• Informacje na temat:

    nie ukiszona kapusta

Artykuły na temat: nie ukiszona kapusta
  • Składniki na 3 słoiki: 2 kg poszatkowanej kapusty, 2 kwaskowe jabłka np. szara reneta l 3-4 marchewki, 4 dag soli kamiennej niejodowanej, ½ łyżeczki kminku (opcjonalnie) Ponadto: 3 słoiki o pojemności 900 ml...

  • Jak ukisić kapustę w domu? Główkę świeżej kapusty posiekaj drobno. Włoż do garnka, najlepiej kamiennego, ale niekoniecznie, posyp kilkoma łyżkami soli...

  • Nie wylewaj zalewy - działa jak lek

    Pozbywasz się soku z kiszonych ogórków, kapusty czy buraków? Nie rób tego! Kiszonki trzeba nie tylko jeść, ale i pić.

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    Najpopularniejsza koreańska potrawa. W rankingu najzdrowszych dań świata i na liście światowego dziedzictwa Unesco. Wielozadaniowa kiszonka z kapusty. Dba o serce, jelita, odporność i sylwetkę. Na jesień obowiązkowo.

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...​W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem szaro i mokro, zdecydowanie bardziej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Warto zatem w tym czasie włączyć żywieniowe SOS.

  • Wypróbuj kurację za grosik. Chroni przed nowotworami

    ...godzinę, by kapusta zmiękła i puściła sok. W tym czasie wyparz słoiki i wytrzyj pokrywki. Raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj. Bierz warzywa w garść i odciskaj w rękach, aż do ostatniej kropli(...) woreczka, bo podczas kiszenia wydobywa się w nich sok. Woreczek ochroni półki przed zabrudzeniem. Kapusta już po 2-3 tygodniach nadaje się do jedzenia. Teraz, zimą, jedz 2-3 łyżki dziennie.

  • By nie traciły witamin

    Pod koniec lata stragany uginają się pod ciężarem warzyw i owoców. Znajdziemy na nich wszystko - zarówno to, co dojrzało na naszych polach i w sadach, jak i produkty zagraniczne. Kupimy i ostatnie truskawki, i dojrzałe morele czy brzoskwinie, a także paprykę prosto z krzaka. To najlepsza pora, by jeść ich jak najwięcej, najlepiej po małej porcji pięć razy dziennie. Są bowiem cennym źródłem...

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.

  • Najzdrowsze jedzenie to... liście!

    Obiad obiadowi nierówny! I nie chodzi o smak, ale o jego skład. Zobacz, co jeść, żeby dać ciału to, czego mu najbardziej potrzeba.

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

Przepisy na temat: nie ukiszona kapusta
  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    ...na kolor. Kapusta powinna być żółtawa (im lepiej ukiszona, tym ma intensywniejszą barwę), a nie białą. Ta pierwsza cały czas żyje i dojrzewa, druga będzie mieć niezmienny smak. Różni je też zapach(...), kiszona kapusta i kiszone buraki to były kolejne kroki, które rozbudziły we mnie odwagę, aby spróbować kisić niemalże wszystko - tak w książce "Kiszonki i fermentacje", która właśnie trafiła do...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

Dyskusje na temat: nie ukiszona kapusta
  • Re: kiszona kapusta

    pewnie była jeszcze niedokiszona, tak jak ogórki małosolne,czasem tak bywa, ale to trzeba popróbować i popatrzeć wzrokowo,czy np. nie jest z pleśnią, a taka wczesna ukiszona inaczej smakuje i jeśli nie ma pleśni, to można dodać marchew,cebulę,paprykę,oliwa,pieprz,wymieszać może będzie ok.

  • Re: Księga smaków: Kapusta kiszona

    tak by przykrywal juz deseczek . Kapusta moze ukisic sie troche szybcie kub wolniej w zaleznosci od panujacej temperatury. Kapusta jest dobrze ukiszona dopiero po jakims czasie. Dobrzr ukiszoba kapuste(...) duzego pojemnika wsypujemy do beczki na dnie ktorej wczesniej ukladamy cale liscie . Didajemy koper ( nie zaduzo bo kapusta bedzie gorzka ) jak kto chce szczypte kminku i okolo 2dkg soli na kazdy

  • Re: Kiszenie kapusty nie jest trudne

    co wy macie z tym odgazowywaniem, dziubaniem itp. kapusta świetnie ukisi się bez grzebania w niej, należy ją dobrze ubić, tak żeby wytworzył się sok, zakręcić i wynieść zaraz do chłodnego pomieszczenia. Kapusta będzie po około 2-3 tygodniach ukiszona i do tego jeszcze bardzo chrupka.

  • Re: Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Ja kiszę jak duża część ludzi a nie jak handlarz kapusta ma być ukiszona a nie zakwaszona kapusta musi być nie za słodka bo tych odmian teraz sól najlepiej bez jodu marchew czy kminek to sprawa smaku porządnie ubita a nie poklepana , dociśnięta i zamknięta a nie w garach na balkonie to dziadostwo bo szkoda kupić beczułkę czy z plastiku czy krzemionkę albo gliniak temperatura piwnicowa ale nie

  • Re: Trzy naturalne probiotyki

    Jak kapusta jest ukiszona to nikogo nie wzdyma, nawet wrażliwe żołądki. Tylko kwaszona i oszukiwana przez sprzedawców wtedy cię wzdyma. Azjaci zajadają wszystko co kiszone - nawet słodkie owoce.

  • Re: Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    dajcie o to, aby kapusta cały czas była pokryta płynem, jeśli na wiecu nie wygląda apetycznie, wyżućcie górną warstwę , a sok z kapusty uzupełnijcie przegotowaną zimną solanki . Tak ukiszona kapusta(...) kapusta wydzielina jak najwięcej soku. Gotową kapustę w naczyniu (może być plastikowy kubeł) lekko nakłuwam, przykrywam ściereczką i pozostawiam na trzy dni aby gazy odeszły, codziennie lekko ją naciskam

  • Re: Najlepsze nie tylko od święta

    To są akurat tanie produkty. A najlepsza i najtańsza kapusta to ukiszona samodzielnie. Podobnie chleb, pieczony przeze mnie kosztuje 3zł za kilogram z uwzględnieniem [prądu, nie liczę mojej pracy. Olej rzepakowy znacznie tańszy od oliwy. Jaja, jabłka w porównaniu z egzotycznymi owocami znacznie tańsze.

  • robaki

    ja tez jestem chuda jak patyk , jezeli chodzi o te robaki to najlepszy jest domowy sposób czyli albo kwasnica (ta woda z ukszonej kapusy) tylko jest ten problem ze nie ma tobyc kapusta ze skle[pu tylko ukiszona w domu albo żurawiny zjedzone bez cukru, je sie to na głodny żołądek jak masz robaki to od razu je wydalisz