• Informacje na temat:

    opieńka przygotowanie

Artykuły na temat: opieńka przygotowanie
  • Składniki: 1 kg opieniek (ew. ok. 80 dag suszonych), 4 łyżki masła, 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 20 dag śmietany 12-proc., sól, pieprz Przygotowanie: Opieńki dokładnie oczyść, opłucz. Włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj jedną obraną cebulę, gotuj godzinę. Odcedź. Masło stop na patelni, podsmaż grzyby. Pozostałą cebulę i czosnek posiekaj, dodaj do grzybów, oprósz solą...

  • Flaczki z opieniek

    Przygotowanie 65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 3,5 zł • Przepis na 3 porcje. 1. Opieńki czyszczę i gotuję ok. 30 min. Odcedzam, kroję w paski (jak flaczki). Do wywaru rosołowego dodaję kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w półtalarki, pieprz i chwilę gotuję. Gdy marchewka zrobi się miękka, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję do miękkości...

  • Składniki: kilka kapeluszy opieniek, 2 czerwone cebule, udko kurczaka, kostka grzybowa, 2 marchewki, 5 ziem niaków, majeranek, sól, pieprz, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej.

  • ...1. Włoszczyznę oczyść, pokrój, włóż do rondla. Dodaj udka, listek laurowy i ziele angielskie. Ugotuj esencjonalny wywar. 2. Opieńki oczyść, włóż do lekko osolonego wrzątku, ugotuj (opieńki gotuje się nieco dłużej niż inne grzyby, niedogotowane mogą zaszkodzić). Odcedź, przelej zimną wodą. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy razem z opieńkami. Gotuj do...

  • Kiszone opieńki do obiadu

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg opieńków, - 3 cebule, 2 marchewki, - pieprz ziołowy, sól, - 1 szklanka octu winnego lub spirytusowego Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć kapelusze. Marchewki obrać, pokroić. Opieńki gotować około 15 minut w dobrze osolonej wodzie razem z marchewkami. Odcedzić. Grzyby układać warstwami w glinianym garnku. Przekładać je pokrojoną w talarki...

  • Aromatyczne opieńki z estragonem

    Składniki: - 1 kg opieniek, - 1 szklanka octu 6 proc., - 1 szklanka wody, - spory korzeń chrzanu, - 3 łyżeczki suszonego estragonu, - 2 listki laurowe, - po 5-8 ziarenek ziela ang., - białej gorczycy i pieprzu, - 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki, - łyżka cukru, łyżka soli Przygotowanie: Grzyby oczyścić, trzonki skrócić, umyć, obgotować w lekko osolonym wrzątku (5-6 minut...

  • Grzybki w occie do kolacji

    Składniki: • 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek – najlepiej małych) • 5 szklanek wody • 1 szklanka octu 10-proc. • 1 szklanka cukru • 2 łyżki soli • gorczyca • ziele angielskie • pieprz czarny ziarnisty • liście laurowe • świeża cebula.

  • Mazowieckie placki ziemniaczane z grzybami

    .... Ew. udekoruj listkami natki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Przygotowanie ok. 75 minut, 1 porcja ok. 650 kcal...

  • Kluski z grzybowym farszem

    Przygotowanie 50 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 4 porcje. 1. Ugotowane ziemniaki studzę i mielę w maszynce. W misce dociskam do dna i rysuję krzyż. 1/4 części całości wyjmuję, a w dołek po niej wsypuję mąkę ziemniaczaną. Wyrabiam ciasto. Kształtuję 2 wałki o średnicy około 6 cm i kroję na 2 cm plastry. 2. Grzyby...

  • Składniki na 10 porcji: 5 dag drożdży, 1 szklanka śmietany 22 proc., 2 żółtka, 2 jajka, 50 dag mąki, 10 dag masła, 1 kg mieszanych grzybów leśnych, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 6 łyżek bułki tartej, natka, sól i pieprz

Przepisy na temat: opieńka przygotowanie
  • Kiszone opieńki

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg opieńków, - 3 cebule, 2 marchewki, - pieprz ziołowy, sól, - 1 szklanka octu winnego lub spirytusowego Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć kapelusze. Marchewki obrać, pokroić. Opieńki gotować około 15 minut w dobrze osolonej wodzie razem z marchewkami. Odcedzić. Grzyby układać warstwami w glinianym garnku. Przekładać je pokrojoną w talarki...

  • Opieńki z estragonem

    Składniki: - 1 kg opieniek, - 1 szklanka octu 6 proc., - 1 szklanka wody, - spory korzeń chrzanu, - 3 łyżeczki suszonego estragonu, - 2 listki laurowe, - po 5-8 ziarenek ziela ang., - białej gorczycy i pieprzu, - 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki, - łyżka cukru, łyżka soli Przygotowanie: Grzyby oczyścić, trzonki skrócić, umyć, obgotować w lekko osolonym wrzątku (5-6 minut...

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Większość z nas suszy grzyby, by wykorzystać je później w najróżniejszych daniach - przede wszystkim bigosie, zapiekankach, pierogach i zupach. Polacy uwielbiają, gdy na wigilijnym stole ląduje sos zrobiony z własnoręcznie zebranych darów natury. Jak zrobić to poprawnie, szybko i tak, by susz nie stracił na jakości? Istotne jest przygotowanie - grzybów nie powinniśmy myć przed suszeniem...

  • Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym

    Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź.

  • Grzybki w occie do kolacji

    Składniki: 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek - najlepiej małych) 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10-proc. 1 szklanka cukru 2 łyżki soli gorczyca ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty iście laurowe świeża cebula Przygotowanie: 1. Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz...

  • Mazowieckie placki ziemniaczane

    Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 5-6 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Obłożenie: 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków) 2 małe cukinie 4 dymki 2-3 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz suszony tymianek Przygotowanie: 1. Obłożenie: grzyby oczyść (z maślaków usuń skórkę), umyj i dobrze osusz. Cukinie...