• Informacje na temat:

    papryka konserwowa

Artykuły na temat: papryka konserwowa
  • Papryka  konserwowa  z cebulą

    Składniki: 2 kg papryki, 1/2 kg cebuli. Zalewa szkl. octu, 7 szkl. wody, szkl. cukru, 10 liści laurowych, 20 ziaren ziela angielskiego, 20 goździków, 2 łyżki soli, opakowanie gorczycy.

  • Składniki: 1 kg fasoli jaś, cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, duża papryka konserwowa, kilka plasterków chudej wędliny i boczku, sól, pieprz, majeranek, łyżka masła...

  • Papryka konserwowa - w pół godziny

    ...czosnku poukładaj warstwami w słoiku. Zalej taką ilością oliwy, aby papryka była nią całkowicie przykryta. Zamknij słoik. Odstaw na 3-4 dni, żeby przetwór nabrał smaku, zanim go podamy na stół. Czas...

  • Składniki: 2 jajka na twardo, ugotowane udko, 5 dag papryki konserwowej, 250 ml czystego, przecedzonego rosołu, ugotowana marchewka, 2 dag żelatyny, sól, pieprz

  • Składniki na 6 porcji : 1 pęczek włoszczyzny, 1 duża cebula, 1 słoik (370 ml) marynowanej czerwonej papryki, 6 plastrów wołowiny zrazowej (po 15 dag każdy), 6 łyżeczek ostrej musztardy, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, suszony tymianek, 1 łyżeczka bulionu w proszku, 1,25 kg brukselki, gałka muszkatołowa, tymianek do dekoracji.

  • Składniki: pół kg mieszanego mielonego mięsa, 3 papryki konserwowe, 4 ogórki kiszone, 2 jajka, czerstwa bułka, pół pęczka natki, sól, słodka papryka, przyprawa do gyrosa.

  • Składniki na 4 porcje: 4 papryki, 1 szkl. kaszy jaglanej, po 3/4 szkl. kukurydzy konserwowej i mrożonego groszku, 2 marchewki, biała część pora (ok. 3 cm), 10 dag startego żółtego sera, 4 łyżki startego parmezanu, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 ząbek czosnku, po 1 łyżeczce oregano i ziół prowansalskich, sól, pieprz, oliwa.

  • Składniki: 1 kg polędwicy wieprzowej, pół kg pieczarek, 3 cebule, 2-3 czerwone papryki, pół słoika ogórków kiszonych, 2 marchewki, pół puszki groszku konserwowego, mały koncentrat pomidorowy, mąka, olej, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do mięsa wieprzowego, papryka ostra i słodka, kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych.

  • Składniki na 4 porcje: 4 różnokolorowe papryki tej samej wielkości, 15 dag sera bryndza lub feta, 10 dag białego sera twarogowego, 2 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonej, łyżka masła, sól,pieprz, 4 jajka na twardo, ząbek czosnku, 2 łyżki majonezu, siekany świeży szczypior i koperek Do dekoracji: siekany świeży szczypior i koperek

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże czerwone papryki, 80 g płatków owsianych, jajko, 4 łyżki mleka, 150 g ziaren soi (gotowanych lub konserwowych), mała marchewka, cebula czerwona, 150 g kukurydzy z puszki, łyżka przyprawy warzywnej, 100 g żółtego sera, sól, pieprz, 4 łyżki pomidorowego purée, tłuszcz do wysmarowania brytfanny

Przepisy na temat: papryka konserwowa
  • Papryka konserwowa

    ...czosnku poukładaj warstwami w słoiku. Zalej taką ilością oliwy, aby papryka była nią całkowicie przykryta. Zamknij słoik. Odstaw na 3-4 dni, żeby przetwór nabrał smaku, zanim go podamy na stół. Czas...

  • Jaja faszerowane czerwoną papryką

    Najlepiej smakują w święta!

  • Pasztet z wątróbki z papryką i kaparami

    Łatwy pasztet bez pieczenia

  • Sałatka śledziowa z papryką

    ​ Śledzie pod każdą postacią, a zwłaszcza marynowane mogę jeść na okrągło. Nic nie przebije zielonych mojej Mamy ale na corocznych spotkaniach wigilijnych pojawiają się różnego rodzaju specjały z tą rybą w roli głównej. W tym roku hitem była sałatka z dodatkiem czerwonej papryki i czerwonej cebuli - prosta, szybka i efektowna, zagościła także na naszym wigilijnym stole.

  • ...2 wędzone udka z kurczaka, 1 słoiczek marynowanych cebulek, papryka konserwowa, koperek, majonez, sól, pieprz.

