• Informacje na temat:

    napoleonek masa

Artykuły na temat: napoleonek masa
  • Tradycyjna napoleonka

    Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch płatków ciasta przełożonego masą budyniową.

  • Francuska napoleonka

    Przygotowanie: Do żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując stopniowo dodawaj przesiane obie mąki. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Chwilę odczekaj i, miksując powoli, wlewaj do masy żółtkowej. Całość przelej do rondelka i mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw, by wystygła...

  • Skład na 16 sztuk:: 2 opakowania ciasta francuskiego po 450 g ● 1 litr mleka ● 50 g masła ● 4 żółtka ● 2 jajka ● 200 g cukru ● miąższ z laski wanilii ● 120 g mąki pszennej ● 70 g mąki ziemniaczanej ● 50 ml likieru jajecznego ● 450 ml konfitury malinowej lub wiśniowej

  • Napoleonka

    Składniki na 12-15 porcji. Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 20 dag letniej wody, szczypta soli. Na krem: 500 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 opakowanie cukru wanilinowego, 15 dag cukru, 6 żółtek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag miękkiego masła, cukier puder.

  • Napoleonka z masą budyniową

    ...z cukrem i wanilią. Dodaj mąkę i 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotuj. Wlej mleko z żółtkami. Zagotuj na bardzo małym płomieniu, ciągle mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego...

  • Napoleonki z maślanych ciastek

    ...1. Zagotowujemy 900 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko łączymy z budyniami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę budyniową i gotujemy, ciągle mieszając, na małym ogniu, by nie powstały grudki, a masa mocno zgęstniała. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Masło ucieramy na białą puszystą masę i stopniowo dodajemy do ostudzonego...

  • Składniki na ciasto: 2 łyżki mąki, margaryna, szkl. śmietany. Masa: 3 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, różowy barwnik, cukier puder i posypka do dekoracji Przygotowanie: Zagnieć szybko kruche ciasto, wstaw na noc do lodówki. Upiecz 2 placki (każdy piecz ok. 25 minut w temp. 190˚C). Masa: zagotuj dwie szklanki mleka...

  • Szybka, smakuje świetnie, do tego bez pieczenia.

  • ...-25 minut. 2. W tym czasie 100 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i sokiem cytrynowym. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Ciągle mieszaj...

  • Popularne desery PRL-u

    Były w każdej kawiarni i cukierni. Obok kremu sułtańskiego, najczęściej zamawiano je do kawy lub herbaty. Do dziś mają wielu wiernych wielbicieli…

Przepisy na temat: napoleonek masa
  • Napoleonki bez pieczenia - przysłała Mieczysława

    Przygotowanie: 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Połowę krakersów ułożyć na blasze posmarowanej masłem, przykryć gorącym kremem i resztą krakersów. Odstawić do ostygnięcia.