• Informacje na temat:

    ozdoby z masy tortowej

Artykuły na temat: ozdoby z masy tortowej
  • Składniki na 12 porcji: 6 jajek, sól, po 6 łyżek cukru pudru i mąki, 5 dag masła, 2 op. kremu waniliowego, 1/2 słoika marmolady, olej, 30 dag masy marcepanowej, cukrowe ozdoby, barwnik, tłuszcz...

  • Składniki na 12 torcików (każdy po 4 porcje): 300 g + 400 g masy marcepanowej, 2 łyżki + ok. 250 g cukru pudru, do podsypania czerwony barwnik spożywczy, czarne cukrowe perełki, 2 słoiki (po 340 g) konfitury morelowej, 2 kg białej plastycznej masy cukrowej, 675 g + trochę miękkiego masła, 750 g + trochę mąki pszennej tortowej, 15 jajek, 300 g cukru, szczypta soli, 2 torebki proszku do pieczenia...

  • Składniki na ciasto: 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, 1 płaska malutka łyżeczka soli, 4 jajka, niepełna szklanka oleju, 4 szklanki startej surowej marchewki. Na masę: 2 opakowania serka mascarpone (ok. 500 g), 1/2 kg twarogu na sernik, 6 łyżek cukru pudru (można więcej, wedle uznania).

  • Biszkopt: 6 jajek • 3/4 szklanki cukru • pół szklanki mąki pszennej tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 40 dag twarogu sernikowego • 2 jajka • 3/4 szklanki cukru • 3 cytryny • polewa czekoladowa • ozdoby cukrowe. 1. Białka ubij, dodaj cukier. Miksując, dodaj po jednym żółtku. Mąki wymieszaj, przesiej, wsypuj stopniowo do masy, wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia...

  • Składniki: 3 jajka, 1/2 szklanki drobnego cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 3/4 szklanki mąki tortowej oraz łyżeczka do oprószenia biszkopta, 5-6 łyżek dżemu malinowego. Krem: 2 budynie śmietankowe, 750 ml mleka, 1/2 opakowania cukru waniliowego , 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 25 dag masła . Do dekoracji: 8 dag masy marcepanowej, perełki cukiernicze Przygotowanie...

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    ...tortowej lub pszennej. Kakao: Jeśli do pierniczków dodajesz kakao, musi to być kakao do gotowania. Z takiego samego kakao możesz przygotować polewę, którą później ozdabisz ciasto. Kakao rozpuszczalne nie(...) paniki. Kuchnia to nie apteka,  a nasze babcie mimo posiadania wag kuchennych najczęściej odmierzały proporcje "na oko". Dekoracje czyli jak zatuszować wpadkę Lukier, polewa, ozdoby to nie tylko...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...wielkości, ale także od smaku, użytych składników, bogactwa dekoracji, a także od renomy przygotowującej go cukierni. Zdarza się, że zamiast zamówionej masy na bazie masła dostaniemy margarynę wymieszaną(...) bazie śmietany jest lekki i może nie utrzymać bogatej, ciężkiej dekoracji z masy cukrowej i marcepanu. Jeśli mimo tych ograniczeń decyzja padnie na połączenie masywnych ozdób oraz lekkiego kremu...

  • ...masła, 20 kg gorzkiej czekolady, 15 litrów śmietanki i ponad 7 l rozmaitych alkoholi. Całość przykryło 25kg masy marcepanowej. Tort o wymiarach 2,25 m na 1,25 m ozdobiono flagą Unii Europejskiej(...) -Jaszczyk wszystkie ozdoby są jadalne, o czym pierwszy przekonał się prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Jak przyznał ma słabość do tortów, a ten jest "nie za słodki i wilgotny". Tort podzielono na...

  • Wypieki z orzechami

    Wykwintny tort orzechowy Składniki na 12 porcji: 500 g mąki tortowej, 200 g cukru pudru, 200 g margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki mleka. "Skórka" orzechowa(...) puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    ...uzyskać poprzez wprowadzenie bitej śmietany zamiast warstwy ciężkiej masy przygotowanej na bazie masła. Tutaj decyzja należy do państwa młodych. Kilka słów o formie Tort to element, który zostanie(...) w tego typu masach jest przede wszystkim miód. Wybrany kolor masy uzyskuje się, podobnie jak kolor ciasta czy polewy, poprzez dodanie soku, kolorowego alkoholu lub użycie jadalnych barwników. Diabeł...