• Informacje na temat:

    napoleonka pieczona

Artykuły na temat: napoleonka pieczona
  • Tradycyjna napoleonka

    ...w prostokąty, kwadraty lub romby, przekładamy na talerz albo paterę i podajemy. Napoleonka doskonale smakuje z różnymi owocami, np. jagodami, truskawkami, malinami, które przełamują słodycz kremu. Zobacz także:

  • Francuska napoleonka

    Nikt się jej nie oprze.

  • Składniki na 12 porcji: 40 dag ciasta francuskiego, 500 ml mleka, 30 dag cukru pudru, 2 cytryny, 8 dag budyniu waniliowego w proszku, rum, po 15 dag masła i dżemu, 25 dag winogron, mąka.

  • Ciasto: 3 szklanki mąki, żółtko, kostka marga ryny, szklanka kwaśnej śmie tany 18-proc., łyżka octu, szczypta soli. Krem: 1 litr mleka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 25 dag masła, szklanka mąki pszennej, budyń śmietankowy, łyżka mąki ziemniaczanej, jajko.

  • Składniki na 6 porcji: 30 dag mąki pszennej • 200 ml śmietany 18-proc. • 250 dag masła • 1 l mleka • 15 dag mąki pszennej • 15 dag cukru • 2 żółtka • cukier waniliowy.

  • Napoleonka

    Składniki na 12-15 porcji. Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 20 dag letniej wody, szczypta soli. Na krem: 500 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 opakowanie cukru wanilinowego, 15 dag cukru, 6 żółtek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag miękkiego masła, cukier puder.

  • Skład na 16 sztuk:: 2 opakowania ciasta francuskiego po 450 g ● 1 litr mleka ● 50 g masła ● 4 żółtka ● 2 jajka ● 200 g cukru ● miąższ z laski wanilii ● 120 g mąki pszennej ● 70 g mąki ziemniaczanej ● 50 ml likieru jajecznego ● 450 ml konfitury malinowej lub wiśniowej

  • Składniki (na 10 porcji) : 1 op. mrożonego francuskiego ciasta, 1 jajko, 4 łyżki mleka, 1 szklanka wiórków kokosowych. Na krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2/3 szklanki cukru, 5 jajek, po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej.

  • Składniki: 50 dag ciasta francuskiego, 1/2 l mleka, 1 i 3/4 szklanki cukru pudru, 3 torebki budyniu waniliowego, ziarenka z 1/2 laski wanilii, skórka z cytryny, 30 dag masła, cytryna do dekoracji, 2-3 łyżki soku z cytryny, niepełna szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki marmolady z dzikiej róży.

  • Dzieci za nią przepadają, dorośli też bardzo chwalą.

Przepisy na temat: napoleonka pieczona