• Informacje na temat:

    pasztet z mięsa z rosołu

Artykuły na temat: pasztet z mięsa z rosołu
  • Składniki na 18-20 porcji: 1 kg ugotowanych bioderek z kurczaka (np. z rosołu), 1 ugotowana marchewka, mały kawałek ugotowanego selera, 40 dag wątróbek drobiowych, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, 2 jajka, olej, sól, pieprz.

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Składniki:  0,5 kg mięsa drobiowego z rosołu  0,5 kg wątróbki drobiowej  3 cebule  2 jaja  sól, pieprz  bułka  gałka muszkatołowa  olej...

  • Składniki: 60 dag cielęciny , 20 dag boczku świeżego, po 10 dag cebuli, pieczarek, bułki tartej i goudy, 1/2 szklanki śmietany, natka pietruszki, 2 jajka, szklanka rosołu drobiowego, ugotowana marchewka...

  • Pasztet śliwkowy

    .... 3 Pokrojoną w piórka cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję wątróbkę, chwilę smażę. Studzę. Bułki moczę w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 4 Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątróbkę, cebulę, kajzerki mielę w maszynce. Do masy dodaję surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko...

  • Pasztet: ●ok. 1,2 kg mieszanki mięsno-warzywnej, np. z rosołu ●100 g usmażonej i zmielonej dwa razy wątróbki drobiowej ●3 białka jaj ●świeżo starta gałka muszkatołowa ●sól, pieprz; dodatki: ●świeża papryka czerwona ●szpinak (opakowanie listków, ew. mrożony) ●papryka żółta; oraz masło i bułka do formy...

  • Składniki na 12 porcji: 1,5 kg mięsa z królika, pół kg surowego boczku , pół kg słoniny , pół kg drobiowej wątróbki, podroby z królika , włoszczyzna na rosół,1 cebula, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz , 2 jajka, gałka muszkatołowa, majeranek, 2 ząbki czosnku...

  • Pieczarki i cebulę oczyścić, posiekać. Cielęcinę i boczek drobno pokroić, podsmażyć z pieczarkami i cebulą, zalać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać bułkę i śmietanę, przestudzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Masę wymieszać z jajkami i startym serem. Przyprawić. Część masy (ok. 1/3) połączyć z posiekaną natką pietruszki i drobno pokrojoną marchewką. Tę...

  • Składniki dla 4 osób: mały kurczak • 2 wątróbki drobiowe • 2 cebule • włoszczyzna • bułka • 5 dag masła • 3 jajka • tymianek (mielony i w ziarnach) • cukier • imbir • gałka muszkatołowa • ziele angielskie. Galareta: • 20 dag żurawin • 2 szklanki rosołu • 3 płaskie łyżeczki żelatyny • sól • pieprz.

  • Swiateczny i nie tylko pasztet mojej Babci.

    ...  Ania. Prosisz i masz.     Watrobka cieleca w tym pasztecie jest bo pasztet bez watrobki to nie pasztet.     Moja babcia robila z zajaca. Ale ja...

Przepisy na temat: pasztet z mięsa z rosołu
  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    ...i czosnek, posypać solą, pieprzem i niewielką ilością ziół. Wlać wino i dusić do miękkości (ok. 40 minut). W razie potrzeby podlewać winem lub rosołem. Do miękkiego mięsa dodać pokruszoną bułkę(...) patyczkiem, jeżeli zostanie na nim mięso, piec kolejne 10 minut. Pasztet z królika podawać z żurawiną lub ćwikłą i marynowanymi owocami. Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III...