• Informacje na temat:

    pasta z chili z orzechami

Artykuły na temat: pasta z chili z orzechami
  • Muhammara - pasta z papryki i orzechów

    Składniki: 3 czerwone papryki, 10 dag orzechów włoskich, łyżka melasy z granatów, pół łyżeczki ostrych płatków chili, łyżeczka kuminu, łyżeczka koncentratu...

  • Składniki: 3 czerwone papryki, 10 dag orzechów włoskich, łyżka melasy z granatów, pół łyżeczki ostrych płatków chili, łyżeczka kuminu, łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, posiekany ząbek czosnku, bułka tarta do zagęszczenia, łyżka oliwy...

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej karkówki, 1 cebula, 1/2 pęczka kolendry, 1 żółtko, 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, świeży imbir (kawałek wielkości włoskiego orzecha), 1 por, 50 dag marchewki, 1 papryczka chili, 40 dag ziemniaków, 3 łyżeczki żółtej pasty curry, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu, szczypta cukru, sól, pieprz.

  • Gorąca czekolada: Blisko nieba i ziemi

    Słodką gorącą czekoladę do picia zawdzięczamy... meksykańskim zakonnicom, które pewnego razu zamiast chili do napoju dodały cukier.

  • ...smażenia dodaj kiełki fasoli. Zdejmij z ognia, wrzuć dymkę i kolendrę, dokładnie wymieszaj. Podawaj makaron posypany orzechami, udekorowany płatkami chili i limonką.

  • ...(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 510 kilokalorii. Jeśli lubisz pikantne potrawy, słodką paprykę zastąp świeżą papryczką chili.

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag świeżego szpinaku, 20 dag orzechów włoskich, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka czerwonego octu winnego, po ½ łyżeczki suszonej bazylii, mielonej kozieradki, mielonej papryki chili, majeranku, mielonej kolendry, sól, 2-3 łyżki pestek z granatu.

  • ...z wodą z jej gotowania (2/3 szkl.), sokiem z cytryn, tahiną, oliwą, czosnkiem. Dopraw. Hummus możesz zrobić na ostro, dodając chili, lub w wersji ziołowej – np. z kolendrą, natką pietruszki, albo z orzechami, oliwkami. Hummus to świetny dodatek do różnych dań na zimno, np. warzyw, kanapek, pity, ale też do mięs, także na ciepło.

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Śledziowe kotleciki z puree buraczanym i pikantnym sosem

    Słodko, pikantnie... Smak śledzia podkręca pikanteria chili i dopełnia smak orzechów i słodycz buraka. Idealne połączenie na pozór nie koniecznie pasujących do siebie smaków.

Przepisy na temat: pasta z chili z orzechami
  • Pasta z papryki

    Składniki: 3 czerwone papryki 60 g orzechów włoskich 1 łyżeczka syropu klonowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka(...). Gdy papryki trochę ostygną, ściągnij z nich skórę. Zblenduj z orzechami i pozostałymi składnikami. Przełóż do słoiczka, pasteryzuj.

  • Pikantne smarowidła do kanapek

    ...przeciśniętym przez praskę oraz mielonym imbirem. Cytrynowa pasta z tuńczyka Puszkę tuńczyka osącz z zalewy, rybę rozdrobnij widelcem. Jabłko obierz, oczyść, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj(...) i oliwy. Zmiksuj na gładki mus. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i chili.

  • Hummus

    Legenda głosi, że Hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Dziś, ta pasta z ciecierzycy popularna jest w wielu krajach, a szczególnie cenią ją sobie weganie i wegetarianie.

  • Roladki indycze

    Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka, 1 marchewka, 1 por, sól, pieprz, mielona kolendra,1 łyżka pikantnej konfitury z mango (do mięs), 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, 1 papryczka chili, 2-3 łyżki oleju, 375 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 1 puszka mleka kokosowego, 1-2 łyżki pasty curry, 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego (z torebki) , listki kolendry...

  • Mięsa zapiekane w pysznych sosach

    ...czosnek, pasta curry albo starty chrzan. Pomidorowy na ostro Przepis podstawowy: Sparz 8-10 dojrzałych pomidorów. Zdejmij skórki i usuń pestki. Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę, usmaż je na szklisto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj miąższ pomidorów oraz posiekaną papryczkę chili. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą oraz odrobiną octu i cukru. Polej wierzch zapiekanki...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...turysty z Europy jest natomiast harissa, którą znajdziemy w każdym tunezyjskim domu (i w każdej restauracji - także tej hotelowej). To pikantna pasta, której podstawowym składnikiem jest papryczka piri-piri lub papryczka chili. Uciera się ją z czosnkiem oraz przyprawami - solą, kolendrą, kminem rzymskim i kminkiem zwyczajnym, a następnie łączy z oliwą z oliwek. Tunezyjczycy zjadają harissę...

  • Zioła z kuchennego parapetu

    ...mięso. Dodaj połówki pomidorków i posiekaną natkę. Smaż 3 min. Dopraw solą, pieprzem i chili. Ozdób miętą i orzeszkami. Zielone pesto z natki i bazylii Przygotuj po dużym pęczku bazylii i natki...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...ryżowa Ta sałatka stanowi udane połączenie słodyczy i słoności, jest pikantna i smaczna. Jeśli wolisz ostrzejsze dania, możesz dodać trochę przyprawy chili. Sałatka świetnie smakuje z mięsem lub rybą(...), dodaj posiekaną kolendrę i porządnie wymieszaj całość. Łosoś z chili i imbirem Tłuste ryby, takie jak łosoś, doskonale sprawdzają się podczas odchudzania, ale trzeba pamiętać, że są bardziej...