• Informacje na temat:

    pasty z fety

Artykuły na temat: pasty z fety
  • Składniki: 100 g fety marynowanej w oliwie, duże dojrzałe awokado, łyżeczka startej skórki z cytryny, łyżka posiekanej, świeżej mięty, kilka kromek pieczywa z ziarnami, garść rukoli...

  • ...✔ Groszkowy mus z fetą W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć 40 dag zielonego groszku. Ugotuj go do miękkości. Odcedź. Włóż do lodowatej wody. Po minucie wyjmij, osącz, wystudź. Następnie do groszku dodaj garść świeżej bazylii oraz 20 dag fety. Całość zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Posyp uprażonymi pestkami słonecznika. ✔ Czosnkowa pasta z bobu...

  • Składniki: 20 dag twarogu, 15 dag fety, 15 czarnych oliwek, 6 pomidorków koktajlowych, 1/2 pęczka bazylii, kilka gałązek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, plasterki pomidorka i oliwek do dekoracji.

  • ...1. Mięso przełóż do miski. Połącz z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem i startym imbirem. Dodaj jajko, bułkę tartą, 10 dag pokruszonej fety i posiekane zioła. Wyrób gładką masę. 2. Dopraw ją solą, pieprzem, połową łyżeczki cynamonu i szczyptą mielonego kardamonu. Uformuj malutkie pulpeciki. Obsmaż je na oleju, przełóż na blachę. Piecz w 180 st. ok. 12 min. 2/3 szkl. pasty tahini...

  • Składniki: duży bakłażan, 10 dag białego sera, 10 dag fety, łyżka mleka lub śmietany, kilka liści sałaty rukola lub innej np. lodowej, kolorowy pieprz, orzechy włoskie, oliwa.

  • ...plastry bakłażana, boczku i porcję warzywnego sosu. Każdą warstwę posypać odrobiną pokruszonej fety. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Gotową zapiekankę posypać listkami...

  • Księga smaków: Oliwki

    ...i arbuzem Wymieszaj: 3 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę, 100 g fety, garść posiekanych czarnych oliwek, pół fioletowej cebuli pokrojonej w piórka. Oprósz pieprzem, skrop oliwą.

  • Grillowane nadziewane bakłażany - w 35 minut

    ...praskę. Wymieszać czosnek, paprykę i fetę, przyprawić pieprzem. Pozostałą paprykę zmiksować z połową oleju. Doprawić solą i pieprzem. Plastry bakłażana wytrzeć, nałożyć na nie pastę z fety. Rolować...

  • ...pieprzem. Sałatka z fetą i arbuzem Wymieszaj: 3 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę, 100 g fety, garść posiekanych czarnych oliwek, pół fioletowej cebuli pokrojonej w piórka. Oprósz pieprzem, skrop...

  • Orzechowy raj

    Te orzechy warto jeść Orzeszki ziemne są bogate w magnez. Zwierają 40-55 proc. tłuszczów i ok. 25 proc. łatwo przyswajalnego białka. W kuchni przyrządza się z nich pasty oraz dodaje do sałatek(...). Pikantna kula serowa Składniki: 10 dag sera pleśniowego (gorgonzola lub rokpol), 30 dag fety, 4 łyżki sherry, 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%), torebka śmietanki - fix, orzechy, krakersy, ciemne...

Wideo na temat: pasty z fety
  • Karnawałowe finger food

    Wypróbuj przekąski na jeden kęs, m.in. chleb bez mąki i pastę z łososia i chrzanu oraz pastę z fety, chilli i orzechów. Na deser - budyń na wytrwanie Julii Child i bananowe koreczki z czekoladą. Kuchnia typu finger food.

Przepisy na temat: pasty z fety
  • Pożywne śniadanie z jajkami i awokado

    ...twarde. Wyjmij jajka za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym. Opiecz chleb w tosterze. Przełóż tosty na talerz, połóż na nich szpinak, pastę z awokado i fety oraz jajka.

  • 6 pomysłów na kanapki

    ...zawiera: 1930 kJ/461 kcal Chleb pełnoziarnisty z kremem z fety Składniki na 4 porcje: - 30 g suszonych pomidorów w oliwie, - 30 g zielonych oliwek bez pestki, - 4 łodyżki bazylii, - ząbek czosnku(...) rozgnieść widelcem, dodać przygotowane składniki, doprawić pieprzem. Kromki smarować kremem z fety, na wierzchu układać plasterki pomidora. Można dekorować bazylią. Czas przygotowania: 20 minut Jedna...

  • Grillowane nadziewane bakłażany

    ...praskę. Wymieszać czosnek, paprykę i fetę, przyprawić pieprzem. Pozostałą paprykę zmiksować z połową oleju. Doprawić solą i pieprzem. Plastry bakłażana wytrzeć, nałożyć na nie pastę z fety. Rolować...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...w całości w winie lub pozbawione skorupek i uduszone we własnym sosie z sutym dodatkiem czosnku i fety. Albo usmażone w delikatnym i przyjemnie chrupiącym cieście piwnym. Z ryb najpopularniejsze...