• Informacje na temat:

    paella hiszpańska

Artykuły na temat: paella hiszpańska
  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona), 15 dag pieczarek, 3-4 dymki, 3 łyżki oliwy, 15 dag mrożonego zielonego groszku, ok. 1/2 łyżeczki kurkumy, 600 ml bulionu warzywnego, sól, czarny pieprz, oregano.

  • ...i gotuj 10 minut, po czym ponownie dodaj kawałki kurczaka. Wrzuć krewetki i zielony groszek (powinien zanurzyć się w bulionie). Gotuj ok. 15 minut. Paella będzie gotowa, gdy krewetki staną się różowe...

  • Hiszpańska paella

    Bogactwo smaków.

  • Składniki na 12 porcji: 250 g mrożonych krewetek (obranych), 300 g mrożonych małży, 600 g filetów z piersi kurczaka, 350 g kiełbasy chorizo, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 pomidory, 2 łyżki oliwy, 400 g ryżu na paellę lub risotto, 2 łyżeczki przyprawy pimentón de la vera dulce (kupisz np. na dobreprzyprawy.com.pl), 1 litr gorącego bulionu drobiowego, 2 opakowania nitek szafranu, 100 g mrożonego zielonego groszku, 100 g jogurtu typu greckiego, sól, pieprz, natka, 12...

  • .... Nasza rada Do potrawy możesz dodać właściwie wszystko: ryby (dorsza, łososia), kurczaka, krewetki. Im więcej różnych składników, tym lepsza paella! Przygotowanie: ok. 75

  • Hiszpańska  paella z kurczakiem

    Składniki: 70 dag pałek z kurczaka, 1/2 małego bakłażana, 1/2 papryki pomarańczowej i czerwonej, 1/2 puszki fasoli czerwonej, szczypta szafranu, szklanka białego wytrawnego wina, szklanka białego ryżu, marynata: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, kolendra, oliwa z oliwek

  • Hiszpańska paella z kurczakiem - w godzinę

    Przysmak z kuchni hiszpańskiej.

  • Sekrety najlepszej Paelli

    Paella jest jednym z najtrudniejszych dań jakie znam.

  • Kuchnia hiszpańska

    Paella z krewetkami Składniki na 3-4 porcje: 40 dag ryżu do risotto, 5 nitek szafranu (możesz zastąpić 1/2 łyżeczki kurkumy), 1 średni pomidor, 2-3 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, 1/2 strąka czerwonej papryki, 1/2 szklanki mrożonego groszku, 125 ml białego wina, 5 dużych całych krewetek z pancerzami i głową, 5 małży, 15 dag kalmarów, 15 dag krewetek królewskich (sprawionych), 850 ml wywaru...

  • Paella z krewetkami i kiełbasą

    Paella to tradycyjne hiszpańskie danie. Wspaniale smakuje z owocami morza, warzywami i przyprawami. Ta potrawa nie lubi pośpiechu.

Wideo na temat: paella hiszpańska
  • Hiszpańska paella

    Poczuj się jak w Hiszpanii

  • Klasyczna paella - jak ją zrobić?

    Paella to jedno z najpopularniejszych dań kuchni hiszpańskiej, którą dziś zna już cały świat! Przyrządzana na dużej patelni, spożywana zwykle prosto z niej - to głównie smażony ryż z dodatkami. Warto pamiętać, by wybierać ryż średnioziarnisty, trzeba też uważać, by nie był zbyt rozgotowany. U nas klasyczna wersja paelli - z krewetkami i innymi owocami morza, a także odrobiną chorizo i pomidorami.

Przepisy na temat: paella hiszpańska
  • Hiszpańska paella

    Danie prosto z Hiszpanii. Jeśli nie jadłaś, spróbuj koniecznie

  • Wegetariańska paella

    Hiszpański przysmak w wersji wegetariańskiej.

  • Hiszpańska paella z kurczakiem

    Przysmak z kuchni hiszpańskiej.

  • Jambalaya

    Ciekawa potrawa, która powstała z połączenia m.in. kuchni hiszpańskiej (jej krewna to paella) i francuskiej...

