• Informacje na temat:

    pasteryzacja papryki

Artykuły na temat: pasteryzacja papryki
  • Długość pasteryzacji zależy m.in. od wielkości słoika. Półlitrowy potrzebuje 20 minut, litrowy – 25. 1. Papryki umyj, osusz, oczyść z gniazd. Pokrój na ćwiartki, każdą ćwiartkę na 3 części. Na dno słoików wsyp po pół łyżeczki gorczycy, ułóż paprykę. 2. Składniki zalewy wlej do garnka, zagotuj. Gotuj 5 minut. Przelej do słoików, na koniec do każdego dodaj po łyżce oliwy. Zakręć...

  • Przygotowanie: Papryki umyj, porozcinaj na czworo, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na węższe pasy (ćwiartki jeszcze na pół) i opłucz. Chili przetnij na pół, usuń nasiona(...) przygotowane przetwory zalej gorącą marynatą, zakręć i postaw na ok. 10 minut na zakrętce. Następnie pasteryzuj przez dziesięć minut. Marynowane papryki będą gotowe po tygodniu od pasteryzacji.

  • Wielka księga smaków: Groszek cukrowy

    ..., chociaż pasteryzacja pozbawiała go intensywnie zielonej barwy.  Problem ten został rozwiązany wraz  z nastaniem epoki mrożonek.  Najsmaczniejszy jest młody, prosto z krzaka, dostępny właśnie w lipcu...

  • ...pietruszki, 2 małe papryki chili. Zalewa: 250 ml wody, 80 ml octu, 1 łyżka cukru, 4 gałązki tymianku, po 1 łyżeczce nasion gorczycy, nasion kolendry i ziarenek czarnego pieprzu. Grzyby przebierz, oczyść(...) (pilnuj, aby woda się nie zagotowała). Pasteryzuj 25 minut w temperaturze 90 st. C. Wyjmij słoiki. Grzyby z papryką w zalewie Składniki: 1,5 kg grzybów, 50 dag czerwonej papryki. Zalewa: 500 ml...

  • Rozgryźć EKO

    Już co druga z nas kupuje żywność ekologiczną. Powód? Wierzymy, że jest zdrowsza. Paradoksalnie większość z nas nie wie niestety, jak ją rozpoznać. A to wykorzystują nieuczciwi sprzedawcy. Bo za ekoprodukty jesteśmy gotowe zapłacić więcej. Czy jedzenie określane jako bio lub organiczne jest warte swojej ceny i jak je kupować, żeby nie dać się oszukać? Wyjaśniamy.

  • Spiżarnia pełna skarbów

    Papryka konserwowa w miodzie Składniki na 4-5 słoików (ok. 400 ml): 2 i 1/2 kg papryki, 1 szklanka octu 10 proc., 5 szklanek wody, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu, łyżka soli, po 8-10 ząbków czosnku, goździków, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, 4-5 listków laurowych, gorczyca, oliwa, gałązki rozmarynu. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i dokładnie opłucz pod bieżącą...

  • Jak zatrzymać witaminy?

    Przekonaj się, czy wiesz, jak przyrządzać warzywa i owoce, by nie straciły swoich wartości odżywczych. Odpowiedz na nasze pytania.

  • ...jogurt i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Sałatka malinowa Składniki na 4 porcje: 200 g malin, 200 g sera owczego, 2 żółte papryki, główka sałaty, cebula, 3 łyżki posiekanego szczypioru...

  • Warzywa pozytywnie zakręcone

    Meksykańskie ogórki na ostro Składniki na 12 słoiczków: 4 kg ogórków gruntowych, papryczka chili lub 2-3 łyżki chili w proszku, 8 łyżek soli kamiennej, 3 główki czosnku, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka ziaren gorczycy, łyżka słodkiej papryki, 6 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego, 1/2 kg cukru Przygotowanie: 1. Weź duże gliniane naczynie, wyparz...