  • Składniki: dwie piersi z kurczaka, 3 cebulki, 5-6 ogórków, papryka konserwowa, puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej, puszka groszku, majonez, keczup, kapusta pekińska.

  • Sałatka - przysłała Justyna

    ...1 puszka kukurydzy; 1 pomidor; 1 cebula; 1 jajko ugotowane na twardo; 1 ogórek kiszony; papryka konserwowa; 1 jogurt naturalny; sól; pieprz...

  • Ryż z warzywami i kurczakiem - przysłała Klaudia

    ...2 torebki ryżu, cebula, 30 dkg pieczarek, groszek i kukurydza konserwowa, papryka czerwona, ser żółty, pierś z kurczaka lub parówki.

  • Pikantna sałatka - przysłała Belunia

    ...makaron świderki; papryka czerwona - surowa; orzeszki ziemne; czarne oliwki; zielony ogórek; tuńczyk w oleju; pomidor świeży; kukurydza konserwowa; bazylia; oregano; chily; słodka papryka; oliwa z oliwek; sól; pieprz...

  • Składniki: 2 szkl. ugotowanego makaronu, papryka (może być konserwowa), ogórek kwaszony (ilość według uznania), 1 cebula, seler, 10 dag sera żółtego, majonez, pieprz i sól do smaku, pół szkl. octu winnego, pół szkl. oleju.

Dyskusje na temat: papryka konserwowa
  • Re:  Pomysły na coś z niczego?

    Proponuje leczo,ze składników jakich masz w domu.Mogą byc różne rodzaje kiełbas,papryka konserwowa pare kawałeczków,ogórek kiszony lub konserwowy,cebula.Wszystko pokrój w kostke i do garnka,trochę podduś żeby było miękkie i gotowe.Cała robotato około 30minut.

  • Re: Które owoce i warzywa wybierać zimą, aby uniknąć chemii w nich...?

    warzywa nie zawierają chemii jeżeli masz je swoje i przechowujesz przez zimę. ziemniaki, marchew, buraki, pietruszka, seler, kiszona kapusta, ogórki kiszone, konserwowe, papryka konserwowa, kompoty z jabłek, śliwek, wiśni, truskawek, porzeczek, agrestu. do tego powidła z węgierek z jabłek robione bez cukru rafinowanego. mrożona fasolka, kalafior, lubczyk itd.

  • Re: dodatki do pizzy

    Na pizzę zazwyczaj kładziemy to, co znajdzie 'się nadającego' w lodówce. Najczęściej to papryka (świeża lub konserwowa), cebula, pomidory, jakaś wędlina, kukurydza z puszki, oliwki, ser, czyli bardzo klasycznie. Nie podsmażamy jednak tych składników - pieczenie w zupełności wystarczy. Pozdrawiamy i życzymy miłych eksperymentów. Jak napisała Tosca - możliwości jest tyle, ilu kucharzy. :)

  • Re: Dużo i tanio !

    . Osobiście robię sałatkę "super szybką" nie z kurczakiem, a z tuńczykiem - dwie-trzy puszki tuńczyka, puszka kukurydzy, puszka fasoli, puszka groszku, puszka ananasa, papryka konserwowa, trochę majonezu

  • Re: Jaja faszerowane czerwoną papryką

    fuj no chyba mozna sie bylo wysylic na jakis oryginalny farsz - papryka konserwowa i majonez - szczyt smaku

  • Re: Tradycyjna soljanka

    mieszkam od lat w Berlinie (wtedy jeszcze Zachodnim),mam mase przyjaciol z bylej NRD i oni znaja na 100% jak ma wygladac prawdziwa SOLIANKA. Mieso( wczesniej usmazone),dodana kielbasa,albo boczek,papryka konserwowa,ogorki konserwowe i smietana (do wyboru,kto nie lubi,to bez). Moj znajomy nazywa ta zupe "kacowka"(bo faktycznie po "balandze" dzien wczesniej) smakuja superrrrrrrrrrrrrrrrr

  • Re: 7 przepisów na doskonałą pizzę

    Moja ulubiona od lat to 30 dkg maki 6 łyżek oliwy, 21 gram drożdży /może być na oko/ rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody 1 łyżeczka cukru i sól do smaku. Pół szklanki ciepłej wody. /20 min w lodówce/ . Smaruję koncentratem z oliwą nakładam pieczarki / nie solę/ pomidor sparzony pokrojony bez skórki, papryka czerwona , może być konserwowa też i na to dużo startego sera Gouda a nie żadne