• Informacje na temat:

    olej do marynowania mięsa

Artykuły na temat: olej do marynowania mięsa
  • Składniki: 1 i 1/2 kg schabu, 4 duże czerwone cebule, 3 łyżki oleju; marynata: 3 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki sosu worcester, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżka suszonego majeranku, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 2 łyżki octu winnego, 4-6 łyżek oleju...

  • Składniki na 4 porcje: 3/4 kg schabu karkowego, 2 duże cebule, kolendra, 3 ząbki czosnku, pieprz, 1 l mleka, 1-2 łyżki sosu sojowego, słodka papryka, cukier, sól, 2 jabłka, olej, 1/2 l przecieru pomidorowego, zioła.

  • Składniki: 4 steki wołowe, 3/4 szkl. oleju, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, 1 cytryna, 2 łyżki grubo mielonego czerwonego pieprzu, 2-3 łyżki ciemnego piwa, sól, cukier...

  • Składniki: 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ale też mogą być ćwiartki lub pałki z kurczaka), 200 ml białego wytrawnego wina, 100 ml oleju, łyżka kurkumy, łyżeczka mielonego imbiru, łyżka suszonego lubczyku, sól, pieprz...

  • ...● karkówka (1 kg) ● szklanka jasnego piwa ● łyżka płynnego miodu ● łyżka musztardy ● sól, pieprz, papryka słodka (do smaku) ● przyprawa korzenna ● olej ● dowolna sałatka jako dodatek...

  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

    Przygotowanie: Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość(...) sosnowe, olej od suszonych pomidorów, całość ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę. Chlebek kroimy na kromki, przesmażam y na patelni po kotlecikach, smarujemy kromki pastą z rukoli i orzeszków...

  • Składniki: Po 15 dag brązowej i czerwonej soczewicy, olej, ocet winny, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, 3 gałązki natki, 40 dag piersi kurczaka , 1 czerwona cebula, szczypior, po 15 dag marynowanych buraków i pomidorków, kiełki.

  • Składniki dla 4 osób: 80 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) • 60 dag mięsa wołowego • 2 cebule • 2 ząbki czosnku • 2 puszki pomidorów bez skórki • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • seler • 4 ziemniaki • słodka i ostra mielona papryka • listek laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego • majeranek • 2 łyżki oleju • sól • pieprz • 4 okrągłe chlebki.

Przepisy na temat: olej do marynowania mięsa
  • Smakowite danie z mięsem i grzybami

    .... Cebulę i czosnek obierz, jak najdrobniej posiekaj. Zeszklij na 1 łyżeczce oleju. Do mięsa wbij jajko, dodaj musztardę, cebulę z czosnkiem, szczyptę soli i pieprzu. Dołóż odciśniętą kajzerkę. Składniki(...) 1 łyżkę oleju, włóż pokrojone warzywa, obsmaż je, dołóż do mięsa. Dodaj bulion, wino, sok, listki, ziele, tymianek, kminek i pieprz. Dopraw solą.  3. Brytfankę wstaw na ok. 2 godz. do piekarnika...

  • Teriyaki burrito z kurczakiem

    Kurczaka, w porównaniu z innymi mięsami, nie trzeba aż tak długo marynować. Tutaj wystarczą 2-3 godziny, aby marynata nadała potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.

  • Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

    ...zamarynowania. 2. Na dip: cebule obrać i grubo posiekać. Rozgrzać olej, smażyć na nim cebulę przez 8 - 10 minut. Papryczkę chili oczyścić, opłukać i drobno pokroić. Dodać do cebuli, smażyć razem przez(...) Na dip: - 250 g cebuli, - 1 łyżka oleju, - 1 mała zielona papryczka chili, - trochę wermutu, - 100 ml sosu Cumberland, - 75 g suszonych żurawin amerykańskich, - sól, pieprz Przygotowanie...

  • Teriyaki burrito z mieloną wołowiną

    Do przygotowania tego dania konieczna jest maszynka do mielenia mięsa. Jeśli jednak jej nie posiadamy, możemy zamiast mielić wołowinę, pokroić ją w małą kostkę.

  • Rodzinne grillowanie

    Skrzydełka z grilla z sosem czosnkowym Sposób przygotowania Skrzydełka myjemy. Do miski wlewamy olej oraz dodajemy pokruszoną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy i marynujemy skrzydełka przez 3- 5 godzin. Pieczemy na grillu i podajemy z sosem czosnkowym.  

  • Chutney paprykowo-cebulowy

    Składniki na 4 słoiki po 250 ml: - 800 g cebuli, - 500 g czerwonej papryki, - 2 łyżki oleju, - 75 g cukru, - 22-3 łyżeczki soli, - 6 łyżek octu, - 1/4 l wytrawnego białego wina, - 1 łyżeczka słodkiej papryki, - 2-3 łyżki marynowanego pieprzu Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić na grubą kostkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać w rondlu zeszklić cebulę i paprykę. Dodać...

  • Roladki z fasolką

    ...1. Fasolkę wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 3 min. Odcedź, osącz. Marchewki obierz, potnij w słupki. Mięso opłucz, rozbij. Posyp solą i pieprzem.  2. Na kotletach rozłóż warzywa. Zwiń. Roladki zepnij wykałaczkami. Rozgrzej olej. Włóż roladki. Smaż je 5 minut.  3. Mięso podlej bulionem. Duś jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania dolej śmietanę. Do sosu dodaj marynowany zielony pieprz i posiekany...

  • Filet z indyka na pikantnie

    .... Filet zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do brytfanki. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Wlej wino i bulion. Całość doprowadź do wrzenia. Chwilę gotuj, po czym przelej do brytfanki z mięsem. Pieczeń przykryj folią...

  • Pieczeń w winnej marynacie

    Sposób przygotowania 1. Marynata: warzywa obierz i umyj. Pokrój na kawałki. Wino wymieszaj z 100 ml wody. Dodaj pieprz, wlej olej, wrzuć pokrojone warzywa, umyty tymianek, listki laurowe i gorczycę(...) z marynaty i wytrzyj. Owiń plasterkami boczku i obwiąż bawełnianą nitką, by boczek dobrze przywarł do mięsa. Schab włóż do rękawa do pieczenia (możesz dołożyć warzywa z marynaty lub 1 główkę czosnku...

  • Gulasz wołowy z grzybami

    Składniki: 80 dag wołowiny 30 dag pieczarek 2 cebule 2 papryczki chilli olej marynowane cebulki 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku sól pieprz oregano Przygotowanie: 1. Wołowinę umyj, pokrój w kostkę, smaż na oleju. Pieczarki, cebulę, chilli pokrój w plastry. W dużym garnku rozgrzej olej, wsyp paprykę, pieprz...