• Informacje na temat:

    pasta z chili z orzechami

Artykuły na temat: pasta z chili z orzechami
  • Muhammara - pasta z papryki i orzechów

    Składniki: 3 czerwone papryki, 10 dag orzechów włoskich, łyżka melasy z granatów, pół łyżeczki ostrych płatków chili, łyżeczka kuminu, łyżeczka koncentratu...

  • Składniki: 3 czerwone papryki, 10 dag orzechów włoskich, łyżka melasy z granatów, pół łyżeczki ostrych płatków chili, łyżeczka kuminu, łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, posiekany ząbek czosnku, bułka tarta do zagęszczenia, łyżka oliwy...

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej karkówki, 1 cebula, 1/2 pęczka kolendry, 1 żółtko, 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, świeży imbir (kawałek wielkości włoskiego orzecha), 1 por, 50 dag marchewki, 1 papryczka chili, 40 dag ziemniaków, 3 łyżeczki żółtej pasty curry, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu, szczypta cukru, sól, pieprz.

  • Gorąca czekolada: Blisko nieba i ziemi

    Słodką gorącą czekoladę do picia zawdzięczamy... meksykańskim zakonnicom, które pewnego razu zamiast chili do napoju dodały cukier.

  • ...smażenia dodaj kiełki fasoli. Zdejmij z ognia, wrzuć dymkę i kolendrę, dokładnie wymieszaj. Podawaj makaron posypany orzechami, udekorowany płatkami chili i limonką.

  • ...(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 510 kilokalorii. Jeśli lubisz pikantne potrawy, słodką paprykę zastąp świeżą papryczką chili.

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag świeżego szpinaku, 20 dag orzechów włoskich, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka czerwonego octu winnego, po ½ łyżeczki suszonej bazylii, mielonej kozieradki, mielonej papryki chili, majeranku, mielonej kolendry, sól, 2-3 łyżki pestek z granatu.

  • ...z wodą z jej gotowania (2/3 szkl.), sokiem z cytryn, tahiną, oliwą, czosnkiem. Dopraw. Hummus możesz zrobić na ostro, dodając chili, lub w wersji ziołowej – np. z kolendrą, natką pietruszki, albo z orzechami, oliwkami. Hummus to świetny dodatek do różnych dań na zimno, np. warzyw, kanapek, pity, ale też do mięs, także na ciepło.

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Śledziowe kotleciki z puree buraczanym i pikantnym sosem

    Słodko, pikantnie... Smak śledzia podkręca pikanteria chili i dopełnia smak orzechów i słodycz buraka. Idealne połączenie na pozór nie koniecznie pasujących do siebie smaków.

Przepisy na temat: pasta z chili z orzechami
  • Pasta z papryki

    Składniki: 3 czerwone papryki 60 g orzechów włoskich 1 łyżeczka syropu klonowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka(...). Gdy papryki trochę ostygną, ściągnij z nich skórę. Zblenduj z orzechami i pozostałymi składnikami. Przełóż do słoiczka, pasteryzuj.

  • Pikantne smarowidła do kanapek

    ...przeciśniętym przez praskę oraz mielonym imbirem. Cytrynowa pasta z tuńczyka Puszkę tuńczyka osącz z zalewy, rybę rozdrobnij widelcem. Jabłko obierz, oczyść, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj(...) i oliwy. Zmiksuj na gładki mus. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i chili.

  • Hummus

    Legenda głosi, że Hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Dziś, ta pasta z ciecierzycy popularna jest w wielu krajach, a szczególnie cenią ją sobie weganie i wegetarianie.

  • Roladki indycze

    Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka, 1 marchewka, 1 por, sól, pieprz, mielona kolendra,1 łyżka pikantnej konfitury z mango (do mięs), 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, 1 papryczka chili, 2-3 łyżki oleju, 375 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 1 puszka mleka kokosowego, 1-2 łyżki pasty curry, 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego (z torebki) , listki kolendry...

  • Mięsa zapiekane w pysznych sosach

    ...czosnek, pasta curry albo starty chrzan. Pomidorowy na ostro Przepis podstawowy: Sparz 8-10 dojrzałych pomidorów. Zdejmij skórki i usuń pestki. Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę, usmaż je na szklisto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj miąższ pomidorów oraz posiekaną papryczkę chili. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą oraz odrobiną octu i cukru. Polej wierzch zapiekanki...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...turysty z Europy jest natomiast harissa, którą znajdziemy w każdym tunezyjskim domu (i w każdej restauracji - także tej hotelowej). To pikantna pasta, której podstawowym składnikiem jest papryczka piri-piri lub papryczka chili. Uciera się ją z czosnkiem oraz przyprawami - solą, kolendrą, kminem rzymskim i kminkiem zwyczajnym, a następnie łączy z oliwą z oliwek. Tunezyjczycy zjadają harissę...

  • Zioła z kuchennego parapetu

    ...mięso. Dodaj połówki pomidorków i posiekaną natkę. Smaż 3 min. Dopraw solą, pieprzem i chili. Ozdób miętą i orzeszkami. Zielone pesto z natki i bazylii Przygotuj po dużym pęczku bazylii i natki...

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    .... Smaż ok. 10 minut na oleju. Od czasu do czasu obracaj, by filety zrumieniły się równomiernie. Krótko przed końcem smażenia posmaruj mięso miodem wymieszanym z 2 szczyptami płatków chili i 1/2 łyżeczki(...) orzechami.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...ryżowa Ta sałatka stanowi udane połączenie słodyczy i słoności, jest pikantna i smaczna. Jeśli wolisz ostrzejsze dania, możesz dodać trochę przyprawy chili. Sałatka świetnie smakuje z mięsem lub rybą(...), dodaj posiekaną kolendrę i porządnie wymieszaj całość. Łosoś z chili i imbirem Tłuste ryby, takie jak łosoś, doskonale sprawdzają się podczas odchudzania, ale trzeba pamiętać, że są bardziej...