• Informacje na temat:

    papryka 5 kg

Artykuły na temat: papryka 5 kg
  • Składniki na 4 porcje: 5 żółtych papryk, 2 duże cebule, 60 dag mielonej wieprzowiny, 2 szklanki bulionu, 30 dag ryżu, 3 łyżki bałkańskiego sosu ajvar, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 4 ząbki czosnku, 1 sucha kajzerka, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, papryka, tymianek...

  • Składniki: 1 szklanka kuskusu, pół kostki bulionowej (jarzynowej), 1 ogórek, 1 mała czerwona papryka, pół cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 2 zielone papryki, 1-2 łyżki oliwy, sok z cytryny, pieprz, sól...

  • Składniki na 6 porcji: 6 podłużnych strąków papryki, garść listków szpinaku baby, 15 dag serka kanapkowego, 5 dag sera z niebieską pleśnią, po 10 dag sera typu brie, olej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki orzechów włoskich, sól, pieprz

  • Składniki: 1 cebula, 50 dag mielonego mięsa, 3 ząbki czosnku, koperek, 2 jajka, 3 łyżki śmietany, musztarda, 5 dag bułki tartej, sól, pieprz, 6 dag ryżu, 4 strąki czerwonej papryki, masło do formy, bulion

  • Papryka faszerowana

    Składniki na 4 porcje: • 100 g ryżu • 2 łyżki oleju • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 30 dag mięsa mielonego • szczypta ostrej papryki • 1 łyżeczka słodkiej papryki • sól i pieprz • 4 czerwone papryki • 25 dag sera żółtego • 3 łyżki natki pietruszki.

  • Faszerowana papryka

    Składniki dla 4 osób: 4 papryki • 30 dag mięsa mielonego z indyka • pół szklanki kaszy kuskus • 20 dag pieczarek • 2 cebule • 20 dag żółtego sera • olej • pół pęczka natki pietruszki • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki • sól • pieprz.

  • Skład na 4 porcje: ● 2 czerwone i 2 żółte papryki ● cebula ● 150 g długoziarnistego ryżu ● 400 g mielonego mięsa ● 350 ml bulionu warzywnego ● dymka ● 2 łyżki przecieru pomidorowego ● sól i pieprz ● olej

  • Składniki: 5 dag ryżu, 4 duże podłużne papryki, po 2 cebule i jajka, bułka tar., 100 ml śmietany 30 proc., 50 dag mieszanego mięsa mielonego, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, olej, 1 puszka (400 ml) pomidorów.

  • Składniki: 1 szklanka kuskusu, pół kostki bulionowej (jarzynowej), 1 ogórek, 1 czerwona papryka, pół cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 2 zielone papryki, 1-2 łyżki oliwy, pieprz, sok z cytryny, sól...

  • Składniki na 4 porcje: 2 kule sera mozzarella, po 1 papryce żółtej i czerwonej, 12 dag pomidorków cherry, 6 łyżek utartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, 5 dag orzeszków piniowych, 1 pęczek bazylii, oliwa, sól morska, pieprz świeżo mielony.

Przepisy na temat: papryka 5 kg
  • Papryka po węgiersku

    Idealny dodatek do obiadu

  • Faszerowana papryka

    Idealna na przystawkę!

  • Faszerowana papryka

    Składniki: 5 dag ryżu 4 duże podłużne papryki po 2 cebule i jajka, bułka tar. 100 ml śmietany 30 proc. 50 dag mieszanego mięsa mielonego sól, pieprz, słodka i ostra papryka, olej 1 puszka (400 ml) pomidorów Przygotowanie: 1. Ryż przepłucz na sicie i ugotuj w posolonej wodzie na miękko, wg instrukcji na opakowaniu. Odstaw do schłodzenia. Papryki umyj, osusz. Odkrój czubki...

  • Papryka nadziewana

    Pomysł na lekką kolację.

  • Papryka z mięsem i ryżem

    Pomysł na przystawkę.

  • Muffiny z zielonymi oliwkami i papryką

    Składniki: ●czerwona papryka ●ok. 2 i 2/3 szklanki mąki ●2 łyżeczki proszku do pieczenia ●łyżeczka sody ●szczypta soli ●łyżeczka słodkiej papryki w proszku ●zioła do smaku, np. oregano ●2 jajka ●1/2 szklanki kwaśnej śmietany ●1/2 szklanki zimnej wody ●100 g stopionego masła ●kilkanaście zielonych oliwek Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Paprykę umyj...

  • Papryka nadziewana kaszą

    Składniki: 2 duże filiżanki kuskusu mały pomidor ok. 15 dag sera feta papryka czerwona i żółta ok. 1,5 szkl. gorącej wody lub  bulionu 1/2 szkl. startego żółtego sera 1/2 szkl. czarnych oliwek sól, pieprz Przygotowanie: 1. Nagrzej piekarnik do ok. 180°C. Kaszę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem tak, aby płyn sięgał mniej więcej 1 cm ponad poziom kaszy, odstaw na...

  • 5 szybkich, nietuzinkowych przekąsek z hummusem

    .... Przygotuj kilka różnych propozycji przekąsek do maczania: grissini, nachosy oraz pokrojone w paski warzywa takie jak marchew, seler, papryka czy nawet ogórek. Do tego zamiast zwykłego sosu czy dipu(...) grillowej lub grillu elektrycznym. Co warto wrzucić na ruszt? Wszystko, co tylko przyjdzie ci do głowy. Tradycyjnie na grillu ląduje cukinia, bakłażan, szparagi czy papryka, jednak równie dobrze...

  • 5 sposobów na ryż!

