• Informacje na temat:

    paczki z lyzki ze smietany

Artykuły na temat: paczki z lyzki ze smietany
  • Składniki: 3 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 250 ml kwaśnej śmietany, 50 dag mąki, 4 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 4 żółtka, 3 łyżki rumu, 20 dag dżemu, olej do smażenia, sól, cukier puder

  • Pączki-bąbelki  kładzione

    Składniki 2 szkl. mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opak. cukru wanilinowego, 2 płaskie łyżki cukru pudru, 3 jajka, szkl. śmietany 12 proc., olej do głębokiego smażenia.

  • Pączki z budyniem

    Składniki: 50 dag mąki pszennej (typ 500), 4 dag drożdży, 9 żółtek, 2 łyżki cukru, 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 18 proc., 1/2 szkl. mleka, szczypta soli, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki spirytusu, ok. 1 i 1/2 l oleju do smażenia, cukier puder. Krem budyniowy: 1 i 1/2 szkl. mleka opak. budyniu śmietankowego, 2 łyżeczki cukru, 1/2 szkl. śmietanki 36 proc.

  • Składniki na 10 porcji. Pączki: 30 dag serka waniliowego • 3 jajka • 1,5 szklanki mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • sól • olej. Masa: 60 dag serków • 200 ml śmietany 30 proc. • 2 łyżki cukru pudru • 3 łyżki kakao • 15 dag mlecznej czekolady • 2,5 łyżki żelatyny w proszku. Dekoracja: 10 dag czekolady gorzkiej • 3 dag masła.

  • Składniki na pączki: 12 dag masła, 30 dag mąki (2 i 1/3 szklanki), szczypta soli, 400 ml wody, 8 jajek, 1/2 l oleju. Lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki śmietany.

  • Pączki pieczone z czekoladą

    Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, jajko, sól, 2 łyżki roztopionego masła, 2 dag drożdży, szkl. mleka, Śnieżka fix do śmietany, 200 ml mleka, polewa czekoladowa starta czekolada

  • Składniki na ok. 20 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej, 5 żółtek, 5 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml letniego mleka, 3 łyżki masła, 10 dag cukru pudru, 30 ml wódki lub spirytusu, olej lub smalec do smażenia, sól; nadzienie i dekoracja: 1 opak. kremu czekoladowego, po 1 tabliczce czekolady gorzkiej i mlecznej, 2 łyżki śmietany kremówki

  • 7 szklanek mąki, 5 dag drożdży, jajko, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18-proc., pół szklanki miał kiego cukru, 2 i pół szklanki mleka, 1/3 szklanki stopio nej margaryny, 2 łyżki rumu lub spirytusu, łyżka zmielo nej skórki cytrynowej, pół łyżeczki soli, olej. Krem: pół litra kremówki, 6 dag masła, 20 dag białej czeko lady, 5 dag miodu.

  • Składniki na 40 sztuk. Ciasto: 50 dag mąki pszennej typ 500, 4 dag drożdży, 9 żółtek, 2 łyżki cukru, 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 18 proc., 1/2 szkl. mleka, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki spirytusu, szczypta soli, 1,5 l oleju, 2 łyżki cukru pudru. Krem: 1,5 szkl. mleka, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżeczki cukru, 1/2 szkl. śmietany 36 proc.

  • Skład na 12 sztuk: ● 500 g mąki ● 250 ml mleka ● 50 g drożdży ● 70 g cukru ● 100 g masła ● 4 żółtka ● skórka z cytryny ● 1/2 kieliszka spirytusu ● 200 g cukru pudru ● 3 łyżki soku z cytryny ● 400 g bitej śmietany ● zielony barwnik spożywczy ● konfitura wiśniowa ● płatki migdałowe ● olej do smażenia

Przepisy na temat: paczki z lyzki ze smietany
  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    Tradycyjne i zupełnie nietypowe: Pączki po berlińsku, po lwowsku, chorwacku, pączki Mozarta, czekoladowe, marchewkowe i z różą. Wybierz przepis dla siebie! Idealne na Tłusty Czwartek!

  • Pieczemy pączki!

    Najlepsze przepisy na pączki - te tradycyjne i te zupełnie oryginalne.

  • Pączki lwowskie

    Tradycyjny przepis.

  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    Tłusty czwartek to najwspanialszy dzień dla wszystkich łasuchów. Wedle tradycji objadamy się przeróżnymi smakołykami, do najpopularniejszych specjałów tego dnia należą: pączki, faworki oraz karnawałowe róże! Oto kilka specjalnych przepisów na dzisiejszy dzień.

  • Mięso mielone z groszkiem - adzik

    0.5 kg. mięsa mielonego, paczka mrożonego groszku, 2 łyżki curry, puszka pomidorów w puszce (siekanych), 2 łyżki kefiru 2 łyżki śmietany, 1 cebula (pokroić w półplasterki), olej do smażenia, sól, pieprz, chili lub papryka do smaku

  • Święto pączków i faworków

    Dziś tłusty czwartek - dzień, w którym bez skrupułów możemy się objadać. Najpopularniejsze smakołyki to pączki i faworki, zwane w niektórych regionach - chrustem.

  • Pomidorówka Królowej Beaty Sadowskiej

    Składniki na cztery osoby: 2 paczki małych pomidorów (1 kg), puszka pomidorów pelati, średnia cebula, 1/4 selera, 2 łyżki masła, 1 łyżka miodu, 1/2 litra wywaru warzywnego, sól, pieprz do smaku, świeża bazylia. Na łyżce masła trzeba zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dorzucić świeże pomidory pokojone na połówki, dodać sól i pieprz do smaku. Po kilku minutach dodać łyżkę miodu, pelati...

  • Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.