• Informacje na temat:

    pasteryzacja papryki

Artykuły na temat: pasteryzacja papryki
  • Długość pasteryzacji zależy m.in. od wielkości słoika. Półlitrowy potrzebuje 20 minut, litrowy – 25. 1. Papryki umyj, osusz, oczyść z gniazd. Pokrój na ćwiartki, każdą ćwiartkę na 3 części. Na dno słoików wsyp po pół łyżeczki gorczycy, ułóż paprykę. 2. Składniki zalewy wlej do garnka, zagotuj. Gotuj 5 minut. Przelej do słoików, na koniec do każdego dodaj po łyżce oliwy. Zakręć...

  • Przygotowanie: Papryki umyj, porozcinaj na czworo, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na węższe pasy (ćwiartki jeszcze na pół) i opłucz. Chili przetnij na pół, usuń nasiona(...) przygotowane przetwory zalej gorącą marynatą, zakręć i postaw na ok. 10 minut na zakrętce. Następnie pasteryzuj przez dziesięć minut. Marynowane papryki będą gotowe po tygodniu od pasteryzacji.

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    ...witaminę C, gdyż podczas suszenia prawie całkowicie je tracą. Pasteryzacja Zimą warto również sięgać po produkty pasteryzowane. Rozwiązania nowoczesnej technologii pozwalają na zminimalizowanie utraty nieodpornych na wysokie temperatury witamin. - Podczas tego procesu zachowywana jest większość składników mineralnych oraz antyoksydantów. W przypadku pomidorów pasteryzacja korzystnie wpływa...

  • Wielka księga smaków: Groszek cukrowy

    ..., chociaż pasteryzacja pozbawiała go intensywnie zielonej barwy.  Problem ten został rozwiązany wraz  z nastaniem epoki mrożonek.  Najsmaczniejszy jest młody, prosto z krzaka, dostępny właśnie w lipcu...

  • ...pietruszki, 2 małe papryki chili. Zalewa: 250 ml wody, 80 ml octu, 1 łyżka cukru, 4 gałązki tymianku, po 1 łyżeczce nasion gorczycy, nasion kolendry i ziarenek czarnego pieprzu. Grzyby przebierz, oczyść(...) (pilnuj, aby woda się nie zagotowała). Pasteryzuj 25 minut w temperaturze 90 st. C. Wyjmij słoiki. Grzyby z papryką w zalewie Składniki: 1,5 kg grzybów, 50 dag czerwonej papryki. Zalewa: 500 ml...

  • Rozgryźć EKO

    Już co druga z nas kupuje żywność ekologiczną. Powód? Wierzymy, że jest zdrowsza. Paradoksalnie większość z nas nie wie niestety, jak ją rozpoznać. A to wykorzystują nieuczciwi sprzedawcy. Bo za ekoprodukty jesteśmy gotowe zapłacić więcej. Czy jedzenie określane jako bio lub organiczne jest warte swojej ceny i jak je kupować, żeby nie dać się oszukać? Wyjaśniamy.

  • Spiżarnia pełna skarbów

    Papryka konserwowa w miodzie Składniki na 4-5 słoików (ok. 400 ml): 2 i 1/2 kg papryki, 1 szklanka octu 10 proc., 5 szklanek wody, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu, łyżka soli, po 8-10 ząbków czosnku, goździków, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, 4-5 listków laurowych, gorczyca, oliwa, gałązki rozmarynu. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i dokładnie opłucz pod bieżącą...

  • Jak zatrzymać witaminy?

    Przekonaj się, czy wiesz, jak przyrządzać warzywa i owoce, by nie straciły swoich wartości odżywczych. Odpowiedz na nasze pytania.

  • ...jogurt i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Sałatka malinowa Składniki na 4 porcje: 200 g malin, 200 g sera owczego, 2 żółte papryki, główka sałaty, cebula, 3 łyżki posiekanego szczypioru...

  • Warzywa pozytywnie zakręcone

    Meksykańskie ogórki na ostro Składniki na 12 słoiczków: 4 kg ogórków gruntowych, papryczka chili lub 2-3 łyżki chili w proszku, 8 łyżek soli kamiennej, 3 główki czosnku, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka ziaren gorczycy, łyżka słodkiej papryki, 6 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego, 1/2 kg cukru Przygotowanie: 1. Weź duże gliniane naczynie, wyparz...