• Informacje na temat:

    nietradycyjne wielkanocne

Artykuły na temat: nietradycyjne wielkanocne
  • Tradycyjnie

    Choć w tym roku na śniadaniu wielkanocnym było nas tylko troje (dziewczyny spędzają Wielkanoc na Śląsku) na stole znalazły się wszystkie tradycyjne potrawy:...

  • ...frajdę. Czas świąt wielkanocnych to również doskonała okazja do rodzinnego gotowania. Nic tak nie smakuje, jak przygotowane wspólnie mazurki, wielkanocne baby, pyszna pieczeń na niedzielny obiad, jaja...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne świąteczne śniadanie potrafi dostarczyć nam... 1500 kcal! A to przecież dopiero początek rodzinnego biesiadowania... Znamy jednak sposoby, by potrawy, nic nie tracąc ze smaku, zgubiły mnóstwo kalorii, tłuszczu i cholesterolu!

  • Wielkanocny stół w trzech odsłonach

    ..., skandynawskim lub shabby-chic.  W tradycyjnych barwach  Podobno klasyczne rozwiązania nigdy nie wychodzą z mody. Wielkanocne dekoracje w kolorach zielono-żółtym są tego najlepszym przykładem. – Takie...

  • Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w Wielką Niedzielę z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    ...pieczone mięso (19%). Mimo tego, że te tradycyjne dania na stałe wpisały się w nasze wielkanocne menu, w tym okresie coraz chętniej jednak eksperymentujemy. Jak wynika z badania konsumenckiego(...)”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY, 2014. Po więcej pomysłów na oryginalne wielkanocne dania zapraszamy na www.winiary.pl. ### WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne przysmaki, które co roku goszczą na naszych stołach, symbolizują odradzanie się i witalność. I rzeczywiście, składniki, z których przyrządzamy te dania, pomagają nam dłużej zachować dobre zdrowie i formę.

  • Wielkanocne śluby

    ...przyjęciu - koniecznie należało użyć tych akcesoriów podczas przyjęcia, aby docenić ofiarodawcę. Obfitość stołu dawnej... Menu wielkanocne powinno być tradycyjne, znane z pokolenia na pokolenie. We wspomnieniach rodzin stanu szlacheckiego, czy wywodzących się z bogatego mieszczaństwa przytaczane są spisy potraw i dodatków, składających się na wielkanocne biesiady - z zaznaczeniem ile pani domu...

  • Tsoureki - greckie ciasto wielkanocne

    W Grecji to ozdobione całymi jajkami ciasto to tradycyjny wielkanocny przysmak.

  • Cassata siciliana czyli wielkanocne pyszności

    ... Pozostając jeszcze w klimacie Świąt chciałam napisać kilka słów o tradycyjnym włoskim cieście przyrządzanym na Wielkanocne Święta i podać swoją wersję...

Wideo na temat: nietradycyjne wielkanocne
  • Czym faszerować wielkanocne jajka? Sekrety wielkanocnych potraw

    Mateusz Hładki z „Dzień Dobry TVN” odwiedził plebanię w Prószkowie, gdzie spotkał się z proboszczem tamtejszej parafii ks. Andrzejem Hanichem oraz gosposią Zenobią Lipińską. Wspólnie przygotowali schab ze śliwą, jajka nadziewane oraz tradycyjny żurek z kiełbasą. Zdradzili także sekrety podawania wielkanocnych potraw.

  • Koszyczek wielkanocny, czyli co włożyć do święconki?

    Zgodnie z obecną w Polsce od stuleci tradycją chrześcijańską, w sobotę poprzedzającą Niedzielę Wielkanocną, dokonujemy tak zwanego święcenia pokarmów. Co należy włożyć do święconki, czyli tradycyjnego koszyczka wielkanocnego? Tradycyjnie jest to chleb, który symbolizuje Ciało Chrystusa. Wkładamy też wędlinę - symbol zdrowia i płodności dla nas i rodziny. Sól symbolizuje oczyszczenie i prawdę

  • Wielkanoc na Podhalu. Jakie dania przygotował Maciej Koźlakowski?

    Maciej Koźlakowski przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" tradycyjne dania wielkanocne podawane na Podhalu. Na stole pojawiły się: podhalańskie moskole, zupa chrzanowa oraz deser z twarogu.

Przepisy na temat: nietradycyjne wielkanocne
  • Tradycyjny mazurek

    ...- możemy tworzyć fantazyjne wielkanocne wzory. 2. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Wielkanocna babka bez glutenu

    Święta Wielkanocne już coraz bliżej, powoli zastanawiamy się nad świątecznym menu. Wśród tradycyjnych potraw nie powinno zabraknąć babki. Co jednak, gdy jesteśmy na diecie bezglutenowej? Przyrządźmy babkę bezglutenową.

  • Sposób na wielkanocną babę

    ...wielkanocne od zawsze są symbolem cierpliwości i doskonałości. Stanowią również dowód na umiejętności kucharskie gospodyni. Pięknie wyrośnięta baba, zapewniała powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały...

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    Wielkanocne dania kuszą smakami i aromatami. Wiele z nich przygotowywanych jest specjalnie na tę okazję, tylko raz do roku.

  • Wielkanocna baba w wersji mini

    Tradycyjna baba wielkanocna gości na naszych stołach od lat.

  • Wielkanocna tarta z gruszką

    Z masą kajmakową i orzechami.

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba wielkanocna nazywana dzisiaj po prostu babką. W Polsce tradycja jej wypieku sięga aż(...) i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol na puszystość – jak to zrobić?

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.