• Informacje na temat:

    oliwki z anchois

Artykuły na temat: oliwki z anchois
  • ...1 bakłażan, 2 cukinie, 4-5 pomidorów, 8 filetów z sardeli w oleju (anchois), 8 czarnych oliwek, sól, 5 łyżek oliwy, pieprz, 100 ml bulionu warzywnego, 3 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 1 dymka, tłuszcz do formy.

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu spaghetti, 2 puszki pomidorów, 1 szkl. czarnych oliwek, 6–8 filecików anchois w oleju (np. koreczków helskich z anchois), 4–5 łyżeczek kaparów ze słoika, 4 ząbki czosnku, oliwa do smażenia,1 chili, sól, pieprz, cukier, świeża bazylia do dekoracji.

  • Księga smaków: Oliwki

    ...jemy oliwki nie na surowo, ale marynowane w solance. Mogą być bez dodatków lub nadziewane: migdałami, kaparami, czosnkiem, papryką. Dodaje się je do wielu dań - dzięki nim w smaku pojawia się charakterystyczna śródziemnomorska nuta. Znajdziemy oliwki w sałatkach, pizzach, kanapkach, potrawach z ryb i drobiu, gulaszach, zapiekankach, sosach do makaronu. Jednak najważniejszy sposób wykorzystania tych...

  • Najczęściej jemy oliwki nie na surowo, ale marynowane w solance. Mogą być bez dodatków lub nadziewane: migdałami, kaparami, czosnkiem, papryką. Dodaje się je do wielu dań – dzięki nim w smaku pojawia się charakterystyczna śródziemnomorska nuta. Znajdziemy oliwki w sałatkach, pizzach, kanapkach, potrawach z ryb i drobiu, gulaszach, zapiekankach, sosach do makaronu. Jednak najważniejszy sposób...

  • Wielka księga smaków: Anchois

    Tak jak inne ryby anchois bogate są w witaminy, makro- i mikroelementy oraz białko. Najzdrowsze są świeże i suszone. U nas znane są jako konserwowane fileciki. Przez intensywność smaku i słoność, anchois używane są przede wszystkim jako dodatek lub przyprawa do potraw. Mogą być składnikiem farszów mięsnych i rybnych. Doskonale uzupełniają makarony, pizzę, sałatki, kanapki, dodając im pikantnego...

  • Panie i Panowie, Oliwkę podano!

    Czy wiesz, że... 90% oliwek konsumowanych w Polsce to oliwki pochodzące z Hiszpanii. A Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek  na świecie. Z roku na rok coraz więcej tych niezwykłych owoców trafia na nasze stoły. Można powiedzieć, że hiszpańska oliwka podbiła serca Polaków – spożywamy jej rocznie aż 9 200 ton! Hiszpańskie oliwki to bogactwo smaków i obietnica...

  • Hiszpańskie oliwki polecają się na zdrowe przekąski

    Otyłość, to choroba XXI wieku. Dotyka coraz więcej osób na całym świecie, w tym także20 % Polaków - mężczyzn i kobiet w średnim wieku. Winne są szybkie tempo życia, brak ruchu, a przede wszystkim – złe nawyki żywieniowe. W ramach zmiany nawyków żywieniowych, polecamy hiszpańskie oliwki – idealne przekąski!

  • Ach! Anchois

    Poznaj słono-korzenny smak anchois. Bez nich nie byłoby sałatki nicejskiej i amerykańskiej sałaty Cezara, jak również angielskiego sosu Worchester.

  • Świąteczne śledziki z Hiszpańskimi Oliwkami

    ...pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej  przygotowanych składników. Dorzuć hiszpańskie zielone oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: Danie doskonale smakuje  także z wędzonym łososiem oraz anchois.

  • Poznaj Oliwkę – największą hiszpańską celebrytkę!

    ....: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, czy serem.   Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się też w polskiej kuchni. Zielone, czy czarne, a możete nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie(...).   4 Hiszpańskie oliwki są też jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego...

Wideo na temat: oliwki z anchois
  • Makaron "Puttanesca"

    Makaron puttanesca to jeden z najpopularniejszych przepisów, który pochodzi się z Włoch. Znane na całym świecie spaghetti alla puttanesca to wyjątkowe połączenie typowych składników kuchni włoskiej - pomidorów, oliwy z oliwek, kaparów, czosnku i wybornego anchois. Przepis na taki makaron to nie tylko pyszna, ale i sycąca propozycja na obiad, a przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie nasz

  • Penne z sosem eoliana

    Kucharz Marco Ghia zdradził przepis na penne z sosem eoliana. Tradycyjny sos z Wysp Eolie łączy w sobie smak kaparów, oliwek, anchois oraz świeżych pomidorów z bazylią. (Źródło: TVP/x-news)

Przepisy na temat: oliwki z anchois
  • Sezon na oliwki

    ..., czosnkiem lub anchois. Oliwki używane są jako zakąska lub dodatek do potraw. Największą sławę oliwka europejska uzyskała dzięki oliwie z oliwek. Jest ona niezastąpiona w kuchni i kosmetyce(...) gałązka oliwna jest symbolem pokoju, drzewka mają szerokie praktyczne zastosowanie. Wykorzystuje się ich liście (surowiec zielarski), drewno i oczywiście oliwki. Świeże owoce można spożywać na surowo...

