• Informacje na temat:

    ozdoby mięs

Artykuły na temat: ozdoby mięs
  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki...

  • Chilli w dyni z mięsem mielonym

    Dynia nie tylko do ozdoby.

  • ...1. Bułkę najpierw namaczam, a następnie odciskam i dodaję ją do mięsa. 2. Brokuły gotuję przez 5 minut w osolonej wodzie. Kroję czerwoną paprykę – część na długie, wąskie paski, do ozdoby kotletów, część na mniejsze kawałki do farszu. 3. Jajko ubijam, delikatnie dodaję do mięsa bułkę tartą łącznie z przyprawami. Formuję kotleciki, do środka dodaję brokuły i paprykę...

  • Paprykowe mumie w cieście

    Składniki na 6 porcji: 6 niedużych podłużnych papryk, 1 cebula, olej, 30 dag mięsa mielonego, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 15 dag ciasta francuskiego, sól, pieprz, cukier, gotowe ozdoby na Halloween.

  • Opaski - akcesoria postawione na głowie

    Na pokazie Prady każda z modelek prezentowała na głowie najmodniejsze akcesorium tego sezonu - opaski. Grube satynowe ozdoby głowy, wysadzane ćwiekami, stanowiły ukoronowanie zaprezentowanej kolekcji. Opaska to dodatek, po który chętnie sięgają styliści.

  • Pieczony schab z orzeszkami

    Przygotowanie: 1. Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć bez tłuszczu razem z pokrojonymi w kostkę marchewkami i 2 cebulami. Wszystko przełożyć do brytfanny. Polać 2 łyżkami roztopionego masła, piec 1 godz w temp. 180°C, podlewając bulionem. 2. Czosnek i cebulę posiekać, przesmażyć na 2 łyżkach masła. Chleb namoczyć w wodzie, wycisnąć, wymieszać z posiekanymi orzechami i natką...

  • Składniki: na 6 porcji: 50 dag makaronu, 22 dag twarożku naturalnego, pół szklanki kwaśnej śmietany, 25 dag twarogu mielonego typu wiaderkowego, 10 dag masła, 22 dag tartego żółtego sera, bazylia do ozdoby. Sos: duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 45 dag mielonego mięsa, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 40 dag obranych pomidorów marynowanych, szklanka bulionu wołowego, pół szklanki...

  • ​Polskie modelki lat 80. i 90. Co dziś u nich słychać?

    Dwie, trzy dekady temu były polskim dobrem narodowym. Brały udział w pokazach mody, zwyciężały w konkursach piękności, wzbudzały ogromne zainteresowanie i były najpiękniejszą ozdobą przełomu lat 80. i 90. Słynne polskie modelki. Jak dziś wyglądają? I co u nas słychać?

  • ...o drobnych oczkach (najlepiej dwa razy). Pieczarki oczyść, pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podsmaż. Ostudź, zmiel, dodaj do masy mięsnej. Kajzerkę namocz, odciśnij, dodaj do mięsa. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa. Dodaj żółtka, orzechy, koperek i przyprawy, wyrób. Białka ubij, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Formę z kominem natłuść...

  • Siedem sposobów na białe zęby

    Są niekwestionowaną ozdobą - tak jak promienna skóra, gęste błyszczące włosy czy wypielęgnowane dłonie. Dowodem na to, że dbamy o siebie, że jesteśmy w dobrej kondycji. Piękne białe zęby. Jak postępować, żeby nasz uśmiech olśniewał? Oto parę sprawdzonych rad.

Przepisy na temat: ozdoby mięs
  • Kurczak z warzywami w galarecie

    Sposób przygotowania Mięso i obrane marchewki zalej 1,5 l wody. Gotuj 60 min z dodatkiem 3 ziaren ziela i liścia laurowego. Wyjmij, posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w plastry. Osącz groszek i kukurydzę. Odmierz litr rosołu, rozpuść w nim żelatynę, dopraw solą i pieprzem. W foremkach lub miseczkach układaj warstwami jajka, warzywa i mięso. Każdą warstwę zalewaj odrobiną galarety...

  • Wołowina Wellington

    Pyszne mięso wołowe w cieście...

  • Chilli w dyni

    Dynia nie tylko do ozdoby.

  • Jajka na świątecznym stole

    ...: Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem pokrój w poprzek włókien na 4 plastry. Kawałki cielęciny przełóż na deseczkę rozbij, tłuczkiem lub tępą stroną noża. Jajka włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmaruj musztardą i posyp...

  • Bawarski gulasz zapieczony w chrupiącym cieście

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz przyprawami. Włóż do lodówki na 2 godziny. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw tak, by rozmarzło.  2. W garnku rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kawałeczki mięsa. Usmaż je na rumiano. Dodaj cebule. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej bulionem i piwem. Wrzuć grzyby (bez rozmrażania).  3. Gulasz duś przez...

  • ​Prezenty, które ułatwiają życie

    Deska do krojenia dla bratowej? Jeżeli uwielbia gotować - to doskonały pomysł! Warto jednak postawić na oryginalną deskę, która będzie wyróżniała się na tle innych i zachwyci każdego kulinarnego gadżeciarza. Deska do krojenia Varioboard od Leifheit. Jest nie tylko użyteczna, ale zarazem niezwykle designerska. Deska ma cztery wymienne podkładki do krojenia - do warzyw, mięs, ryb i pieczywa...

  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i chipsami

    ...mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kawałki i umieszczamy w marynacie na co najmniej pół godziny (mięso marynujemy w lodówce). Szpinak myjemy, kilka listków zostawiamy do ozdoby, a resztę przekładamy do...

  • Egzotyczny owoc: Tamarillo

    ...i pieprznego warzywa, dobrze smakuje i na słodko z owocami w deserach, i w wytrawnych daniach z warzywami, mięsem, makaronami czy kaszami. Można je jeść na surowo, gotować, smażyć lub piec. Jeśli chcesz(...) których dodajemy pomidor, cytrynę lub mango. Dodanie do konfitury sprawi, że będzie ona bardziej pikantna, a ostrym lub mięsnym sosom nada nutkę kwaskowatej słodyczy. Właściwości zdrowotne Zawiera...

  • Potrawka curry z kurczaka

    ..., pieprz, świeża kolendra do ozdoby. 1. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, opłucz, osusz. Jedną dymkę pokrój wzdłuż na cienkie paseczki, odłóż do dekoracji. Resztę jarzyn pokrój na kawałki, papryczkę chili posiekaj. Mięso umyj, osusz, potnij w paseczki. 2. Mięso zrumień na oleju. Dołóż warzywa (oprócz chili). Podlej odrobiną wody. Duś do miękkości. Pod koniec dodaj curry i chili. Wlej śmietanę...

  • Egzotyczne owoce: Fioletowa i żółta marakuja

    ...im kwaskowy smak. Dobrze komponuje się z jabłkiem, brzoskwinią i pomarańczą. Miąższ dodaje się do duszenia mięsa - skraca czas przygotowania, nadaje ciekawy smak. Jest często stosowana w kuchniach...