• Informacje na temat:

    nasi goreng

Artykuły na temat: nasi goreng
  • ..., jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Unikalne dodatki i ostre sosy Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne odmiany przepysznych satayów, grillowanych i marynowanych szaszłyczków serwowanych z ostrymi...

  • Langkawi

    .... Restauracje serwują głównie dania na bazie smażonego ryżu (nasi goreng) i smażonego makaronu (mee goreng). Ulubiona potrawa tubylców to laksa, pikantno-kwaśna zupa z owoców morza. Je się głównie po zmroku...

  • Bumbu, czyli co jadają Indonezyjczycy

    ...szaszłyczki) oraz Nasi Goreng (smażony z sosem ketjap manis i różnymi dodatkami ryż) to dwa dania, które można dostać na całym gigantycznym archipelagu, od zachodniej Sumatry poprzez Jawę, Bali...

Przepisy na temat: nasi goreng
  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ...z dodatkiem mieszanki trawy cytrynowej, galangalu, czosnku, kurkumy, imbiru i chili. Mięso powinno dusić się przez kilka godzin na wolnym ogniu. Nasi goreng to kolejne danie kuchni indonezyjskiej, które...

  • Indonezja na talerzu

    Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne...

Dyskusje na temat: nasi goreng
  • Re: Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    tak roznorodnosc czsem nawet malostkowa w europie prawie niespotykana - dodatek nut slodkich i cytrusowych podnosi azjatyckie dania a u nas zwykle sol i sol slodka moze by surowka co najwyzej nawet w kuchni srodziemnomorskiej.... dorzucil bym jeszcze BAMI GORENG lepsze od nasi, kurczaka gong bao, gen tso i orange, kim chi i trikka masala oraz cytr. kurczaka w ciescie kokosowym jednak wbrew

  • Re: Indonezja na talerzu

    Tekst niestety pelny jest bledow. nasi goreng z zalozenia to smazony ryz, czasem z dodatkiem warzyw - moze byc takze z miesem lub ryba czy owocami morza jednak wtedy jest to wyraznie zaznaczone w nazwie. Dania w Indonezji nie obfituja w smaki czy przyprawy - wszystko jest bardzo ostre lub bardzo slodkie zabijajac inne aromaty.