  • Roastbeef faszerowany

    W "Kulinarnych fajerwerkach" czarujemy smakiem i zapachem. Tym razem zapraszamy na roastbeef pieczony, faszerowany anchois i oliwkami.

  • Kwartet jaj wielkanocnych - Robert Sowa

    ......z czerwonym kawiorem, tuńczykiem, filecikami anchois i śledziem matias - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    Hiszpańskie oliwki to królowe przekąsek. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie panuje dobry nastrój i wyśmienita zabawa. Nie może ich zatem zabraknąć podczas letnich wieczorów spędzonych w gronie przyjaciół, np.: przed telewizorem, w czasie oglądania zdjęć z wakacji, czy grillowania w ogrodzie.

  • Torcik z cielęciny - Robert Sowa

    Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Prowansalski gulasz rybny

    Sposób przygotowania 1. Olej od anchois rozgrzej w rondlu. Podsmaż na nim anchois, oliwki, kapary, szalotki, czosnek i chilli (4-5 minut). Dodaj sos pomidorowy i duś minutę. Wrzuć pomidory i duś na mocnym ogniu, mieszając, 3-4 minuty, aby sos zgęstniał. Wlej wino, duś jeszcze 1-2 minuty, aby alkohol odparował.  2. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu 20 minut. Włóż kawałki ryby, gotuj 3-4 minuty...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...kontynentu - z jarzyn i mięsa. Mezedes mogą być na zimno i proste jak np.: oliwki marynowane domowym sposobem (najlepszy gatunek to kalamata). Pokrojony w kawałki owczy ser feta, polany oliwą z oliwek(...) półmisku powinny również być kawałki pomidorów i ogórków z anchois oraz ćwiartki jajek ugotowanych na twardo i połówki cytryn. Zgrabne, małe buraczki, marynowane w zalewie z octu winnego, czosnku...

  • Stek z sałatką z fasolki i pomidorów

    ...steki  (po 3 minuty z każdej strony).  5. Skrop sosem sałatkę i wymieszaj. Rozłóż ją na talerze i posyp kaparami. Podawaj ze stekami, układając na  każdym steku po kawałku anchois. 

  • Pikantne spaghetti putanesca

    Składniki: 500 g spaghetti 80 ml oliwy 3 ząbki czosnku 8 anchois 1/3 szklanki  kaparów 1/2 szklanki  oliwek natka 2 puszki pomidorów bez skórki parmezan chilli  w proszku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. 2. Rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i anchois. Chwilę smaż, aż...

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    ...rozsławiły tą znakomitą potrawę. Pomidorowy sos można łączyć z rozmaitymi składnikami. Często spotykane są warianty zawierające oliwki, kapary, zielone papryczki, anchois, a nawet rodzynki. Sos...

Dyskusje na temat: oliwki z anchois
  • Re: OLIWKI

    Dla mnie wspaniale pasują do wszystkiego rodzaju makaronów. Najprostszy przepis to: podsmażam pół małej cebulki z odrobiną czosnku, dodaję puszkę pomidorów, oliwki nadziewane anchois i sporo bazylii(...) wina, czarne oliwki i doprawiam solą. Podaję ze spaghetti posypane natką świeżej pietruszki - rewelacja!

  • Re: Najlepsze spaghetti

    Spaghetti alla Puttanesca: Czosnek, cebule i anchois posiekac i podsmazyc na oliwie, nastepnie dodac posiekane papryczki chilli (bez nasion), czarne oliwki, kapary i swieze wypestkowane pomidory bez skorki (moga byc z puszki). Redukujemy ok 10-15 min w zaleznosci od ilosci sosu. Doprawiamy sola i pieprzem oraz posypujemy pietruszka. Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Oprocz spaghetii mozna

  • Re: Nie lubisz korniszonów? Wkrótce je pokochasz!

    Jak dla mnie - bzdura!!! Od dzieciństwa uwielbiam korniszony, szparagi, anchois, brie i oliwki! I paprykę, a na stare lata jej nie jem. I nienawidzę kozich serów, jogurtów, etc.

  • Re: ...... WIEEELKA   WYZERKA ... w Ascoli ...

    Ech Luczija. Nie znając Ascoli ani jej obyczajów, robię, jeśli chodzi o oliwki, coś bardzo podobnego. W dobrych delikatesach kupuję wielkie oliwki w zalewie. Dryluję tak jak wiśnie i przy pomocy urządzenia do dekoracji tortów wciskam w środek różne rzeczy. Nie tylko mięso, ale na przykład tez pastę z anchois. Obtaczam w panierce i smażę. I myslałam, ze to moj własny patent, a tu proszę, patent

  • Re: ...... WIEEELKA   WYZERKA ... w Ascoli ...

    Ech Luczija. Nie znając Ascoli ani jej obyczajów, robię, jeśli chodzi o oliwki, coś bardzo podobnego. W dobrych delikatesach kupuję wielkie oliwki w zalewie. Dryluję tak jak wiśnie i przy pomocy urządzenia do dekoracji tortów wciskam w środek różne rzeczy. Nie tylko mięso, ale na przykład tez pastę z anchois. Obtaczam w panierce i smażę. I myslałam, ze to moj własny patent, a tu proszę, patent