  • Ryż z czterech stron świata

    Hiszpańska paella Składniki: 25 dag ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona) 15 dag pieczarek 3-4 dymki 3 łyżki oliwy 15 dag mrożonego zielonego groszku ok. 1/2 łyżeczki kurkumy 600 ml bulionu warzywnego sól, czarny pieprz, oregano Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek obierz...

  • Jambalaya

    Danie jednogarnkowe kuchni kreolskiej z Luizjany.

  • Jak jeść owoce morza?

    Nie wszyscy jednak lubią owoce morza ze względu na specyficzny smak a także wygląd. Zaś ci, którzy polubili - przepadają. Jednak smakosze niech nie częstują zbyt natarczywie, nie przekonują, jakie to smaczne osoby, która nie nakłada sobie owoców morza na talerz. Nie wybieramy też z potraw typu paella hiszpańska czy sałatka tylko tego, co lubimy, czyli krewetek lub muszli z małżami. Chyba, że...

  • Kuchnia andaluzyjska

    ...pieczeń jagnięca na miodzie. W jadłospisach restauracji na Costa del Sol można znaleźć również potrawy z innych regionów Hiszpanii, najwięcej z Kraju Basków. Paella, hiszpańskie danie narodowe, wywodzi...

Dyskusje na temat: paella hiszpańska
  • Re: Kuchnia hiszpańska

    Polecam Ci jeszcze zrobic Churros, przepyszne! Na Wyspach Kanaryjskim zrobione byly na slodko, natomiast na Costa del Sol jadlam je w wersji slonej, jak dla mnie gorszej. Napewno tradycyjna i najbardziej popularna potrawa HIszpan jest paella, ale nie nalezy ona do takich gdyz znajduja sie w niej owoce morza, krewetki, pierscienie kalamrow i malze...a do tego ryz, groszek, kukurydza i sos...na

  • Re: Hiszpańska paella

    Wstyd nazywac to danie paella. Nie ma wiele wspolnego z przepyszna hiszpanska paella.

  • Re: Ulubiona potrawa zagraniczna!

    Smażony słowacki ser i gulasze,włoska pizza,która tak naprawdę okazała się przeciętna,risotto z winem,które kiedyś odważę się zrobić po mojemu,hiszpańska paella,niebo w gębie.-próbowałam ją odtworzyć na krajowym gruncie,ale niestety wyszło coś na kształt risotta z krewetkami.. A co mogę polecić- "pollo con formaggio"-filet z kurczaka z serem.Filety kroisz na plastry,lekko solisz,obtaczasz w mące

  • Re: Hiszpańska paella

    Paella to zdecydowanie moje ulubione danie kuchnii hiszpańskiej. Sama nigdy nie robiłam, ale ostatnio wybrałam się do nowo otwartej restauracji La Iberica i tam jadłam paelle z owocami morza - naprawdę niebo w gębie.

  • Re: Hiszpańska paella

    Wstyd za ciebie skoro ty zatrzymałaś się w rozwoju i nie rozumiesz prostego dania, to jest kolejna propozycja których są setki, o których jako hiszpanka powinnaś wiedzieć zamiast się skarżyć że masz niedorozwój

  • Re: Hiszpańska paella

    ...tylko...kogo to obchodzi..... ?

  • Re: Hiszpańska paella

    Oliwki spadły do talerza same...

  • Re: Hiszpańska paella

    Po co się wymądrzać niskim poziomem mózgu, zaproponuj porządny przepis samodzielnie zrobiony to ocenimy czy jest ujowy, bo twoja golonka taka jest

  • Re: Hiszpańska paella

    uwielbiam takie dania chociaż ostatnio pozbyłam się całkiem mięsa z diety więc króluje soja, soczewica i cieciorka. Tylko wege zamiast chudnąć to sprawiło że przytyłam (dużo białka) i musiałam zacząć i ćwiczyć i brać iqgreen. Na szczęście szybko poszło, bo na tych tabsach to w miesiąc aż 6 kilo odjęło, więc drugie opakowanie już siostrze oddałam :)

  • Re: Hiszpańska paella

    uj ci w sempiternę .