• Informacje na temat:

    paella

Artykuły na temat: paella
  • Składniki: 50 dag ryżu do paelli (okrągłego) ●cebula ●papryka ●wybrane owoce morza, np. krewetki, małże ●6 udek kurczaka ●3 kiełbaski chorizo ●5 szkl. bulionu ●szafran ●oliwa ●2 cytryny

  • Sekrety najlepszej Paelli

    Paella jest jednym z najtrudniejszych dań jakie znam.

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona), 15 dag pieczarek, 3-4 dymki, 3 łyżki oliwy, 15 dag mrożonego zielonego groszku, ok. 1/2 łyżeczki kurkumy, 600 ml bulionu warzywnego, sól, czarny pieprz, oregano.

  • Składniki: 8 podudzi kurczaka, 2 duże strąki czerwonej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 pomidory, 2-3 łyżki oliwy, 40 dag ryżu, 1 litr gorącego bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 płaska łyżka kurkumy, 10 dag zielonego groszku, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka.

  • ...i gotuj 10 minut, po czym ponownie dodaj kawałki kurczaka. Wrzuć krewetki i zielony groszek (powinien zanurzyć się w bulionie). Gotuj ok. 15 minut. Paella będzie gotowa, gdy krewetki staną się różowe...

  • Hiszpańska paella

    Bogactwo smaków.

  • Składniki: filet z kurczaka, 20 dag schabu, 4 krewetki tygrysie, 10 małży, 30 dag kalmarów, papryka czerwona, 40 dag ryżu , 3 szklanki oliwy, 30 dag zielonego groszku l cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka szafranu, ostra papryka, sól, pieprz

  • Paella z krewetkami i kiełbasą

    Paella to tradycyjne hiszpańskie danie. Wspaniale smakuje z owocami morza, warzywami i przyprawami. Ta potrawa nie lubi pośpiechu.

  • Składniki na 4 porcje: 4 pałki z kurczaka, 500 ml bulionu drobiowego z kostki, 25 dag ryżu do paelli lub arborio, 2 papryki (czerwona i żółta), 1 duża cebula, 10 dag groszku mrożonego, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek dymki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta szafranu.

  • Paella - narodowa potrawa Hiszpanii

    ...krótko w piekarniku. Ubierz pomidorkami. Paella ma wiele odmian, np. przyrządza się ją z królikiem zamiast kurczaka, rybami, skorupiakami itd. Naczynie do paelli to paellera.

Wideo na temat: paella
  • Hiszpańska paella

    Poczuj się jak w Hiszpanii

  • Klasyczna paella - jak ją zrobić?

    Paella to jedno z najpopularniejszych dań kuchni hiszpańskiej, którą dziś zna już cały świat! Przyrządzana na dużej patelni, spożywana zwykle prosto z niej - to głównie smażony ryż z dodatkami. Warto pamiętać, by wybierać ryż średnioziarnisty, trzeba też uważać, by nie był zbyt rozgotowany. U nas klasyczna wersja paelli - z krewetkami i innymi owocami morza, a także odrobiną chorizo i pomidorami.

  • Bulion do paelli i risotto

    Nadaje potrawom wyjątkowy smak.

Przepisy na temat: paella
  • Paella

    Narodowa potrawa Hiszpanii.

  • Hiszpańska paella

    Danie prosto z Hiszpanii. Jeśli nie jadłaś, spróbuj koniecznie

  • Paella z kurczakiem

    Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso lekko posól i posyp pieprzem.

  • Paella

    Danie dla miłośników owoców morza

  • Azjatycka Paella

    Specjał z kuchni indonezyjskiej.

  • Paella z kurczakiem

    ● 6 nóżek kurczaka ● 30 dag boczku   ● 30 dag ryżu ● 2 cebule ● 3 papryki ● szkl. mroż. groszku ● itr bulionu ● 3 ząbki czosnku ● oliwa ● ostra papryka...

  • Paella z kurczakiem

    ...szafranu i smaż kilka minut. Dodaj kawałki z kurczaka, mrożone mule, wlej bulion drobiowy i duś na małym ogniu ok. 25 min, aż ryż wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy paella będzie...

  • Hiszpańska paella z kurczakiem

    Przysmak z kuchni hiszpańskiej.

  • Jambalaya

    Ciekawa potrawa, która powstała z połączenia m.in. kuchni hiszpańskiej (jej krewna to paella) i francuskiej...

  • Ryż z czterech stron świata

    Hiszpańska paella Składniki: 25 dag ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona) 15 dag pieczarek 3-4 dymki 3 łyżki oliwy 15 dag mrożonego zielonego groszku ok. 1/2 łyżeczki kurkumy 600 ml bulionu warzywnego sól, czarny pieprz, oregano Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek obierz...

Dyskusje na temat: paella
  • Re: Paelia

    Paella, a nie paelia. Nie ma takiego słowa jak "paelia".

  • Re: Hiszpańska paella

    Wstyd nazywac to danie paella. Nie ma wiele wspolnego z przepyszna hiszpanska paella.

  • Re: Ulubiona potrawa zagraniczna!

    turecka dorma, hiszpanska paella, grecki gyros z tzatzikami i wiele wiele innych potraw, mniam

  • Re: Hiszpańska paella

    Paella to zdecydowanie moje ulubione danie kuchnii hiszpańskiej. Sama nigdy nie robiłam, ale ostatnio wybrałam się do nowo otwartej restauracji La Iberica i tam jadłam paelle z owocami morza - naprawdę niebo w gębie.

  • Re: Najlepsze danie jakie jadłem/am w życiu.

    tortelini w rosole posypane dużą ilością parmezamu,lasagne,paella,kaczka po pekińsku

  • Re: Sekrety najlepszej Paelli

    Paella Walencjana mniam, mniam

  • Re: Ulubiona potrawa zagraniczna!

    proszę! napiszcie jakie danie spożywane poza granicami naszej Kochanej Ojczyzny najbardziej Wam przypadło do gustu! Jak znacie przepis to będzie apogeum! Może nie będe orginalny ale najbardziej smakowała w Paella :P

  • Re: Sekrety najlepszej Paelli

    Bo paella do kolacji zapobiega masturbacji

  • Re: Polecana kuchnia.

    polowa rzeczy, ktore napisalas nie ma nic wspolnego z kuchnia hiszpanska: guacamole(z avokado) i paparyczki jalapenos to nie ten kontynent, ten sam obszar jezykowy powiedzmy, ale nie te klimaty; z kuchni hiszpanskiej to oczywiscie jeszcze paella warta jest grzechu

  • Re: Sekrety najlepszej Paelli

    To paella marinera a nie valenciana😆