• Informacje na temat:

    ozdoby mięs

Artykuły na temat: ozdoby mięs
  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki...

  • Chilli w dyni z mięsem mielonym

    Dynia nie tylko do ozdoby.

  • ...1. Bułkę najpierw namaczam, a następnie odciskam i dodaję ją do mięsa. 2. Brokuły gotuję przez 5 minut w osolonej wodzie. Kroję czerwoną paprykę – część na długie, wąskie paski, do ozdoby kotletów, część na mniejsze kawałki do farszu. 3. Jajko ubijam, delikatnie dodaję do mięsa bułkę tartą łącznie z przyprawami. Formuję kotleciki, do środka dodaję brokuły i paprykę...

  • Paprykowe mumie w cieście

    Składniki na 6 porcji: 6 niedużych podłużnych papryk, 1 cebula, olej, 30 dag mięsa mielonego, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 15 dag ciasta francuskiego, sól, pieprz, cukier, gotowe ozdoby na Halloween.

  • Pieczony schab z orzeszkami

    ...1. Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć bez tłuszczu razem z pokrojonymi w kostkę marchewkami i 2 cebulami. Wszystko przełożyć do brytfanny. Polać 2 łyżkami roztopionego masła, piec 1 godz w temp. 180°C, podlewając bulionem. 2. Czosnek i cebulę posiekać, przesmażyć na 2 łyżkach masła. Chleb namoczyć w wodzie, wycisnąć, wymieszać z posiekanymi orzechami i natką, usmażoną cebulą...

  • Składniki: na 6 porcji: 50 dag makaronu, 22 dag twarożku naturalnego, pół szklanki kwaśnej śmietany, 25 dag twarogu mielonego typu wiaderkowego, 10 dag masła, 22 dag tartego żółtego sera, bazylia do ozdoby. Sos: duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 45 dag mielonego mięsa, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 40 dag obranych pomidorów marynowanych, szklanka bulionu wołowego, pół szklanki...

  • ...o drobnych oczkach (najlepiej dwa razy). Pieczarki oczyść, pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podsmaż. Ostudź, zmiel, dodaj do masy mięsnej. Kajzerkę namocz, odciśnij, dodaj do mięsa. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa. Dodaj żółtka, orzechy, koperek i przyprawy, wyrób. Białka ubij, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Formę z kominem natłuść...

  • Siedem sposobów na białe zęby

    Są niekwestionowaną ozdobą - tak jak promienna skóra, gęste błyszczące włosy czy wypielęgnowane dłonie. Dowodem na to, że dbamy o siebie, że jesteśmy w dobrej kondycji. Piękne białe zęby. Jak postępować, żeby nasz uśmiech olśniewał? Oto parę sprawdzonych rad.

  • Składniki na 4-6 porcji: 80 dag mięsa mielonego, 4 jajka ugotowane na twardo,l 1 jajko surowe, sól, pierz, papryka, 3 łyżki smalcu, 1 kostka bulionowa, majeranek, 3 łyżki bułki tartej, 1 cebula, marynowane warzywa do ozdoby.

  • Składniki na 8 porcji 1 czerstwa bułeczka, 1/2 szkl. mleka do namoczenia bułki, 1 cebula, 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 3–4 łyżek oleju, 10 dag sera feta, sól, pieprz, tarta bułka do obtoczenia. Do ozdoby: keczup, majonez oraz trochę pikantnej konfitury z żurawiny.

Przepisy na temat: ozdoby mięs
  • Kurczak z warzywami w galarecie

    Sposób przygotowania Mięso i obrane marchewki zalej 1,5 l wody. Gotuj 60 min z dodatkiem 3 ziaren ziela i liścia laurowego. Wyjmij, posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w plastry. Osącz groszek i kukurydzę. Odmierz litr rosołu, rozpuść w nim żelatynę, dopraw solą i pieprzem. W foremkach lub miseczkach układaj warstwami jajka, warzywa i mięso. Każdą warstwę zalewaj odrobiną galarety...

  • Wołowina Wellington

    Pyszne mięso wołowe w cieście...

  • Chilli w dyni

    Dynia nie tylko do ozdoby.

  • Jajka na świątecznym stole

    ...: Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem pokrój w poprzek włókien na 4 plastry. Kawałki cielęciny przełóż na deseczkę rozbij, tłuczkiem lub tępą stroną noża. Jajka włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmaruj musztardą i posyp...

  • Bawarski gulasz zapieczony w chrupiącym cieście

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz przyprawami. Włóż do lodówki na 2 godziny. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw tak, by rozmarzło.  2. W garnku rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kawałeczki mięsa. Usmaż je na rumiano. Dodaj cebule. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej bulionem i piwem. Wrzuć grzyby (bez rozmrażania).  3. Gulasz duś przez...

  • ​Prezenty, które ułatwiają życie

    Deska do krojenia dla bratowej? Jeżeli uwielbia gotować - to doskonały pomysł! Warto jednak postawić na oryginalną deskę, która będzie wyróżniała się na tle innych i zachwyci każdego kulinarnego gadżeciarza. Deska do krojenia Varioboard od Leifheit. Jest nie tylko użyteczna, ale zarazem niezwykle designerska. Deska ma cztery wymienne podkładki do krojenia - do warzyw, mięs, ryb i pieczywa...

  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i chipsami

    ...mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kawałki i umieszczamy w marynacie na co najmniej pół godziny (mięso marynujemy w lodówce). Szpinak myjemy, kilka listków zostawiamy do ozdoby, a resztę przekładamy do...

  • Potrawka curry z kurczaka

    ..., pieprz, świeża kolendra do ozdoby. 1. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, opłucz, osusz. Jedną dymkę pokrój wzdłuż na cienkie paseczki, odłóż do dekoracji. Resztę jarzyn pokrój na kawałki, papryczkę chili posiekaj. Mięso umyj, osusz, potnij w paseczki. 2. Mięso zrumień na oleju. Dołóż warzywa (oprócz chili). Podlej odrobiną wody. Duś do miękkości. Pod koniec dodaj curry i chili. Wlej śmietanę...

  • Gotowanie na zapas pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze

    Pojemniki z plastiku są najbardziej uniwersalne. Można w nich przechowywać gotowe potrawy, a także świeże warzywa i owoce. Nie jest wskazane natomiast trzymanie w nich produktów tłustych, m.in. wędlin, mięsa czy serów. Do tego nadaje się najlepiej papier lub specjalne pojemniki próżniowe. Atutem plastikowych pojemników jest także to, że łatwo się je myje, są lekkie oraz dostępne w różnych...

  • Dziczyzna

    ...zwycięstwo, jaką była zdrowa, bo pozbawiona nadmiernej ilości tłuszczu dziczyzna. Kruszenie wielkiej zwierzyny Najbardziej ceniono mięso żubra, łosia, niedźwiedzia, dzika, sarny, jelenia oraz zajęcy, szczególnie odstrzelonych późną jesienią lub na początku zimy. Upolowaną zwierzynę zostawiano na kilka lub kilkanaście dni w chłodnym i przewiewnym pomieszczaniu, by umożliwić "skruszenie" mięsa...