• Informacje na temat:

    pasteryzowanie sloikow z galaretka

Artykuły na temat: pasteryzowanie sloikow z galaretka
  • Składniki: 3 kg jabłek (np. papierówek), 1 i 1/2 kg czerwonej porzeczki, sok z 3 cytryn, ok. 1 i 1/2 kg cukru, ok. 1 l wody

  • Galaretka z jeżyn

    Składniki na 2-3 słoiczki o pojemności 200 ml: 1 kg jeżyn, 150 ml wytrawnego wina (białe lub różowe), 1 duża cytryna, ¼ łyżeczki cynamonu, cukier.

  • Składniki: 2 kg dojrzałych owoców żurawiny, 2 kg cukru, szklanka wody, kilka listków melisy cytrynowej.

  • Jak zrobić galaretkę Galaretki robi się z owoców bogatych w pektyny (porzeczka, agrest, pigwa, jabłko). Zagotowane z niedużą ilością wody owoce przecieramy przez sito. Owocową miazgę gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy tyle cukru, ile jest miazgi (na objętość). Gotujemy 10-15 minut, aż na obrzeżu rondelka będzie się robić galaretka (nie może być ani twarda, ani rozlewać się...

  • Robimy przetwory

    Już wkrótce zaczną owocować drobne owoce, z których będziemy robić przetwory.

  • Owoce pigwy

    Nazywane są polską cytryną, gdyż zawierają sporą ilość witaminy C, są twarde, bardzo kwaśne i aromatyczne.

  • Konfitury to owoce (maliny, truskawki, wiśnie) smażone w gęstym syropie. By równomiernie się smażyły, od czasu do czasu potrząsamy rondlem (z grubym dnem)....

  • Naturalne recepty na odporność

    Najwięcej infekcji oddechowych przydarza się nam w zimnych porach roku. Niskie temperatury to raj dla odpowiedzialnych za choroby układu oddechowego zarazków. Właśnie wtedy odzyskują one swoją żywotność. Dlatego warto w tym czasie wspomagać się ziołami i owocami roślin, które pobudzają odporność.

  • Przetwory dla dzieci

    Teraz stragany są pełne zdrowych sezonowych owoców. Warto zrobić z nich przetwory! Zimą będą dla malca prawdziwą witaminową pychotką.

  • Wszystkie ulepszacze pod lupą!

    Wszelkie dodatki do żywności muszą być dopuszczone do użycia. Ale dozwolone nie znaczy superzdrowe! Na jakie oznaczenia „E” uważać? Które są naturalne? Sprawdzamy!

Przepisy na temat: pasteryzowanie sloikow z galaretka
  • Galaretka z żurawiny

    Owoce żurawiny dokładnie oczyść i odsącz.

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...kobiety, to świetne źródło magnezu oraz żelaza. Galaretka z ciemnych winogron Składniki: 1kg dojrzałych, dorodnych winogron 2 szklanki białego cukru ½ szklanki soku wyciśniętego...

  • Czas na leśne owoce

    Dojrzewające w letnim słońcu, w ciszy leśnych zakątków, są apetycznym źródłem witamin i minerałów. Jedyną ich wadą – a jednocześnie jedną z wielu zalet – jest delikatność.