• Informacje na temat:

    pasztet z wątróbki drobiowej z pieprzem

Artykuły na temat: pasztet z wątróbki drobiowej z pieprzem
  • Pasztet drobiowy w cieście

    Przygotowanie tego pasztetu najlepiej rozłożyć na dwa dni. Wtedy mamy pewność, że będzie taki, jakiego oczekujemy.

  • Składniki: na 12 porcji: 80 dag drobiowej wątróbki (z indyka, kurczaka, kaczki), 8 gałązek tymianku, 1,5 szklanki czerwonego wina, sól , 15 dag masła + do wysmarowania formy, 4 jajka + 1 do posmarowania, 10 dag suszonego mango (lub moreli), 10 dag suszonych borówek l 10 dag nieobranych i niesolonych pistacji, 40 dag ciasta francuskiego, pieprz Polewa porzeczkowa: 10 dag drobnego cukru,10 dag...

  • Składniki: po 30 dag łopatki wieprzowej, wołowiny, piersi kurczaka i wątróbki drobiowej, marchewka, pietruszka, mały seler, 2 cebule, 4 jajka,3 łyżki smalcu, litr bulionu warzywnego, 6 łyżek bułki tar tej, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir mielony, łyżka masła i bułka tarta do formy...

  • Składniki na 8 porcji: • 35 dag wątróbki drobiowej • 4 jajka • po 25 dag piersi kurczaka i boczku • pół litra mleka • olej • ząbek czosnku • 3 kromki chleba bez skórki • ziarna jałowca i pieprzu • 12 plastrów boczku • tymianek • 2 łyżki winiaku • 60 dag ciasta francuskiego.

  • Pasztet z pistacjami

    Składniki: 140 g świeżego boczku (bez skóry), 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę), 250 g karczku, 80 g marchewki, 30 g pietruszki, 30 g selera, 60 g cebuli, 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy (większy), 5 ziarenek pieprzu czarnego, 120 g wątróbki drobiowej, 0,5 łyżki masła klarowanego, bułka czerstwa bez polepszaczy, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 40 g pistacji.

  • Pasztet z wątróbki

    .... Przypraw ją solą, pieprzem i sosem tabasco. Wymieszaj z żurawiną. 3. Żaroodporną podłużną foremkę posmaruj masłem Napełnij masą pasztetową. Wstaw do większego naczynia z wodą. Przykryj folią aluminiową(...)1. Cebulkę obierz, grubo posiekaj. 2 łyżki masła rozgrzej. Włoż cebulę. Smaż przez 5 minut na małym płomieniu. 2. W tym czasie wątróbki dobrze umyj, oczyść, większe sztuki pokrój na połówki. Czosnek...

  • Skład na 2 pasztety, 24 porcje: ● 1 kg łopatki, karczku lub biodrówki wieprzowej ● 1 kg udźca wołowego ● 500 g podgardla ● 50 g wątróbki drobiowej ● 3 średnie cebule pokrojone w plastry ● 2 kajzerki ● 5 jajek ● sól i pieprz do smaku ● 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ● łyżka ziaren pieprzu zielonego ● smalec do wysmarowania formy ● bułka tarta ● przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe...

  • Przygotowanie: 1. Bułkę namocz w rosole lub wodzie. Cebule obierz z łupin, drobno posiekaj. Wątróbki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Z bioderek usuń kości. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, smaż ok. 5 min, dość często mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj wątróbki, smaż ok. 10 min. Przestudź. 2. Mięso z kurczaka, odciśniętą z nadmiaru...

  • Pasztet: ●ok. 1,2 kg mieszanki mięsno-warzywnej, np. z rosołu ●100 g usmażonej i zmielonej dwa razy wątróbki drobiowej ●3 białka jaj ●świeżo starta gałka muszkatołowa ●sól, pieprz; dodatki: ●świeża papryka czerwona ●szpinak (opakowanie listków, ew. mrożony) ●papryka żółta; oraz masło i bułka do formy...

