do ciasta ,, fale dunaju" - przepisy są na smakerze. Ja je piekłam ze śliwkami ze słoika.

  • Re: Dlaczego połowa Polaków waży za dużo?

    , przeciery pomidorowe, mięso peklowane w słoikach oraz masło i chleb. Śliwki do ciasta, soki ( maliny z "sokowarki" ) oraz piec samemu chleb. 3. pić wyłącznie wodę mineralną 4. nie pic wódki a jak już, to WŁASNEJ ROBOTY ze spirytusu! Albo własne nalewki. 5. kupować jak najświeższe ryby ( broń Boże mrożone) i robić z nich marynaty lub jadać "zwyczajnie" 6. Samemu robić sery z najzwyklejszego mleka. Bez

  • Re: napój bogów

    10 min. Odlać pół szklanki do polania ciasta. 1,5 szklanki mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 4 żółtkami i przygotowaną masą kakaową. Ubić pianę z 4 białek i wymieszać. Piec ok 45min w piekarniku 200 C, sprawdzać patyczkiem środek czy jest suchy. Po ostudzeniu polać odstawioną polewą. Ja często dodaję suszoną żurawinę lub wiśnie z nalewki i skórkę pomarańczową:-))) wtedy hmmm znika

  • Re: Dorota Wellman: Tętno mi nie zwalnia

    w mieście. Gdy rodzina jest dobrze sytuowana, to można się skupić na atmosferze świąt i nie ma kłótni ani kwasów bo wszyscy są zadowoleni. Jest z czego zrobić wspólnie pierniczki, są rodzynki do ciasta, jest spirytusik do nalewki, itd. Gratuluję p.Dorocie energii i działalności dobroczynnej. Ale w wywiadzie mogła oszczędzić czytelnikom szczegółów ze swojego prywatnego dostatniego życia, bo to jej