• Informacje na temat:

    pasztet z wątróbki i boczku

Artykuły na temat: pasztet z wątróbki i boczku
  • Składniki dla 8 osób: 40 dag wątróbki z kurczaka • 2 cebule • ząbek czosnku • 2 jajka • 25 dag boczku surowego • 40 dag zielonej soczewicy • 3 marchewki • 2 łyżki orzechów włoskich • garść suszonych grzybów • szczypta gałki muszkatołowej • 2 łyżki mąki • 3 ziela angielskie • 3 liście laurowe • 2 łyżki bułki tartej • łyżeczka masła • olej • majeranek • sól • pieprz...

  • Składniki na ok. 20 porcji: 1 kg ugotowanych udek z kurczaka, 2 ugotowane marchewki, 1 ugotowana pietruszka,1 mały kawałek ugotowanego selera, 2-3 ząbki czosnku, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 szklanka bulionu, 40 dag wątróbek drobiowych, 1 cebula, 30 dag piersi z kurczaka, 3 jajka, 10 dag jogurtu naturalnego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 15-20 plastrów wędzonego boczku, olej do smażenia, sól...

  • Pomysł na pasztet

    Domowy pieczony z mięsa wieprzowego, boczku, wątróbki, kurczaka i z dodatkiem cebuli oraz czosnku to pyszna potrawa. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i w plasterkach na kanapki.

  • Pasztet wieprzowy

    Składniki na 6 porcji: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg surowego boczku, 2 marchewki, 1/2 selera, 30 dag wątróbki wieprzowej, 2 cebule, olej, 1 bułka, sól, mleko, pieprz, 2 jajka, garść żurawiny, masło, bułka tarta do formy.

  • Składniki na 10 porcji: • 35 dag wątróbki • 2 jajka • po 25 dag piersi kurczaka i boczku • pół l mleka • olej • ząbek czosnku • 3 kromki chleba • sól • tymianek • pieprz • 2 polędwiczki wieprzowe • 12 plastrów boczku • 2 łyżki winiaku • 60 dag kruchego ciasta...

  • Składniki na 8 porcji: • 35 dag wątróbki drobiowej • 4 jajka • po 25 dag piersi kurczaka i boczku • pół litra mleka • olej • ząbek czosnku • 3 kromki chleba bez skórki • ziarna jałowca i pieprzu • 12 plastrów boczku • tymianek • 2 łyżki winiaku • 60 dag ciasta francuskiego.

  • Składniki na 8 porcji: 60 dag gotowego kruchego ciasta, 2 polędwiczki wieprzowe, po 25 dag mięsa kurczaka i boczku, 12 plastrów boczku wędzonego, 35 dag wątróbki, 1/2 l mleka, 2 jajka, 3 kromki tostowego chleba, 2 łyżki brandy, sól, pieprz, tymianek, 2 ząbki czosnku, oliwa, bułka tarta.

  • Składniki na 12 porcji: 1 pierś kurczaka, 3 jajka, 1,5 kg mieszanych mięs, 50 dag boczku, 40 dag wątróbki, pieprz, włoszczyzna, 3 cebule, sól, 2 kajzerki, łyżeczka gałki muszkat., po 1/4 łyżeczki imbiru i tymianku, 1 garść suszonych pomidorów, ziele ang., liść laurowy.

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag wątróbki drobiowej • 10 dag boczku wędzonego • 3 jajka • 3 figi • olej • 2 łyżki bułki tartej • 5 łyżek białego wina • 4 jagody jałowca • gałka muszkatołowa • 2 gałązki tymianku • 2 gałązki szałwii • sól • pieprz...

  • Pasztet z pistacjami

    Składniki: 140 g świeżego boczku (bez skóry), 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę), 250 g karczku, 80 g marchewki, 30 g pietruszki, 30 g selera, 60 g cebuli, 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy (większy), 5 ziarenek pieprzu czarnego, 120 g wątróbki drobiowej, 0,5 łyżki masła klarowanego, bułka czerstwa bez polepszaczy, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 40 g pistacji.

Przepisy na temat: pasztet z wątróbki i boczku
  • Pasztet z jajkiem

    Składniki 6 porcji: 80 dag karkówki 20 dag wątróbek drobiowych 15 dag surowego boczku 1 duża cebula 8 jajek 1 czerstwa kajzerka 120 ml mleka 2 łyżki masła zioła(...) skorupki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie wątróbki oczyść, wymocz, kilka razy zmieniając wodę, dobrze osącz. Kajzerkę porwij na kawałeczki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia...

  • D jak domowy pasztet

    Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wątróbki drobiowej 350 g boczku   6 listków laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu   pęczek włoszczyzny 3 duże cebule 4 ząbki czosnku łyżeczka gałki muszkatołowej 4 łyżki majeranku 100 g suszonej żurawiny np...

  • Pasztet w cieście z żurawiną

    Składniki na 10 porcji: - 35 dag wątróbki drobiowej, - 2 jajka, - po 25 dag piersi kurczaka i boczku, - 1/2 litra mleka,olej, - ząbek czosnku, - 3 kromki chleba bez skórki, ziarna jałowca i pieprzu, - 2 polędwiczki wieprzowe, - 12 plastrów boczku (do owijania), - tymianek, - 2 łyżki winiaku, - 60 dag kruchego ciasta. Przygotowanie: 1. Wątróbkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Boczek...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., podduś ok. 15 min, po czym dodaj wątróbki oraz ugotowaną wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę. Formę do pasztetu natłuść, wysyp ją bułką tartą(...). Grzybowy żur sądecki Za 19 zł: Składniki: ●30 dag wędz. boczku ●500 ml zakwasu na żur (żytniego) ●pietruszka ●1/3 selera ●2 ząbki czosnku ●cebula ●30 dag kiełbasy ●125 ml śmietany ●kminek...