• Informacje na temat:

    napoleonka budyń

Artykuły na temat: napoleonka budyń
  • Tradycyjna napoleonka

    ...powstania grudek, zagotowujemy. Budyń gotujemy minutę na małym ogniu, przez cały czas mieszając. Gotowy krem zostawiamy w garnku, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do przestudzenia. Co jakiś czas(...) ciasta, lekko dociskamy uważając, by budyń nie wylewał się bokami. Napoleonkę wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin, by deser stężał. Wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem. Kroimy...

  • Ciasto: 3 szklanki mąki, żółtko, kostka marga ryny, szklanka kwaśnej śmie tany 18-proc., łyżka octu, szczypta soli. Krem: 1 litr mleka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 25 dag masła, szklanka mąki pszennej, budyń śmietankowy, łyżka mąki ziemniaczanej, jajko.

  • Napoleonka

    ...żółtkową i mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Masło utrzyj mikserem na puch i powoli dodawaj wystudzony budyń. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem, przykryj drugim. Wierzch oprósz cukrem pudrem...

  • ...z cukrem. Resztę mleka zmiksuj z jajkami, mąkami, wlej do wrzącego mleka. Dodaj barwnik. Gorący budyń wylej na ciasto, przykryj drugim. Ostudź. Posyp cukrem pudrem i posypką. Porcje 10

  • ...1 Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na płaty (20 na 15 cm). Ponakłuwaj widelcem, piecz 10 min w 200 st. Z mleka, 10 dag cukru oraz proszku waniliowego ugotuj budyń. Utrzyj go z łyżką rumu i masłem. 2 Na jednym płacie ciasta rozłóż połowę kremu, oczyszczone owoce i resztę kremu. Przykryj drugim płatem. Posmaruj dżemem, a potem polewą z soku...

  • Napoleonki z maślanych ciastek

    1. Zagotowujemy 900 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko łączymy z budyniami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę budyniową...

  • Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, 3,5 szklanki mleka, cukier waniliowy, szklanka cukru szklanka mąki, budyń waniliowy, margaryna Przygotowanie: Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrami. Resztę mleka wymieszaj z mąką oraz budyniem, wlej do mleka, zagotuj. Ostudź. Z ciasta upiecz 2 placki, ostudź. Zimny budyń utrzyj z margaryną. Kremem posmaruj jeden placek. Nakryj...

  • Składniki: op. krakersów, 2 op. herbatników z czekoladą Budyń: po 250 ml likieru jajecznego i mleka, 4 jajka, 3/4 szkl. cukru, po 1,5...

  • ...ostygnięcia. 3. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty krem. Garnek wstaw do zimnej wody i, cały czas mieszając, ostudź (inaczej utworzy się na nim gruby kożuch). 4. Wystudzony budyń...

  • Popularne desery PRL-u

    Czy napoleonka zawdzięcza nazwę Napoleonowi Bonaparte? Jak i gdzie powstała pyszna wuzetka? Poznajcie historię słynnych ciastek, zanim je upieczecie. Napoleonka przywędrowała na nasze stoły(...). I właśnie od włoskiego miasta określa się go we Francji neaopolitańskim. Spolszczając nazwę ciasta przyjęło się mówić napoleonka, zamiast neapolitanka. W wielu regionach kraju ciastka przełożone...

Przepisy na temat: napoleonka budyń
  • Napoleonki bez pieczenia - przysłała Mieczysława

    ...5 szklanek mleka, 1 budyń śmietankowy, 4 żółtka, szklanka cukru, szklanka mąki, kostka masła, cukier waniliowy lub aromat waniliowy, 2 paczki dużych, niezbyt słonych krakersów.

  • Przepis: 5 szkl. mleka, 1 budyń śmietankowy, 4 żółtka, 1 szkl. cukru, 1 szkl.mąki, 1 kostka masła lub margaryny, cukier waniliowy lub olejek, paczka krakersów (herbatników) 4 szkl. mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszając gotować do zgęstnienia. herbatniki ułożyć na natłuszczonej blaszce...