• Informacje na temat:

    pasztet z mięsa mielonego i wędzonego boczku

Artykuły na temat: pasztet z mięsa mielonego i wędzonego boczku
  • Domowy pasztet

    Składniki (dla 15 osób): 100 g combra z królika 400 g mielonego mięsa z królika 400 g mielonej karkówki 400 g mielonej cielęciny 250 g boczku wędzonego 2 jajka 2 szalotki 40 ml wina(...) koniec dolewamy około 40 ml wina i całość dokładnie mieszamy ręką, aż wszystkie składniki farszu się połączą. Prostokątną formę do pasztetu wykładamy wewnątrz cienkimi plastrami boczku w taki...

  • Składniki na 18-20 porcji: 1 tuszka z królika, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag wątróbek drobiowych, 1 duża cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 1 czerstwa bułka kajzerka, 4 jajka, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka majeranku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe , 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżka oleju, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz.

  • Składniki na 8 porcji: 75 dag mieszanego mięsa wieprzowego (karkówki, łopatki, szynki), 10 dag wędzonego surowego boczku, 45 dag mąki pszennej, 15 dag masła, 1 żółtko, 1 cebula, 1 łyżeczka suszonej szałwii, sól, mielony czarny pieprz, mielona gałka muszkatołowa, tłuszcz i mąka do tortownicy...

  • Składniki: pierś z kurczaka, udko z kurczaka, 30 dag karkówki, 10 dag wędzonego boczku, 30 dag wołowiny, 20 dag wątróbek drobiowych, włoszczyzna, 4 jajka, kajzerka, łyżka oleju, 8 suszonych grzybów, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, cebula, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek,1/2 szklanki suszonej żurawiny, sól, pieprz...

  • Składniki na 18 porcji: 1 kg tłustej karkówki lub łopatki, 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule, 6 łyżek oleju, 3 łyżki masła, 2 kajzerki, 3 jajka, 100 ml koniaku, 10–12 suszonych śliwek, po kilka plasterków suszonych gruszek i jabłek, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu, 2–3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, imbir, sól, mielony pieprz.

  • Składniki na 16 porcji: po 50 dag łopatki wieprzowej, boczku i surowego fileta z indyka, 20 dag wątróbek drobiowych, najlepiej indyczych, 15 dag wędzonego fileta z indyka, 1 cebula, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pasztetu, 1 kajzerka, sól, pieprz mielony, słodka i ostra papryka, olej. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 2/3 kostki masła, 2 jajka, sól.

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...g kości wędzonych, 100 g grzybów suszonych (zalanych wrzątkiem na noc i odsączonych), 0,5 l zakwasu, 40 g chrzanu tartego, 2-3 ząbki czosnku, 100 g wędzonego boczku i 6 plasterków, 6 jajek przepiórczych(...), zaskakujące i z polotem. Pasztet z wątróbek drobiowych z klarowanym masłem i konfiturą z gruszek Czas przygotowania: 45 minut + noc na schłodzenie pasztetu 4-6 porcji Pasztet: 600 g wątróbek...

  • Gofry gryź!

    ...posiekana czerwona papryczka chili, 50 ml oliwy z oliwek, 100 g boczku bez skóry, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 3 liście tymianku, 1 świeży liść laurowy, 700 ml bulionu(...) z ognia. Dodaj ocet i chorizo, dopraw solą i pieprzem. Gofry podawaj z fasolą, chorizo i gorącymi jajkami w koszulkach. Żytnie gofry z pasztetem, galaretką z porto i korniszonami  (na 12 gofrów) Czas...

  • Jego wysokość chrzan

    ...smaku przyprawić szczyptą cukru. Rozprowadzić 3 łyżkami czerwonego półsłodkiego wina. 3. Gotowy sos wstawić do lodówki na godzinę. Serwować do pasztetów i zimnych mięs. Zupa chrzanowa Składniki na 6 porcji: 5 szklanek wywaru z wędzonki (szynki, polędwiczki lub boczku), 1-2 szklanki zakwasu na barszcz biały pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 20 dag szynki wędzonej, 1/2 łyżeczki...

  • Kopytka i spółka

    ...(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 390 kilokalorii Kopytka z ziołami i czosnkiem Składniki na 4-6 porcji: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 10 dag boczku wędzonego, suszone(...) kilokalorii Pasztet z ziemniaków Składniki na 12 porcji: 4 filety śledziowe, 50 dag ziemniaków, , 5 jajek, czerstwa bułka kajzerka, 1-2 szklanki mleka, 10 dag masła, 3 łyżki tartej bułki, mielona gałka...

Przepisy na temat: pasztet z mięsa mielonego i wędzonego boczku
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...w maślankę na kolejne dwa, trzy dni. Potem obmyć i wyczyścić z błon. Naszpikować wędzoną słoniną. A wszystkie wnętrzności się wyjmuje na pasztet. Kupuje się boczku, miele razem, doprawia, piecze(...). Połączyć wszystkie składniki i zagotować. Doprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem do smaku. Sos pieczeniowy Mąkę rozetrzeć z zsiadłym mlekiem. Połączyć z sosem z mięsa. Zagotować, mieszając. Zaprawić...