  • Składniki na 10 porcji: • 40 dag filetów z kaczki • pół kg wątróbki drobiowej (najlepiej kaczej) • 30 dag słoniny • 3 jajka • 30 dag masła • sól • pieprz; Marynata: • pół szklanki porto • kieliszek winiaku • otarta skórka i sok z pomarańczy...

Przepisy na temat: pasztet z wątróbki drobiowej z pieprzem
  • Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

    Przepis na pyszny pasztet...

  • Drobiowy pasztet z borowikami

    Domowe pieczenie pasztetu to tradycja od setek lat znana w wielu polskich domach. W okresie świątecznym na pasztety przygotowywano najlepsze mięsa, bakalie, grzyby i przyprawy, które zgodnie z domową recepturą zamieniały się w wykwintny rarytas. Dziś gotowe pasztety można kupić, ale ten jedyny, niepowtarzalny i wyjątkowy smak uzyskamy, piekąc własny pasztet. Nie jest to wcale takie trudne jak nam...

  • Pasztet z marynowanych piersi kaczki

    Składniki: 40 dag filetów z kaczki 50 dag wątróbki drobiowej 20 dag słoniny 3 jajka 30 dag masła sól, pieprz Marynata 1/2 szklanki porto Kieliszek winiaku Sok z pomarańczy i starta(...). Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Masło roztop w rondelku, wystudź. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażalnika. Potem pokrój ją w jak najcieńsze plasterki. Piersi i wątróbki zmiksuj razem...

  • Pasztet z żurawiną

    ...ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Wątróbki oczyść i ugotuj. Mięso ugotuj z marchewkami, liściem i zielem. Wyjmij. Bułki namocz w mleku. Odciśnij. 2. Filety, marchewki, wątróbki i bułki zmiel, połącz z jajkami, 1/3 żurawiny i wywarem (masa nie powinna być zbyt gęsta). Dopraw solą i pieprzem. 3. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż 1/2 masy. Wsyp resztę żurawiny...

  • Pasztet z jajkiem

    ...skorupki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie wątróbki oczyść, wymocz, kilka razy zmieniając wodę, dobrze osącz. Kajzerkę porwij na kawałeczki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, drobno posiekaj.2. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż wątróbki i mieszając, smaż 3-5 minut (ale nie dłużej, bo wątróbki staną się twarde i niesmaczne). Karkówkę oraz...

  • D jak domowy pasztet

    Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wątróbki drobiowej 350 g boczku   6 listków laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu   pęczek włoszczyzny 3 duże cebule 4 ząbki czosnku łyżeczka gałki muszkatołowej 4 łyżki majeranku 100 g suszonej żurawiny np...

  • Pasztet w cieście z żurawiną

    Składniki na 10 porcji: - 35 dag wątróbki drobiowej, - 2 jajka, - po 25 dag piersi kurczaka i boczku, - 1/2 litra mleka,olej, - ząbek czosnku, - 3 kromki chleba bez skórki, ziarna jałowca(...), kurczaka i wątróbkę pokroić. Zemleć. Dodać roztarte przyprawy, czosnek i chleb umoczony w winiaku i jajku. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Polędwiczki obsmażyć na oleju. 2. Ciasto rozwałkować...

  • Kurczak nadziewany po wiejsku

    Z pysznym pasztetem.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., koncentrat, osączony groszek i kukurydzę. Wyrób gładką masę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem. Włóż do natłuszczonej formy pasztetowej wysypanej sezamem. Piecz ok. 80 min w 180°C. Podawaj(...) paski z reszty słoniny. Piecz ok. godz. w 180°C, zdejmij słoninę, posyp pieprzem, dociśnij i piecz jeszcze przez ok. 15 min. III. Pasztet tradycyjny Za 40 zł: Składniki: ●50 dag wieprzowiny...