• Informacje na temat:

    paczki z recznikow

Artykuły na temat: paczki z recznikow
  • Pączki

    Składniki na 10 porcji: 1/2 kg mąki pszennej, 5 dag drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 3 łyżki roztopionego masła, 7-8 dag cukru, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, 3 żółtka, szczypta soli, 1 kieliszek alkoholu (np. rumu), sok wyciśnięty i skórka otarta z 1/2 cytryny, 5 dag stopionej czekolady, 20 dag konfitury wiśniowej lub z róży, kandyzowana skórka pomarańczowa. Na lukier:1 białko, 1 i 1/3 szklanki cukru pudru. Ponadto: 1 litr oleju do smażenia.

  • Klasyczne pączki

    Składniki na ok. 10 sztuk: 26 dag mąki pszennej, 3 i ½ dag świeżych drożdży, ½ szklanki letniego mleka, 5 dag cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 4 żółtka, 2 łyżeczki wódki lub spirytusu, 5 dag margaryny lub masła, ½ l oleju do smażenia, marmolada, konfitura lub dżem, cukier puder.

  • Małe pączki serowe

    Nawet, jeśli jesteś na diecie, to w Tłusty Czwartek musisz zjeść choć jednego pączka.

  • Pączki ptysiowe

    Pyszne pączki, które bez trudu możesz usmażyć w domu. Nie zawierają drożdży, więc nie musisz się martwić, czy ciasto wyrośnie. Są małe, więc nie muszą się długo smażyć. Czy to pączki idealne? Na to wygląda.

  • Tradycyjne pączki z dżemem

    Aby wypieki nie chłonęły za dużo tłuszczu, dodaj do ciasta nieco spirytusu lub octu. Największy wpływ na smak pączków czy faworków ma odpowiednia temperatura smażenia, ok. 175 st. C.

  • Błyskawiczne  bananowe pączki

    Składniki: 2 banany, 2 małe jajka, 1 i 3/4 szkl. mąki, 1/4 szkl. mleka, 4 łyżki cukru pudru + trochę do posypania, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody,szczypta soli, olej do smażenia.

  • Iskrzące pączki

    Pączki z brokatem na koniec karnawału!

  • Składniki na ok. 20 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej, 5 żółtek, 5 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml letniego mleka, 3 łyżki masła, 10 dag cukru pudru, 30 ml wódki lub spirytusu, olej lub smalec do smażenia, sól; nadzienie i dekoracja: 1 opak. kremu czekoladowego, po 1 tabliczce czekolady gorzkiej i mlecznej, 2 łyżki śmietany kremówki

  • 4 jajka • 20 dag mąki pszennej • 10 dag masła • szczypta soli • olej do smażenia • 20 dag cukru pudru • 4 łyżki gorącej wody

  • Składniki na ok. 20 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 dag), 1 jajko, 1 szklanka letniego mleka, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki roztopionego masła lub margaryny, 3 łyżki rumu, szczypta soli, olej do smażenia (ok. 1 l), lukier, płatki migdałowe

Przepisy na temat: paczki z recznikow
  • Pączki z posypką

    Od czasu do czasu można się skusić!

  • Pączki serowe waniliowe

    Zdrowsza wersja uwielbianych ciastek

  • Sposób na bakaliowego pączka

    Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, a na naszych stołach królują już nie tylko te z tradycyjnym nadzieniem, ale też prawdzie karnawałowe wariacje.

  • Pączki z powidłami z suszonych moreli

    Domowe smakują najlepiej!

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    Tradycyjne i zupełnie nietypowe: Pączki po berlińsku, po lwowsku, chorwacku, pączki Mozarta, czekoladowe, marchewkowe i z różą. Wybierz przepis dla siebie! Idealne na Tłusty Czwartek!

  • Pączki ptysiowe

    Pączki trochę inaczej.

  • Pieczemy pączki!

    Najlepsze przepisy na pączki - te tradycyjne i te zupełnie oryginalne.

  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    Tłusty czwartek to najwspanialszy dzień dla wszystkich łasuchów. Wedle tradycji objadamy się przeróżnymi smakołykami, do najpopularniejszych specjałów tego dnia należą: pączki, faworki oraz karnawałowe róże! Oto kilka specjalnych przepisów na dzisiejszy dzień.

  • Święto pączków i faworków

    Dziś tłusty czwartek - dzień, w którym bez skrupułów możemy się objadać. Najpopularniejsze smakołyki to pączki i faworki, zwane w niektórych regionach - chrustem.

  • Wino z dzikiego bzu

    Sandor Katz to światowy guru fermentacji i ikona żywieniowej awangardy. Dzięki swoim książkom miłością do fermentacji zaraża miliony ludzi na całym świecie. Na rynku ukazała się właśnie jego „Dzika fermentacja” niecodzienna książka kulinarna, w której Katz dzieli się nie tylko recepturami, ale przede wszystkim wprowadza ferment do myślenia o kulturze żywienia.