    Zastąpi płatki Na pierwsze śniadanie do mleka (również roślinnego), ugotowany ryż jest wspaniałym dodatkiem! Zastąpi płatki (często niestety dosładzane), doda nam energii, nasyci. Możesz też zjeść go na śniadanie z jogurtem lub smoothie. Sałatka raz - dwa Ryż (który np. został z obiadu) plus dowolne dodatki, i mamy pyszną sałatkę! Dobrze łączyć go z warzywami (papryka, kukurydza, pomidory...

  • Sznycle w papryce

    Apetyczne i łatwe w przygotowaniu! Świetne także w towarzystwie jarzynki z buraczków albo brukselki

Dyskusje na temat: papryka 5 kg
  • Papryka "Chili" a nowotwór

    Przepis. Wziąć 1,5 kilograma ostrej papryki, obmyć i pokroić (koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyć ręce. Nie dotknąć oka lub miejsc intymnych) na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi, bo połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich. Zalać w słoiku 1,5 litrem oleju szlachetnego, najlepiej z pestek winogron lub lnianego. Odstawić w chłodne i zaciemnione (lodówka) miejsce na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Zlać płyn do butelki, używać...

  • Re: Żółta papryka odmładza

    Polecam w stosowanie profilaktycznie jak i w chorobach cywilizacyjnych b ekstraktu konopnego CBD+ CBDA 6 % regularne spożywanie ekstraktów powoduje pozytywne skutki dla naszego układu nerwowego, pomaga się zrelaksować, wyciszyć i zasnąć Olej konopny CBD stosuje się w przypadku: 1. Padaczki. Wg. wyników badania w Filadelfii, które obejmowało dzieci z epilepsją z całych Stanów Zjednoczonych, średni spadek napadów padaczki wyniósł 45,1%. 2. Stwardnienia rozsianego. Kannabinoidy z konopi...

  • obiecany przepis

    ZUPA GULASZOWA: WYWAR WARZYWNY: kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ostra - mielona papryka (wg smaku), kostki bulionu, ok 5 pokrojonych w kostkę ziemniaków Ugotować wywar "SOS": 1/2 kg wieprzowiny, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, słodka-mielona papryka, 3 szt czerwonej papryki, 3 pomidory Wszystko pokroić w kostkę. Obsmażyć mięso pokrojone w kostkę, dodać cebulę, +czosnek

  • Re: Papryka kusi

    A ja z papryki robie przecier i potem w zimie robię z tego zupę (paprykową lub paprykowo gulaszową - zależy na co mam ochotę). Paprykę dziabię na drobniejsze kawałki, podlewam wodą (żeby nie przywarła, zagotowuję i gotuję trochę coby zmiękła. Następnie przecieram przez gęste sitko, dodaję ocet (na 5 kg papryki max 1 szklanka), jeszcze raz zagotowuję i wrzącam wywarem napełniam wyparzone słoiczki. Pyyyycha! Szczególnie w zimie dobzre rozgrzewa :)

  • Re: Sushi

    oto kilka pomyslow, mix skaldnikow wg uznania :) 1. kurczak, jogurt grecki, czerwona papryka, zielone pesto 2. tunczyk, dymka, majonez pikantny 3. wedzony losos, serek philadelphia, szczypiorek 4. krewetka w ciescie, szparag, majonez z czerwonym pesto 5. krewetka, ogorek, majonez z chilli 6. losos, awokado, majonez wasabi 7. wegorz wedzony, ogorek, majonez

  • Re: Pięć rzeczy, które zdrowi ludzie robią codziennie

    to jest 5 kłamstw, które medycyna powtarza - żeby produkować chorych ludzi i sprzedawać im trujące leki. nie każde zielone jest zdrowe - zielona papryka jest trująca - zawiera solaninę!

  • Re: Grupa wsparcia w odchudzaniu POTRZEBNA ! :)

    8.30 jabłko 9.00 płatki owsiane prawie 100g + 5 moreli suszonych zalane gorącą wodą. Rano dodane mleko 1,5% - 100 ml,warzywka: kapusta pekińska + seler 12.00 pierś kurczaka + mieszanka chińska bez marchewki. Skład mieszanki: cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryka czerwona i zielona, por. 16:00 tuńczyk wsw, makaron sojowy +marchewka z selerem, kefir

  • Re: Gulaszowa węgierska

    zupa gulaszowa z takimi dodatkami? kto był u Madziarów i jadł gulaszową zrobioną u nich w domu to na te dodatki tylko by się skrzywił.gulaszowa to wołowina ,pomidory ,papryka,ziemniaki i kluski a nie zielony groszek,boczek ita reszta .Możesz tę zupę nazwać jak chcesz ale nie gulaszową!!! No i oczywiście duuużo kminku ale ja dodaję mielony bo na normalny u mnie w domu mają długie zęby.

  • Re: PIEROGI! Jakie najlepsze?

    Ruskie owszem najlepsze, ale dobre też są z soczewicą, szpinakiem i fetą oraz z nadzieniem mieszanym (ser biały, papryka czerwona i kilka innych dodatków - nie pamiętam bo to specjalność mojej drugiej połowy)...ale każdemu polecam eksperymentować, pierogi to wdzięczny temat i każdy farsz nadaje się do nich, kwestia tylko i wyłącznie smaku:))) ostatnio zrobiliśmy 5 farszy....a...zapomniałam bym

  • Re: Nowy rozmiar, nowe życie

    kanapkę,albo wsypać łyżeczke do zupy.Niezastąpione w odchudzaniu jest tzw. leczo.Czyli warzywa duszone bez miesa.Skład: cebula, cukinia, papryka, pomidory lub swojej roboty przecier pomidorowy.Na