• Informacje na temat:

    paczki wyrabianie

Artykuły na temat: paczki wyrabianie
  • Karnawałowe pączki

    Smakołyk na Nowy Rok.

  • Pączki

    Składniki na 10 porcji: 1/2 kg mąki pszennej, 5 dag drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 3 łyżki roztopionego masła, 7-8 dag cukru, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, 3 żółtka, szczypta soli, 1 kieliszek alkoholu (np. rumu), sok wyciśnięty i skórka otarta z 1/2 cytryny, 5 dag stopionej czekolady, 20 dag konfitury wiśniowej lub z róży, kandyzowana skórka pomarańczowa. Na lukier:1 białko, 1 i 1/3 szklanki cukru pudru. Ponadto: 1 litr oleju do smażenia.

  • Składniki na 20 sztuk: 50 dag mąki pszennej, 10 dag zmrożonego masła, 2 opakowania suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 3 dag cukru, 1 jajko, tłuszcz do głębokiego smażenia cytrynowy lukier.

  • Pączki z budyniem

    Składniki: 50 dag mąki pszennej (typ 500), 4 dag drożdży, 9 żółtek, 2 łyżki cukru, 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 18 proc., 1/2 szkl. mleka, szczypta soli, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki spirytusu, ok. 1 i 1/2 l oleju do smażenia, cukier puder. Krem budyniowy: 1 i 1/2 szkl. mleka opak. budyniu śmietankowego, 2 łyżeczki cukru, 1/2 szkl. śmietanki 36 proc.

  • Pączki pieczone z czekoladą

    Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, jajko, sól, 2 łyżki roztopionego masła, 2 dag drożdży, szkl. mleka, Śnieżka fix do śmietany, 200 ml mleka, polewa czekoladowa starta czekolada

  • Składniki na ok. 20 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej, 5 żółtek, 5 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml letniego mleka, 3 łyżki masła, 10 dag cukru pudru, 30 ml wódki lub spirytusu, olej lub smalec do smażenia, sól; nadzienie i dekoracja: 1 opak. kremu czekoladowego, po 1 tabliczce czekolady gorzkiej i mlecznej, 2 łyżki śmietany kremówki

  • Aromatyczne pączki na budyniu

    Składniki: 1 kg mąki i do podsypania, 25 dag margaryny, 1/2 szkl. cukru kryształu, 6 żółtek, 2 jaja, 10 dag drożdży, opak. budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka), 2 szkl. wody. Dodatkowo marmolada do nadziania, olej do smażenia, cukier puder do posypania

  • 7 szklanek mąki, 5 dag drożdży, jajko, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18-proc., pół szklanki miał kiego cukru, 2 i pół szklanki mleka, 1/3 szklanki stopio nej margaryny, 2 łyżki rumu lub spirytusu, łyżka zmielo nej skórki cytrynowej, pół łyżeczki soli, olej. Krem: pół litra kremówki, 6 dag masła, 20 dag białej czeko lady, 5 dag miodu.

  • Czas przygotowania 45 minut. Cena sztuki ok. 0,50 zł. 1. Do jednej miski wlewamy mleko, olej, jajko i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Do drugiej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi i wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. 2. Każdy z otworów formy do pieczenia muffinek smarujemy masłem i napełniamy do połowy ciastem. Wkładamy...

  • Składniki: 1/4 litra mleka, 50 dag mąki, 3 dag świeżych drożdży, 1 łyżka + 18,5 dag cukru, 7,5 dag miękkiego masła, 1 cukier wanilinowy, 2 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 15 dag rodzynek, 1 litr oleju do głębokiego smażenia

Przepisy na temat: paczki wyrabianie
Dyskusje na temat: paczki wyrabianie
  • Re: Faworki

    ). • Dalsze wyrabianie ciasta nastąpi poprzez wałkowanie i „zgniatanie” małych jego porcji, przy pomocy przystawki do wałkowania. Ciasto przygotowane z tej ilości składników, podzielić na osiem części(...) jest różnica temperatur między ciastem a tłuszczem, w którym się smaży. Rozgrzać w płaskim rondlu 2 paczki PLANTY. Smażyć faworki do lekkiego zrumienienia z obu stron. Wyjmować posługując się dwoma