• Informacje na temat:

    pasztet słoik

Artykuły na temat: pasztet słoik
  • Pasztet ze słoiczka

    Składniki na 5 słoików: 1,30 kg karkówki, 30 dag świeżego boczku, 25 dag wątroby wieprzowej, 2-3 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3-4 łyżeczki majeranku, sól, pieprz. Ponadto: słoiki o pojemności 300 ml.

  • Przepis przysłała Iwona Cieplik z Milicza Składniki: po 1 kg mięsa wieprzowego i drobiowego, 20 dag wątróbki drobiowej, 2 cebule, 5 jajek, 3-4 łyżki oleju, masło, pieprz, sól, lubczyk, tymianek, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren jałowca, kostka bulionowa grzybowa, słoik marynowanych grzybków, 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Mięso wieprzowe...

  • ...5 łyżkami żurawiny do mięs (ze słoika). Dodaj 2 łyżki półsłodkiego czerwonego wina. Sos przypraw do smaku szczyptą cukru oraz białego pieprzu. Przed podaniem mocno schłodź.

  • Domowe pasztety

    Samodzielnie przygotowany pasztet, mięsny lub wegetariański, wybornie smakuje ze świeżym pieczywem albo jako nadzienie do kruchych babeczek.

  • Dobrze dobrany sos to najlepszy sposób, aby podkreślić smak pasztetu. Z naszymi przepisami nawet kulinarni debiutanci przygotują bez problemu najsmaczniejsze dodatki.

  • Trzy rośliny, które warto jeść, gdy brakuje wapnia

    ...ciśnienie krwi i pozbyć się złego cholesterolu. Jak ją jeść: W postaci pasty do kanapek lub pasztetu z majerankiem i gałką, które ułatwiają trawienie i zapobiegają wzdęciom. Pasztet w słoiku(...). Piecz w 150 st. C przez 25 minut, mieszając kilka razy. Trzymaj w szczelnym słoiku. Granolę podawaj z jogurtem lub z mlekiem. Fasola Chroni przed osteoporozą. W suchych ziarnach jest m.in. dużo wapnia...

  • C. Wystudzoną, pokrój w plastry. Pasztet z żurawiną Składniki: 30 dag łopatki, 1/2 piersi z kurczaka, 15 dag wątróbki, 10 dag surowego boczku, wąski pasek słoniny, 2 czerstwe bułki, 1 szklanka mleka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 jajko, sól, pieprz, 4 łyżki majeranku, 4 łyżki sezamu, 1 słoik żurawiny, olej, 2 łyżeczki masła. Przygotowanie: Mięso ugotuj z do datkiem...

  • Proste triki na szczupłą sylwetkę

    ...mały słoik, wlej do niego łyżeczkę (nie więcej!) oliwy, trochę soku z cytryny, odrobinę miodu i musztardy, szczyptę soli. Zakręć słoik, energicznie nim potrząśnij - to wszystko. Jeśli do sałatki(...) sięga każdego dnia. Znajdziesz go w chipsach, gotowych daniach i sosach, zupach w proszku, keczupie i majonezie, mieszankach przypraw, chipsach oraz wyrobach mięsnych: wędlinach, pasztetach, konserwach...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    ...jak: ● wędliny (szczególnie te z mielonej masy mięsnej, jak kiełbasy, pasztety, metki) - zawierają m.in. difosforan disodowy (E450i) i azotyn sodu (E250). ● dania w słoikach (pulpety, gołąbki(...) produktach: ● w przetworach mięsnych - np.: pasztetach, klopsach, kiełbasach, mortadelach. Mąka bywa do nich często dodawana, by poprawić konsystencję. ● w wegetariańskich "wędlinach" - wiele z nich...

  • Gofry gryź!

    ...z ognia. Dodaj ocet i chorizo, dopraw solą i pieprzem. Gofry podawaj z fasolą, chorizo i gorącymi jajkami w koszulkach. Żytnie gofry z pasztetem, galaretką z porto i korniszonami  (na 12 gofrów) Czas przygotowania: gofry 1 godzina + 12 godzin; pasztet 2,5 godziny Poziom trudności: 3 Na gofry: 800 ml maślanki, 185 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka...

Przepisy na temat: pasztet słoik
  • Marynowane buraczki

    Smaczna przekąska, pasuje do mięs i pasztetów.

  • Słoiczek pełen smaku

    ...st. przez 60 minut. Ostudź.  4. Galaretka: podgrzej sok z octem. Wymieszaj z żelatyną, a gdy zacznie tężeć, wylej ją na pasztet w słoikach. Schłodź do zastygnięcia. Trzymaj w lodówce.(...)Sposób przygotowania 1. Pasztet: mięso, wątróbkę i boczek oczyść, umyj i osusz. Mięso z królika możesz zastąpić drobiem, a wątróbkę cielęcą - drobiową. Wszystko pokrój na równe kawałki, wymieszaj...

  • Galaretka z żurawiny

    ...z cukrem, wrzuć owoce i gotuj aż się rozpadną. Przetrzyj je przez sito. Przecier wstaw na ogień i gotuj ok. 5 minut. Gorącą masę przelej do wyparzonych słoików, dodaj po listku melisy, zamknij i ostudź. Pasteryzuj w temperaturze 90 stopni C. To świetny dodatek do drobiu, dziczyzny oraz pasztetów. Czas przygotowania: ok. godziny...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... III. Wiosenne białe ragout Za 22 zł: Składniki:  ●8 jajek na twardo ●30 dag kalafiora lub kalarepki ●kilka szparagów (świeżych lub ze słoika) ●marchew ●6 ziemniaków ●4 łyżki mąki ●6 dag(...). Przed podaniem wybij na półmisek i skrop octem. II. Ryba ze szparagami Za 42 zł: Składniki:   ●50 dag wyfiletowanego łososia bez skóry ●30 dag zielonych szparagów (mogą być też ze słoika...

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    .... Rzodkiewki włożyć do wywaru, gotować 2 minuty i wyjąć. Następnie rozłożyć je do słoików i zalać zimnym wywarem. Jeśli rzodkiewki mają być dłużej przechowywane, trzeba je pasteryzować przez 15 minut. Podawać do mięs, pasztetów i ryb. Przydadzą się też jako składniki pikantnych sałatek.